Recoltarea Ovulelor Dupa Deces

Scriam mai demult despre cazurile unor femei, o logodnica si o mama, care au facut demersurile legale pentru a recolta spermatozoizii logodnicului, respectiv fiului, dupa decesul acestora. Se pare ca idei similare apar si in cazul deceselor unor persoane de sex feminin…

O familie din Israel a solicitat si a primit un ordin judecatoresc pentru recoltarea si conservarea ovulelor fiicei lor, in varsta de 17 ani, care a decedat intr-un accident rutier.

Parintii ar fi dorit fertilizarea in vitro cu spermatozoizi donati, dar judecatorii nu au acceptat, solicitand dovezi care sa ateste faptul ca tanara si-ar fi dorit copii.

Nu vreau sa ma gandesc ce era in sufletul parintilor, ma intreb doar ce a fost in mintea judecatorilor sa accepte prelevarea si stocarea ovulelor, dar nu si fertilizarea in vitro. Care e scopul recoltarii atunci?

Mai mult decat un ordin judecatoresc eu as include si un consult psihologic in care sa li se explice implicatiile unei astfel de nasteri…

4 raspunsuri

 1. Mie mi se pare…nonsens. Nu vad de ce ai mei/sotul meu ar vrea sa faca un copil folosind ovulele mele. Una este sa donezi organele si sa ajuti un alt om sa traiasca si alta e ca familia sa-ti foloseasca celulele sexuale pt a crea o noua viata. Este oare etic?

 2. Daca ar fi putut face ceva s-o invie ,evident ca ar fi facut.Cum asta nu-i posibil , macar cateva celule care le pot aduce un nepot e ceva.
  Mie mi se pare cumva de inteles, cunosc o femeia
  (divortata)care si-a pirdut unicul fiu , intr-un accident rutier , pe cand acesta avea doar 17 ani.
  Viata ei a devenit un nonsens apoi.
  Niciun psiholog nu poate pricepe ce e-n sufletul unui parinte care-si pierde unicul copil.
  E mai etic ce fac unii care abandoaneza copiii ?E mai usor de priceput gestul unor femei de 60 de ani care dau ele insele nastere ?Are vreun sens nasterea in nestire a unor copii de catre parinti cu handicapuri fizice si psihice ?
  Eu , daca as fi judecator si as constata ca oamenii aia au o probabilitate mare de a mai trai macar 20 de ani , daca ei au o avere mare pe care nu o au cui lasa , ca sunt sanatosi fizic si psihic , ei bine le-as permite si prelevarea si fertilizarea mai apoi.
  Altfel viata lor s-ar transforma intr-o continua plagere a fiicei si asta nu-i un lucru usor si la indemana oricui.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   liana, nu poti argumenta in favoarea unui eveniment neetic scotand in evidenta alte evenimente neetice care se petrec. Doar pentru ca se intampla si celelalte nu inseamna ca e indicat sa se intample si cel de care vorbim acum.

 3. Este destul de complicat. Nu am studiat intr-atat de mult etica medicala si nu stiu atat de bine legislatia, insa e ceva legat de dreptul de proprietate asupra corpului…Dupa moarte, din cate stiu, rudele de gradul 1 au dreptul de a decide asupra a ceea ce se poate intampla cu corpul decedatului…Dar de aici pana la a folosi celule sexuale si a crea o noua viata- e prea mult! Aici vorbim de un om care si-a pierdut viata- iar asta nu inseamna ca parintii lui/oricine sufera au dreptul sa isi faca pt ei un nepot/copil/orice! Daca vor nepot, sa infieze- e plin de copii abandonati. E cazul sa ne gandim si la acei copii- cum o fi sa stii ca ai fost conceput din ovulele/spermatozoizii unui mort? Vor fi cazuri mediatizate- si se afla asta- nu poti sa ii ascunzi copilului asa ceva.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.