Rezistenta la Tamoxifen

Tamoxifen este un medicament foarte eficient in tratarea cancerului la san, dar rezistenta la Tamoxifen este o grija cand se pune problema recurentei bolii (25-35% dintre pacienti), deoarece celulele tumorale metastatice rezistente la tratament sunt o cauza majora de deces. Intr-un studiu publicat luna aceasta in Molecular and Cellular Proteomics, cercetatorii au descris un profil proteic avand capacitatea sa prezica daca o tumora va fi sau nu rezistenta la Tamoxifen.

Echipa de cercetatori din Olanda si Washington a examinat mii de celule tumorale prelevate de la 51 de tumori rezistente sau sensibile la Tamoxifen. Au reusit sa identifice un set de 100 de proteine prezente in diferite cantitati in cele 2 tipuri de tumori (rezistente sau sensibile la Tamoxifen), putand evidentia un profil proteic al rezistentei la Tamoxifen.

In plus, oamenii de stiinta au analizat EMMPRIN (Extracellular Matrix MetalloPRoteinase INducer) intr-un set separat de 156 de mostre prelevate din tumorile sanului. Nivelul EMMPRIN era mult crescut in tumorile rezistente la Tamoxifen, fiind asociat cu o progresie rapida si rezultat clinic nesatisfacator in urma tratamentului, sugerand ca nivelul EMMPRIN ar putea fi un marker de agresivitate al cancerelor la san.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.