Raspunsul Celular la Scaderea Caloriilor Mareste Longevitatea

CHICAGO (AFP) – Oamenii de stiinta stiu de zeci de ani ca scazand caloriile – dar nu si nutrientii – se poate prelungi viata oricui, de la drojdie la soareci si maimute, dar nu au stiut de ce, pana acum!

Un studiu publicat joi (20.09.2007) sugereaza ca legatura dintre restrictiile alimentare si longevitate s-ar putea sa fie un raspuns molecular la stress din cauza scaderii numarului de calorii.

Reactia conserva functiile critice ale celulei, ajutand organismul sa lupte impotriva bolilor datorate varstei.

Experimentand pe celule umane, cercetatorii au cosntatat ca diminuand caloriile, mentinand nutrientii necesari, se porneste o reactie in lant in mitocondrie – furnalul de energie al celulei – care se concretizeaza prin sinteza unei coenzime numita NAD (Nicotinamide adenine dinucleotide).

Aceasta enzima la randul ei amplifica activitatea enzimelor codificate de genele SIRT3 si SIRT4. Efectul global este intarirea mitocondriei, cresterea nivelului energetic si incetinirea procesului de imbatranire a celulelor.

„Nu suntem inca siguri de mecanismul activat prin ridicarea nivelului NAD, iar ca si rezultat SIRT3 si SIRT4”, a spus David Sinclair, biologist molecular la Scoala Medicala Harvard, care a participat la studiu.

„Dar observam ca programele normale de apoptoza celulara sunt atenuate semnificativ”, a spus el, referindu-se la modul in care celulele sunt programate sa moara ca proces al imbatranirii si regenerarii celulare.

„Aceasta este prima data cand s-a facut legatura intre SIRT3 si SIRT4 si supravietuirea celulara” a afirmat el.

Intarirea mitocondriei ca raspuns la stressul provocat de diminuarea caloriilor din dieta poate ajuta la combaterea bolilor asociate imbatranirii.

Mitocondriile alterate sau distruse sunt implicate in boala Alzheimer, atac cerebral, boli ale inimii si diabet. Se presupune ca principala legatura este stressul oxidativ care afecteaza ADN-ul mitocondrial determinand moartea celulei.

Chiar daca recunoasterea importantei mitocondriilor in sustinerea sanatatii este in continua crestere, cercetatorii au fost surprinsi sa descopere cat de critice sunt asa numitele „baterii” in viata unei celule.

Ei au descoperit ca si atunci cand celelalte surse de energie, inclusiv nucleul, sunt extrase din celula, aceasta ramane in viata daca mitocondriile sunt intacte si functionale.

„Mitocondria este gardianul supravietuirii celulare” a spus Sinclair. „Daca putem mentine ridicat nivelul NAD in mitocondrie, care la randul lui stimuleaza SIRT3 si SIRT4, atunci pentru o perioada celula nu va avea nevoie de chiar nimic altceva”.

Sinclair a spus ca genele ar putea fi tinte pentru medicamentele bolilor asociate imbatranirii.

Studiul apare in jurnalul „Celula” (Cell).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.