Rezidentii Au Iesit In Strada

CityNews: Aproximativ 40 de medici rezidenti si cativa studenti din ani terminali la medicina au protestat astazi in fata sediului Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj.

Acestia sunt nemultumiti de salariile mici pe care le primeste un medic rezident si de numarul mic de posturi scoase in spitale, in ciuda lipsei de medici din Romania. Acestia nu mai doresc sa lucreze pe un salariu de 800 de lei, fara a le fi platite garzile. De asemenea, tinerii s-au saturat sa fie trimisi sa lucreze in orase parasite, in conditiile in care lipsesc medici din toate spitalele romanesti.

„Ne-am saturat sa ne trimita in localitati parasite, departe, sa spuna ca nu au locuri. Au scos la concurs 1.900 de locuri la rezidentiat si noi suntem 5.000 de candidati, ne obliga sa mergem astfel in alte orase sau alte tari. Vrem sa ni se dea ocazia sa muncim, sa ne facem meseria, sa putem sa-i ajutam pe oameni. Din pacate nu avem unde. De exemplu, ministrul a zis ca in judetul Alba nu sunt medici deloc, ca e o criza, insa nu a fost scos niciun post la concurs”, a explicat un student in ultimul an, prezent la protest.

In plus, tinerii au contestat si felul in care se de locurile. „Pentru noi sunt locuri, dar pentru studentii straini sunt. Am auzit ca este 5.000 de euro locul pentru ei. Pentru noi nu sunt locuri nici cu bani nici fara bani”, a continuat un alt student.

Medicii rezidenti insa doresc sa fie ordine in felul in care se face rezidentiatul si mai ales ordine la locul de munca. „Dorim sa lucram in conditii normale, dorim sa ni se plateasca drepturile salariale asa cum trebuie, garzile si sporurile pentru ca lucram cu hepatita, HIV, sifilis. Deocamdata daca nu lucrezi pe boli infectioase nu primesti niciun spor”, a explicat unul dintre ei.

Cu toate acestea, Nicolae Deleanu, directorul ASP Cluj, este indiferent la toata aceasta problema. „Am coborat acum 15 minute dar nu era nimic. Nu au decat sa protesteze, este dreptul fiecaruia. Din pacate salarizarea nu depinde de noi, asa ca sa protesteze la Ministerul Finantelor”, a conchis acesta.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.