Reducerea riscului de atac cerebral la femei

Atacul cerebral (accidentul vascular cerebral in termeni medicali – AVC) reprezinta, dupa fenomenele ischemice cardiace (infarctul de miocard), a doua cauza de deces la nivel mondial. Avand in vedere ca in peste 76% din cazuri accidentul vascular cerebral este un eveniment primar si ca 10 factori de risc potential modificabili explica aproximativ 90% din totalul riscului de producere al unui AVC, se poate intelege importanta reducerii riscului de producere a unui AVC prin modificarea acestor factori.

American Heart Association a lansat o campanie pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare in randul femeilor alaturi de recomandari specifice pentru reducerea riscului de AVC la femei.

Una din cinci femei va suferi un AVC la un moment dat pe parcursul vietii (datele statistice sunt valabile pentru SUA).

Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc in aparitia AVC-ului ce poate fi modificat atat in randul femeilor cat si al barbatilor. Exista mai multe diferente importante intre cele doua sexe in ceea ce priveste prevalenta, fiziopatologia si tratamentul hipertensiunii arteriale.

Numeroase studii au aratat ca femeile au valori normale ale tensiunii arteriale pe parcursul majoritatii vietii in comparatie cu barbatii, dar ca acest lucru se modifica odata cu inaintarea in varsta. Avand in vedere cresterea incidentei hipertensiunii arteriale in comparatie cu barbatii dupa varsta de 55 de ani se crede ca un rol important este jucat de hormoni avand in vedere ca femeile sunt deja la menopauza la aceasta varsta.

Cu toate acestea nu au fost observate diferente privind eficienta claselor de medicamente specifice utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale intre cele doua sexe. Cu toate ca numarul de femei care urmeaza un tratament pentru scaderea tensiunii arteriale este superior barbatilor daca ne raportam la numarul total de cazuri, nu se inregistreaza o superioritate in ceea ce priveste raspunsul la tratament, iar aceste rezultate ar putea fi explicate de complexitatea mecanismelor fiziologice ce stau la baza hipertensiunii arteriale la femei (supraactivarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron, rigiditatea arteriala, complianta la tratament etc).

Diferentele intre cele doua sexe in ceea ce priveste reglarea tensiunii arteriale sunt complexe datorita rolului pe care hormonii ovarieni il au in reglarea tensiunii arteriale.

Trei din 10 000 de femei insarcinate vor suferi un AVC in timpul sarcinii in comparatie cu 2 din 10 000 de femei tinere neinsarcinate. Modificarile fiziologice aparute in sarcina, in special staza vasculara, edemul si starea de hipercoagulabilitate determinata de rezistenta proteinei C activate, nivelul scazut de proteina S si nivelul crescut de fibrinogen fac din sarcina si perioada post-partum o perioada cu un risc crescut de producere a unui AVC.

Hipertensiunea legata de sarcina este cauza majora a AVC hemoragic si ischemic in femeile insarcinate si in faza post-partum, iar riscul este crescut in special la femeile predispuse in a dezvolta preeclampsie. In cazul acestora din urma ar putea fi indicat un tratament pe baza de aspirina incepand cu al doilea trimestru (saptamana a 12-a de sarcina) pentru a scadea riscul de preeclampsie.

In ceea ce priveste tratamentul cu anticonceptionale acesta ar putea dubla riscul de producere al unui AVC. Este recomandat un control amanuntit al tensiunii arteriale inainte de inceperea unui tratament pe baza de anticonceptionale. Fumatul este contraindicat in asociere cu un astfel de tratament intrucat riscul de producere al unui AVC este semnificativ asa cum au demonstrat numeroase studii (contraboli.ro, scientia.ro).

Contrar recomandarilor anterioare, terapia hormonala in menopauza creste riscul de aparitie al unui AVC si nu mai este recomandata in preventia primara si nici secundara. Insa, in anumite cazuri, riscul de aparitie al unui AVC este inferior beneficiilor, iar decizia de a incepe tratament de substitutie hormonala trebuie luata dupa o discutie cu medicul dumneavoastra ginecolog.

Inca din 2014 recomandarile American Heart Association si American Stroke Association subliniau cresterea incidentei AVC-ului in randul femeilor care sufera de migrena. Asocierea fumatului si utilizarea de anticonceptionale creste si mai mult riscul de aparitie al AVC. Un caz aparte este insa migrena menstruala pentru care beneficiul tratamentului hormonal poate depasi riscul de aparitie al AVC-ului, iar decizia unui tratament trebuie luata in urma unui consult multidisciplinar cu medicul neurolog si ginecolog.

Fibrilatia atriala mareste de 4 ori riscul de producere al unui AVC in randul femeilor si este mai frecvent intalnita in randul femeilor decat al barbatilor cu varsta peste 75 de ani. Cea mai simpla metoda de prevenire este detectarea precoce a acestei aritmii si instituirea unui tratament anticoagulant luand in calcul riscurile si beneficiile unui astfel de tratament.

O parte din factorii de risc mai sus mentionati va fi analizata in detaliu in articole viitoare.

1 raspuns

  1. O adresa de e-mail se poate? Sau un nr de telefon? Am o întrebare din domeniul Dvs si as dori un r?spuns…. este vb despre un mav cerebral iradiat gamma knife, închis total(confirmat prin angiografie)… un medic din Elve?ia m-ar putea ajuta zic eu cu o asemenea INFO, mai ales ca am fost colegi de clasaaa in liceu! Multumesc anticipat!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.