Rezidenti VS Specialisti

Pentru ca nu se gandeste nimeni inainte, cu rezidentiatul de anul asta s-a ajuns la o situatie mai mult decat aiurea.

Numarul concurentilor la rezidentiatul 2009 a fost 4.454 pentru medicina generala, iar numarul posturilor a fost 2.670. Din cauza asta era normal ca o parte dintre ei, desi obtin punctaj de trecere a examenului, sa ramana fara post. In situatia asta se afla 1400 de medici…

Solutia pe care a gasit-o Ministerul Sanatatii este sa transforme cele 2100 de lucruri vacante de medic specialist in posturi pentru rezidenti. La o prima citire suna bine, problema e cand te gandesti s-o si pui in practica. Deja s-a facut repartizarea celor care au luat rezidentiatul, iar multi dintre ei au ales specializari fortate, in sensul ca si-au dorit altceva, dar nu au prins si au ales din ce a mai ramas.

Acum din cele 2100 de posturi vacante pentru medic specialist sigur se gasesc pentru toate specializarile. Ce se va intampla? Se va face din nou repartitie sau se vor aloca cele 2100 de locuri doar celor 1400 de medici care nu au mai avut de unde alege?

Prima varianta e complicata si va consuma iar resurse si timp. A doua varianta nu e corecta…

Comunicatul de presa e pe siteul ministerului…

6 raspunsuri

 1. e o mare tampenie… eu mi-am luat mf ca altceva nu mai era! as fi vrut cu totul altceva! bine,e si vima mea ca nu am avut o nota mai mare… dar nu e corect! daca eu vreau o alta specializare, pot sa-mi aleg iar?
  dar s-a gandit cineva ca s-au eliberat enorm de multe posturi si locuri pentru ca multi colegi de-ai nostri care au luat anul trecut au renuntat pentru altceva?

 2. Problema ca ajungi specialist dupa inca 4-6 ani si nu stii in ce directie s-o apuci…ca e usor sa arunci cu locuri si la intrarea in facultate si la intrarea in rezidentiat.
  Oare chiar avem nevoie de atatia medici in fiecare an din moment ce e asa greu sa gesesti loc de munca dupa rezidentiat?
  Mai bine cantitate decat calitate…asta e principiul la noi…apoi…selectie naturala…cine stie o limba straina si se descurca si nu e tinut de familie in tzara isi gaseste fericirea prin tari straine…cine nu…sta acasa la caldurica si la bani putini.

 3. Bragi colegi nu va lasati pacaliti de promisiuni ,stiti cum merge totul in tara asta daca trec alegerile nu mai rezolvati nimic . Bateti in basescu sa va rezolve acum cat se poate ,daca nu se rezolva acum cat le este frica sa mai apara un alt scandal in presa nu mai rezolvam nimic o sa vedeti amenintati cu campanie anti PD-L acum cat mai e timp 2 zile daca nu sa aparem pe tv chiar si in ziua alegerilor sa vada lumea ce face Base pt noi

 4. Solutia la problema in esenta este simpla.Se cheama Numerus Clausus si se aplica cu succes in Germania avand ca scop limitarea numarului de studenti.2000 de locuri in rezidentia = 2000 de absolventi.La noi nu se poate aplica din pacate.La noi statul finanteaza facultatatile in functie de numarul studentilor iar in cazul ca studentul ramanea repetent sau renunta la studii facultatea pierdea finantarea.Un inceput ar fi reprezentat noua lege a invatamantului din pacate declarata neconstitutionala care prevedea finantarea pe ciclu de invatamant.Prea multi medici,prea putina calitate.

 5. ce se mai aude ?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.