Reproducerea Umana Asistata Medical Cu Tert Donator In Romania

Ministerul Sanatatii a deschis o dezbatere publica referitor la proiectul de Lege privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator. Tinand cont de prevalenta crescuta a infertilitatii in randul cuplurilor si de faptul ca in viitor incidenta va fi din ce in ce mai mare, nu pot sa nu apreciez incercarea de a reglementa reproducerea umana asistata medical.

Pentru cine nu este la curent cu textul proiectului de lege, l-am atasat si poate fi descarcat de aici: LEGE privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator. Da, si eu am fost surprins ca pentru un domeniu atat de vast, care necesita atat de multe detalii, proiectul de lege are un pic mai mult de 3 pagini de Word…

Daca tot e dezbatere publica, imi expun si eu parerea referitor la subiect.

Art. 6.
(1) Pot recurge la reproducerea umana asistata medical cu tert donator parintii, asa cum sunt definiti in art. 441 alin. (3) din Legea 287/2009 republicata.
(2) Pot recurge la reproducerea umana asistata medical cu tert donator, parintii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie vii, inseminarea artificiala a femeii, cu sperma unui tert donator decedat, fiind interzisa;
b) sa indeplineasca criteriile medicale privind starea de sanatate fizica si mintala, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii;

Prin Art. 6. alin. (2) litera a) sunt excluse absurditatile de genul recoltarii spermatozoizilor dupa deces, dar lasa deschisa portita recoltarii ovulelor dupa deces… eu as inchide-o. Parintii sau logodnicul, avand o stare psihologica afectata de decesul fiicei/logodnicei, ar putea gasi/plati un cuplu (ambii parteneri vii) care sa accepte o sarcina cu ovul provenit de la decedata, iar legea ar permite-o.

Referitor la litera b) eu as vrea sa vad criteriile medicale privind starea de sanatate fizica si mintala inainte de aprobarea legii. E clar ca sanatatea definita aici nu mai este similara cu sanatatea definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care include si sanatatea reproductiva, evident absenta la cuplurile care apeleaza la reproducere umana asistata medical.

Art. 10.
(1) Criteriile medicale de selectie a tertului donator privind calitatea si cantitatea de spermatozoizi, starea de sanatate fizica si mintala a donatorului care poate influenta bagajul genetic al copilului, sunt aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.
(2) Actul donarii este gratuit, iar identitatea tertului donator este confidentiala.
(3) Tertul donator trebuie sa-si dea consimtamantul, care trebuie sa fie clar si precis, scris, liber, prealabil si expres, prin completarea unui formular al carui model se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.

Din pacate iar se ignora partea feminina… tertul donator poate fi si o femeie care doneaza ovule.

Eu nu sunt de acord cu Art. 10. alin. (2), in special partea de confidentialitate si am sa explic de ce.

Luam ca si comparatie reproducerea cu mama surogat, in care un cuplu cu probleme de fertilitate apeleaza la o terta femeie pentru a purta sarcina. Eu daca as fi in cuplul respectiv as vrea sa fac tot posibiliul pentru ca sarcina sa beneficieze de conditiile cele mai bune. Nu rare sunt cazurile in care mama surogat are o situatie financiara/sociala nu foarte favorabila, iar sarcina ar putea fi privata de anumite beneficii care ar fi aduse de catre cuplu. Tocmai de asta mama surogat nu are identitate confidentiala (cuplul nu doneaza gameti – ovule + spermatozoizi – pentru ca dupa 9 luni sa primeasca inapoi un bebelus fara sa stie de la cine/cum/unde/etc).

Criteriile medicale de selectie care vor fi impuse de minister (iar nu se dau detalii care ar fi…) pot sa nu acopere toate aspectele mai mult sau mai putin importante. Luand ca exemplu spermatozoizii, ca tot sunt singurii luati in seama, conditiile se vor referi la parametrii spermogramei (numar, mobilitate, morfologie etc), dar eu ca beneficiar si membru al cupului care necesita gameti de la donator as vrea sa ma asigur ca macar in cele 62 de zile cat dureaza spermatogeneza, donatorul nu fumeaza, nu bea alcool si nu se expune unor riscuri care pot afecta negativ spermatozoizii, dar nu atat de negativ incat sa fie opriti de filtrul ministerului.

Unii ar zice ceva de genul „si sarac si cu pretentii„, mai ales ca donarea e gratuita. Eu n-as face-o gratuita si as scoate partea cu confidentialitatea. Sau as lasa la alegerea donatorului daca vrea sau nu sa poata fi contactat de viitorii parinti. In felul asta cuplul poate selecta (daca e interesat si daca vrea) dintr-o lista de donatori care accepta sa interactioneza.

Mai mult decat atat, prin introducerea confidentialitatii eu inteleg ca va exista o banca la care vor apela cuplurile, banca respectiva facandu-si proviziile de la donatori a caror identitate nu conteaza pentru cuplu. Deci daca cuplul respectiv va vrea gameti de la un prieten, de la o ruda, sau de la cineva apropiat (in alte parti asa se face), nu va putea alege de la cine sa primeasca donatia. Donatorul ar merge la banca sa doneze, iar probabilitatea ca beneficiarii sa primeasca exact spermatozoii lui ar fi de 1 la xxx.yyy (numarul total de donatori).

Sunt multe aspecte de luat in considerare, nu stiu cine a facut proiectul de lege, dar nu cred ca intelege prea bine fenomenul pe care vrea sa-l reglementeze.

PS: nu stiu cat de coerent am fost, e 3 a.m., dar cred ca la o a 2-a citire se intelege ce am vrut sa zic.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.