Reproducerea asistata tehnologic reprezinta pentru un procentaj semnificativ din populatia globului singura posibilitate de a avea copii. Implicarea medicilor este in acest caz peste nivelul mediu si poate ajunge pana la stadiul de ‘al treilea parinte’ daca ne referim la crearea de embrioni in laborator.
Tehnologiile folosite sunt diverse si sunt aplicate personalizat cuplurilor. Vorbim de reproducere asistata tehnologic in situatia in care actul sexual normal nu apare in ecuatia conceperii copilului. In mod abstract sperma tatalui si ovocitul mamei sunt doar ingrediente insa pana la urma miracolul vietii depinde de factori inca nedescoperiti daca ne gandim ca rata de succes pentru reproducerea asistata tehnologic este undeva la 30%.
Infertilitatea de cuplu a fost definita initial ca imposibilitatea conceperii unei sarcini dupa 2 ani de activitate sexuala regulata si neprotejata. In ultimele decenii, in urma noilor descoperiri in lumea medicinei, pragul a fost coborat la 1 an. Statistic 15% din cupluri nu pot concepe dupa 1 an, iar dupa 2 ani doar 10%. Cuplurile tinere, cu un aparat reproducator normal din punct de vedere anatomic si fiziologic, au o rata de succes de 30% in primele 3 luni.
Astfel daca ati decis sa urmati acest drum, bucurati-va de experienta si nu va faceti griji sa va programati la o consultatie de fertilitate pana pe calendar nu ati ajuns la data limita.
Daca pe calendar data a fost atinsa, o sa fac un rezumat la cum o sa decurga intrevederea intre cuplu si medicul ginecolog. Ca la orice consulatie se incepe cu anamneza celor doi, axata insa pe femeie. Urmeaza apoi controlul ginecologic normal si in final ecografia organelor genitale interne. Daca totul pare in ordine se pot lua probe de sange pentru controlul nivelului hormonal si/sau se recomanda efectuarea unei spermograme.
Infertilitatea masculina este definita de calitatea spermei: exista un numar optim de spermatozoizi de configuratie normala si destul de mobili pentru a rezista drumului lung pana in treimea externa a trompei uterine cat timp ovocitul inca mai este viabil? Daca nu, barbatul este infertil, insa aceasta conditie poate fi reversibila depinzand de cauza.
Terapia poate fi hormonala, homeopatica (vitamine, renuntarea la fumat si alcool, alimentatie adecvata) sau chirurgicala in serviciul de Urologie. Cauze: dezechilibru hormonal, disfunctie erectila, blocaje ale cailor spermatice, varicocel, infectii, etc. Aspermia post-chemoterapie este ireversibila si atunci spunem ca barbatul este steril. Din acest motiv barbatiilor, inainte de aplicarea tratamentelor oncologice, li se recomanda donarea suficienta de sperma.
Infertilitatea feminina este subiect pentru numeroase carti medicale. Informatia este foarte vasta si uneori, desi medicii si cuplul isi dau toata silinta, nu se gaseste o cauza exacta pentru neinstituirea unei sarcini. Exista patologii cunoscute ce duc la infertilitate:
1. Sindromul ovarelor polichistice (SOP), recomandari medicale: scaderea in greutate, tratamente hormonale, drilling ovarian, s.a.
2. Endometrioza – tratamente hormonale, cauterizarea focarelor laparoscopic, s.a.
3. Uterul fibromatos – tratamente hormonale, miomectomie, s.a.
4. Insuficienta ovariana secundara (chemoterapie) – crioprezervarea de tesut ovarian.
Insuficienta ovariana primara este ireversibila si necesita in acest caz folosirea de ovocite de la donatoare.
Tipurile de reproducere asistata si indicatiile lor
In urma tuturor investigatiilor medicul trebuie sa stabileasca tipul de infertilitate iar pe baza acestuia sa indice cea mai buna optiune de procreere pentru cuplu. De amintit este faptul ca inaintea unei reproduceri asistata tehnologic exista mereu o perioada de pregatire in care se urmeaza tratamente hormonale.
1. Inseminarea artificiala: in apropierea ovulatiei se injecteaza sperma prelucrata in laborator (din sperma recoltata se aleg spermatozoizii cei mai optimi si se adauga substante nutritive) in vagin, cervix sau direct in uter.
Femeia mai sta 1 ora pe scaunul ginecologic apoi poate pleca spre casa, insa cu restrictie de efort. Peste 2-3 saptamani se recolteaza sange pentru dozarea hormonului de sarcina. Pot fi necesare mai multe inseminari pana la rezultatul asteptat.
2. Fertilizarea in vitro (FIV): ovocitul este extras din corpul femeii si combinat cu sperma intr-o eprubeta; astfel este fertilizat in laborator. Dupa 3-5 zile, timp in care embrionul se dezvolta, se implanteaza intrauterin 1 pana la 3-5 embrioni (numar reglementat de stat).
3. Injectarea intracitoplasmatica de sperma: este ales doar un singur spermatozoid si acesta aste injectat direct cu ajutorul unui ac in citoplasma ovocitului. Transferul se realizeaza ca in cazul FIV.
4. Transferul intratubar de gameti: ca la FIV, ovocitul este combinat cu spermatozoizi in laborator insa apoi este injectat direct in tuba uterina unde are loc fecundatia. Astfel se stie cu siguranta ca cei doi gameti s-au intalnit, spre deosebire de tehnicile de inseminare.
5. Folosirea spermei sau ovocitelor de la donatori: pentru cuplurile in care cel putin un partener este steril, se pot folosi celule reproducatoare de la o a treia persoana; in aceste cazuri regulile de etica, confidentialitate s.a. depind de fiecare stat in parte; de exemplu, donatorul poate fi o persoana cunoscuta sau una complet anonima ce nu va ajunge sa cunoasca viitorul copil; pentru ca uneori se ajunge chiar si la confruntari juridice pe baza de drepturile parentale, acest subiect este des dezbatut chiar si in viata publica facand multi parinti sa se teama de abordarea acestei metode.
Exista 4 mari indicatii pentru folosirea de ovule de la donatoare:
1. Insuficienta Ovariana Primara/ Secundara;
2. Boli genetice grave ce pot fi transmise de la mama la copil;
3. Femei cu fertilitate redusa din cauza varstei inaintata;
4. Embrioni de calitate redusa la ultimele cicluri de FIV.
De retinut este faptul ca si donatoarele trebuie sa treaca printr-un tratament hormonal, astfel incat ciclurile menstruale ale celor doua femei sa se sincronizeze.
6. Folosirea unei mame surogat: o tehnica ce poate rezulta tot in confruntari juridice; aici exista numeroase tipuri de mama-surogat: atat sperma cat si ovulul provin de la cuplu (mama-surogat mai este numita si purtator gestational); sperma e a barbatului din cuplu, ovulul e al mamei surogat; sperma e de la donator, ovulul de la femeia din cuplu. Au fost cazuri in care mama surogat a fost chiar ruda cu cei doi parteneri, s.a.
Reproducerea asistata tehnologic are o rata de succes de undeva la 30%. Procentajul este destul de scazut iar multe cupluri, dupa numeroase incercari, abandoneaza ideea de a mai avea copii. Multi specialisti in fertilitate indruma aceste cupluri la ore de terapie psihologica pentru a accepta in mod pozitiv acest rezultat.
Nu ca ultima optiune este recomandata adoptia iar orele de terapie ajuta cuplurile sa vada aceasta decizie intr-o lumina favorabila. A fi parinte este una din cele mai frumoase experiente din viata, fie daca bebelusul are mostenirea genetica a cuplului sau nu.
Si vorbind despre adoptie, daca exista persoane ce au adoptat un copil, le rog sa isi descrie experienta ca raspuns la acest articol.
O toamna frumoasa! Sanatate!