RCOG World Congress 2013

Un record de peste 1600 de delegati si peste 1400 de rezumate trimise au facut ca Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) World Congress 2013 sa fie unul dintre cele mai importante evenimente din istoria obstetricii si ginecologiei.

Mai jos sunt cateva paragrafe cu informatie tintita, scoasa din context, fara legatura de la un paragraf la altul, iar la sfarsit un quiz pentru obstetricieni 🙂

Acum 3 ani mentionam ca se nascusera deja peste 10 bebelusi dupa transplant de tesut ovarian. Intre timp numarul a ajuns la 21, iar al 22-lea bebelus conceput de o mama care a suferit transplant de tesut ovarian se va naste in urmatoarele 2 luni. Cea mai tanara pacienta pentru care s-a apelat la crioprezervarea tesutului ovarian a avut sub 12 luni si suferea de leucemie acuta (i s-a recoltat tesut ovarian inainte de chimioterapie pentru a-i reda fertilitatea in viitor).

Barbatii care au dieta saraca in proteine inainte de a concepe vor avea mai putini descendenti de sex masculin.

Acum aproape 2 ani scriam despre ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) ca si predictor al riscului pentru cancer ovarian in cazul femeilor cu tumori ovariene. Acum am aflat ca exista si o aplicatie pentru iOS (iPhone, iPad etc): he4test.com/shows/itunes (in curand si pentru Android). Momentan combinatia Ca-125 si HE-4 (ca si markeri tumorali) ramane cea mai utila unealta impreuna cu RMI (Risk of Malignancy Index). Formula de calcul este relativ complicata, teoretic este publica, dar nu am gasit-o nicaieri pe internet (acum o am direct de la sursa si o pot pune la dispozitie cui are nevoie de ea).

S-a lansat oficial #BlueJC, un sistem de Journal Club bazat pe Twitter. Detalii pe site-ul BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology (link).

Nasterea prin cezariana de urgenta dupa dilatare completa este una dintre cele mai riscante operatii din obstetrica si ginecologie din cauza impactarii capului fetal. O noua solutie pentru aceasta problema vine de la Safe Obstetric Systems (SOS) care au conceput fetal pillow, o punga plasata in partea posterioara a vaginului cu scopul de a impinge capul fetal inapoi in abdomen. Detalii la ei pe site.

Tot din lumea jucariilor pentru ginecologi, faceti cunostinta cu Chloe, conceputa de Guamard pentru simularea diferitelor proceduri chirurgicale din sfera obstetricii si ginecologiei.

Ca raspuns la numarul din ce in ce mai mare de operatii estetice la nivelul vulvei/vaginului a luat nastere The Great Wall of Vagina. Detalii la ei pe site.

RCOG World Congress 2014 va avea loc in India, iar termenul limita pentru rezumate este 4 noiembrie 2013. RCOG World Congress 2015 va avea loc in Brisbane, Australia.

ctgAm lasat la final quizul care are la baza un scenariu si un CTG (adresat obstetricienilor). Raspunsul va fi comunicat doar celor care-si manifesta explicit interesul. O gravida primipara se prezinta la 34 de saptamani cu polihidramnios, dar fara alt istoric remarcabil. Nu au existat miscari fetale sau contractii importante inregistrate in timpul CTG-ului alaturat (click pentru marire). Trebuie interpretat clasic in functie de Frecventa, Variabilitate, Acceleratii, Deceleratii (reactiv/normal, suspicios sau patologic) si, evident, managementul ulterior 🙂

1 raspuns

  1. Quiz: In contextul prezentat as supraveghea gravida fara insa a considera patologic traseul . frecventa este in limite normale si o singura deceleratie respectiv acceleratie , fac parte din variabilitatea normala.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.