Ultima data cand s-au publicat seturi de intrebari pentru exersat, examenul de rezidentiat a avut un numar exagerat de punctaje maxime astfel incat a fost nevoie de repetarea lui. Absolventii din ultimii ani au primit intrebari la prima vedere, iar pregatirea examenului de rezidentiat a inclus si exersarea pe cele 12.000+ de grile existente la toate xeroxurile din jurul facultatilor de medicina.
Oricine stie ca fiecare raspuns corect poate aduce o diferenta de cateva zeci de locuri in clasamentul final (sau cel putin putea cand Examenul de rezidentiat se sustinea la nivel national, centralizat) – a se vedea nebunia si schimbarile de pozitie de anul trecut, aparute dupa anularea grilelor gresite.
Chiar daca examenul de rezidentiat nu mai prezinta interes pentru mine, din empatie pentru colegii de generatie am facut o statistica referitoare la raspunsurile corecte la grilele din ultimii 3 ani (2008, 2009 si 2010).
In cei 3 ani au fost anulate 3 grile cu complement simplu si 4 grile cu complement multiplu, deci baza de date a inclus 147 de grile cu complement simplu (147*5=735 de buline) si 446 de grile cu complement multiplu (446*5=2230 de buline).
Distributia raspunsurilor la grilele cu complement simplu
Contrar asteptarilor, nici A nici C nu au fost variantele cu incidenta cea mai mare la grilele cu complement simplu. D-ul a avut frecventa cea mai mare (29,25%), iar E-ul a avut frecventa cea mai mica (8,84%). Diferenta cea mai mare a fost la examenul de rezidentiat din 2008, cand grilele cu complement simplu au avut ca raspuns corect 15 variante D si doar 2 E.
Distributia numarului de variante corecte la grilele cu complement multiplu
In cazul numarului de variante corecte la grilele cu complement multiplu, distributia este transanta. Combinatia de 3/5 variante corecte detine prevalenta cea mai mare, fiind prezenta in 48,65% din grile. Combinatiile de 2/5 si 4/5 variante corecte au avut distributie similara. Diferenta a fost maxima la examenul de rezidentiat din 2009, cand 76 din grile au avut 3/5 variante corecte si 37 din grile au avut 2/5, respectiv 4/5 variante corecte.
Distributia raspunsurilor la grilele cu complement multiplu
Surprinzator, varianta B a avut prevalenta cea mai mare (65,91%), chiar daca a fost aproape la egalitate cu varianta A (65,47%), spulberand din nou ideea ca variantele A si C sunt cele mai frecvente.
Scenarii posibile in care statisticile de mai sus pot fi utile:
Caz 1: La o intrebare cu complement simplu, daca oscilezi intre varianta D si varianta E, statistic e de preferat sa alegi varianta D. La fel si pentru varianta D vs varianta A.
Caz 2: La o intrebare cu complement multiplu, daca esti sigur(a) pe 2 dintre variante si ai dubii referitor la o a 3-a varianta, e de preferat sa alegi si varianta respectiva, combinatia de 3 variante corecte fiind cea mai frecventa. In schimb, daca ai deja 3 variante pe care esti sigur(a), iar a 4-a e cu semn de intrebare, mai bine n-o alegi.
Caz 3: La o intrebare cu complement multiplu, daca 2 dintre variante se anuleaza intre ele si n-ai idee care e cea corecta, e de preferat sa alegi varianta B sau A, in detrimentul E sau D, tinand cont de prevalentele de mai sus.
Nota: In cei 3 ani grilele au fost facute de o comisie nationala, iar trendul ar putea sa fie modificat anul acesta cand fiecare centru va beneficia de grile concepute de comisii locale.
Dupa afisarea grilelor master voi calcula punctajul pe care l-ar obtine cineva care ar alege ca raspuns varianta D la toate grilele cu complement simplu, respectiv combinatia ABC la toate grilele cu complement multiplu.
cool
multumim de empatie,de ce nu te prezinti la examen?
noi te asteptam.
Am ales un alt „path”…
Salut !Ai idee ce as putea face 1 an,daca nu am promovat examenul de rezidentiat ?M-am impotmolit(motivele sunt intemeiate si nu vreau sa le detaliez aici),dar as vrea sa ma reapuc de invatat si,totodata,sa castig niste bani.Mi-e jena sa le mai cer alor mei.Multumesc.
Salut, exista posibilitatea sa te angajezi si in spital, un fel de post de ‘stagiar’ (fara sa conteze pentru rezidentiat/specializare), dar nu stiu detalii. Nu stiu nici cat timp ti-ar permite sa inveti. Probabil solutia cea mai buna e un job part time, sau full time 6 luni si apoi doar invatat pentru rezidentiat. Succes data viitoare!
In decembrie apare noua bibliografie.Invatand 4 ore pe zi,in timpul saptamanii si toata ziua in weekend plus in ultimele luni,crezi c-ar fi suficient?Metoda mea de invatat consta intr-o lectura initiala,apoi utilizarea fiselor de studiu(toata informatia,dar aranjata astfel incat sa pot invata f bine).N-am aplicat metoda mea si n-a fost bine.Eu n-am putut invata ECN-ul,mai ales ca era xeroxat si foarte subliniat.Multumesc mult !
Petre, nu pot sa-ti recomand o strategie, eu nu am sustinut examenul.
Laurentiu,crede-ma ca nici eu nu l-as sustine,dar se pare ca este o conditie sine qua non. :-(( Mi-ar fi placut sa emigrez,dar nu cunosc lb germana,in Uk am inteles ca-i tare complicat… .Oricum,iti multumesc mult pentru raspunsuri !Constituie o incurajare pentru mine !