Incepand cu anul 2011 Examenul de Rezidentiat va fi sustinut in fiecare centru avand subiecte proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematica comuna si respectand o metodologie unica, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Ce inteleg eu din asta e ca fiecare din cei XYZT absolventi din promotia 2005-2011 se va inscrie in centrul unde va dori sa urmeze rezidentiatul, urmand sa primeasca subiecte diferite fata de celelalte centre. Avand subiecte diferite, punctajele obtinute in functie de centru nu vor putea fi echivalate pentru eventuale transferuri (sau se vor putea?).
Asta inseamna ca in centrele mari, mai cautate, concurenta va fi mai mare, iar in centrele mici concurenta va fi mai mica, ceea ce se va traduce prin inomogenitatea distribuirii locurilor pentru ca in centrele mai putin populare se vor obtine locuri cu punctaje mai slabe decat respinsii din centrele populare.
Nu am informatii clare despre strecurarea unor anumiti candidati, dar oricine are putina logica poate intui ca atata timp cat exista mai multe comisii (a se citi centre) vor exista, teoretic, si mai multe pile decat daca s-ar fi organizat la nivel national ca si pana acum.
Pana in 1 decembrie ar trebui sa aflam detalii despre examenul in fiecare centru universitar.
Om trai si-am vedea 🙂
groaznic va fi!
Eu sunt curioasa care va fi prima universitate sa aiba curajul de a modifica bibliografia. Va fi un pas mare cu 2 taisuri: fie vor atrage concurenti dand dovada de o viziune acomodata cu vremurile actuale, fie ii vor indeparta din cauza noutatii.
am mai auzit noi multe schimbari anul trecut era introdus interviul… povesti cu pesti! nu se schimba nimic in 100 de ani de acum incolo, maxim maxim se umbla putin la bibliografie ca sa intre chirurgia lui Popescu…
nu inteleg ce nu e bine la actualul sistem! nu se pot aranja chestii, pile etc??
Intrebarea e:noi vom astepta,in stil mioritic,deznodamantul acestei povesti,fara sa facem nimic?Un protest,de exemplu?Asta ar insemna ca meritam,intr-adevar,ceea ce ni se intampla…
@rox asa e! eu nu-i mai inteleg pe romani…. e ca in zicala: „taci si sapa”. Noua ne-a zis un asistent universitar ca daca se descentralizeaza rezi sa iesim in strada!!! dar…. 99% dintr romani sunt lasi!
cum zice darius, 99% din romani sunt lasi…degeaba ne lamentam si nu trecem la fapte..eu propun sa ne strangem in nr cat mai mare si sa ne sutinem cauza…altfel, chiar ne meritam soarta..deci, punem de un protest??
nu se poate sa stam chiar asa sa vedem ce se poate intampla. totusi avem un cuvant de spus, e vorba de viitorul nostru, asa ca ar fi bine sa ne facem auziti…de preferinta inainte sa se aplice toate bazaconiile care par a le trece unora prin cap si nu dupa
sa vedem ce sa hotaraste… oricum , mentalitatea colegilor mei e ca mai bine taci pt ca nu cumva ulterior sa ai probleme. eu am patit.. am comentat anul trecut ceva legat de servicul administrativ al facultatii si ulterior mi s-a zis sa scriu o scrisoare prin care sa-mi cer scuze :)) Concluzie: taceti si sapati!!
degeaba ne fierbem noi… societatile studentesti ar trebui sa aiabe initiative. la noi, in ssmt e vai si amar… n-are cine 🙂 n-ai la ce sa te astepti de la ei.
Bineinteles, oricine in afara de persoana proprie, nu? Ca si cum organizatiile/societatile studentesti ar implica alt fel de persoane, nu tot colegi de-ai tai/mei…
Aici ai subliniat bine mentalitatea romaneasca, nu e „taci si sapa”, e „taci si asteapta ca poate face altu`”…
eu nu am acelasi statut ca si cei din ssmt. daca ar face ai ceva, cu siguranta i-as sustine. pe mine nu ma sustine nimeni (n-am o organizatie in spate).
In fine, urasc discutiile astea in legatura cu societatile medicinistilor 🙂 (a caror activitate se rezuma in special la repartizatul taberelor … intre membri… )
Ai exact acelasi statut ca si oricine altcineva din organizatia voastra, nu te ascunde dupa faptul ca nu participi la activitatile organizate de SSMT, deci dupa faptul ca nu esti membru activ.
Din modul cum vorbesti despre activitatile „lor” sesizez un usor dispret, ceea ce ma face sa ma intreb: daca ai sustine initiativa unora pe care ii dispretuiesti, doar pentru ca „au un alt statut fiind in organizatie” nu ai avea aceeasi sustinere si pentru o initiativa similara venita din partea unui non-membru?
Nu trebuie sa te scuzi, e o atitudine generala si nu e doar in Timisoara. Impartirea asta in cele 2 tabere (membru activ vs membru, dar fara implicare) exista peste tot si e intretinuta nu din cauza activitatileor pe care le fac unii sau altii, ci din cauza asteptarilor nefondate pe care le au studentii in general de la organizatii, fara sa tina cont de faptul ca nu exista deosebire clara intre ei (membri vs non membri), e vorba tot de studenti la medicina, care au exact aceleasi probleme ca si tine.
Ai dreptate,Laurentiu.da,e vorba de mentalitate,in fond si la urma urmei.ar trebui ca toti sa ne mobilizam,nu sa asteptam ca o mana de oameni sa faca totul pentru noi.protestul pt rezidentiat de acum 2 ani a rezolvat ceva(cel putin,amanarea datei rezidentiatului,din cate imi amintesc).Atata timp cat nu ne sustinem parerea,cei de la conducerea universitatilor vor avea senzatia ca realmente ne convine situatia.
In loc sa ne contrazicem si sa dam vina unii pe altii(atitudine tipic romaneasca),haideti sa incercam sa facem ceva!
@rox cum ar fi? (sa facem ceva…)
Da! Trebuie organizat un protest. Dar in locul unui „daca” propun sa stabilim o data comuna pt toate centrele, un anunt corespunzator distribuit in toate centrele. De asemenea poate ar fi indicat sa avem si un afis comun pe care l-am putea pune la toate facultatile de medicina din tara, ca sa-l vada si cine trebuie – indrumatorii nostri spre dezastrul sanatatii romanesti. Poate s-ar putea trimite toate aceste informatii si ministerului. Trebuie sa ne facem auziti de toti, nu doar cei ce vor sa ne auda !
Iar daca va temeti de „riscuri”.. Nu cred ca putem pierde mai mult decat deja pierdem.
Mda, examenul pana acum era bataie de joc.O toceala morbida a grilelor.Acum se va schimba…in cine stie ce alta tampenie.Sa fim seriosi…ar fi culmea sa mearga ceva bine in tzara asta.Ascultati la mine, o sa va distrugeti sanatatea fara a obtine nimic eficient.Asa ca relaxati-va, ca oricum sunteti sacrificati pe altarul prostiei numita Romania
Metodologia fiind aceeasi, bibliografia aceeasi, subiectele dintr-o baza de date comuna, nu vad care e problema?? faptul ca ne caram toti la buc sa cheltuim 10 mil pe drum si cazare de aiurea?si care e faza cu pilele? rezidentiatul luat in bucuresti fara sa te prezinti macar la examen costa 50000de euro! lejer pentru cei care au bani si nu invata, dar imi iau mie locul de aiurea! la bucuresti este o intreaga retea de oameni care fac posibil acest lucru! macar daca se schimba centrele, vreo cativa ani nu vor avea timp sa se organizeze si s-ar putea sa mai scapam de mafie!
Metodologia se stabileste individual de fiecare centru, deci nu e aceeasi. Bibliografia la fel, deci nici intrebarile nu se aleg dintr-o baza de date comuna.
ioana daca o sa se descentralizeze rezidentiatul o sa coste nu 50000 de euro o sa coste mai putin asta ar fi un dezavantaj pt ca o sa fie mult mai multi oamaeni care o sa isi plateasca iar daca nu ai bani sau nu ai cui sa ii dai adica nu ai suficiente relatii o sa fie mult mai multe locuri ocupate de altii care au si bani si pile .sper din tot sufletu sa ggresesc si sa nu fie asa desi…………