Rezultate Chestionar: Coruptie in Medicina

bani in medicinaIn sfarsit s-au strans cele 50 51 de voturi pe care le asteptam si putem sa analizam putin statistic. Chestionarul nu are pretentii de a fi un studiu (nici pe departe), dar poate da o imagine schematica a situatiei actuale din spitalele romanesti.

Doar medici care au luat mita (O1): 3 voturi
Si medici care au luat mita si medici care au primit bacsis (O2): 6 voturi
Si medici care au luat mita, si medici care au primit bacsis si medici care au refuzat orice folos material (O3): 20 voturi
Doar medici care au primit bacsis (O4): 4 voturi
Si medici care au primit bacsis si medici care au refuzat orice folos material (O5): 10 voturi
Doar medici care au refuzat orice folos material (O6): 3 voturi
Si medici care au luat mita, si medici care au refuzat orice folos material (O7): 5 voturi

Am presupus ca fiecare dintre cei care au votat au interactionat cu acelasi numar de medici: x (se va reduce din fractii), din 51 de voturi, fiecare cu x medici rezulta 51x medici.

Medici care au luat mita:
O1: 3x medici
O2: 3x medici (6x/2)
O3: 6,66x medici (20x/3)
O4: 0x medici
O5: 0x medici
O6: 0x medici
O7: 2,5x medici (5x/2)
Total: 15,16x medici

Medici care au primit bacsis:
O1: 0x medici
O2: 3x medici (6x/2)
O3: 6,66x medici (20x/3)
O4: 4x medici
O5: 5x medici (10x/2)
O6: 0x
O7: 0x
Total: 18,66x medici

Medici care au refuzat orice folos material:
O1: 0x medici
O2: 0x medici
O3: 6,66x medici (20x/3)
O4: 0x medici
O5: 5x medici (10x/2)
O6: 3x medici
O7: 2,5x medici (5x/2)
Total: 17,16x medici

Interpretare statistica:
29,72% dintre medici iau mita (15,16x/51x)
36,58% dintre medici primesc bacsis (18,66x/51x)
33,64% dintre medici refuza orice folos material (17,16x/51x)

rezulta: 29,72% dintre medici pot fi acuzati de coruptie, iar 70,22% dintre medici functioneaza legal.

Acum intrebarile mele:

1. robert, unde sunt cei 7 din 10 care iau spaga? Poate acum intelegi de ce ma deranjeaza generalizarea.

2. Cati dintre cei carora li s-a pretins spaga au depus plangere la politie sau la o institutie autorizata in rezolvarea problemei? Un raspuns ar putea fi „cand esti bolnav si ai nevoie de ingrijire urgenta nu ai timp de plangeri la politie”, corect, dar dupa ce te-ai vindecat si ai iesit din spital?

ps: daca cineva nu intelege segmente din rationament, astept intrebari pentru lamurire.

3 raspunsuri

  1. hello 😀

    ideea micului chestionar este cat se poate de interesanta si de actualitate, insa, din pacate, din punctul meu de vedere personal, se aplica decat la… medici sferici aflati in vid… nu si la cei din real life :|.

    poate nu am inteles eu anumite aspecte si nu neg posibilitatea acestei variante, insa chestionarul, cu toate ca am inteles ca e departe de a se vrea un studiu, lasa un pic de dorit. de exemplu…ar fi interesant sa definesti termenul de „bacsis” strict in sfera sistemului sanitar pt ca este inclus in mai multe optiuni ale poll-ului.

    spun asta pt ca in opinia mea, in contextul sistemului sanitar, mita se confunda cu bacsisul pentru ca plata serviciului oferit de catre medic (aka actul medical) nu este platit direct din mana pacientului ci este decontat de la casa de sigurari si ca atare pacientul nu poate lasa „ceva in plus” drept multumire astfel incat sa fie etichetat ca bacsis, deci il iei tot ca mita. cel putin asa stau lucrurile in sistemul de stat. in sistemul privat mai putin stiu eu personal cum se misca lucrurile cu platile, dar orisicum, nu cred ca oamenii atunci cand isi striga in gura mare frustrarea legata de coruptia in sistemul medical, nu prea cred ca se refera la cel privat :|.

    iar problema mitei este cat se poate de discutabila si cu foarte multe implicatii de tot soiul… parerea mea este ca e reprobabila doar conditionarea actului medical, adica doar cazul in care medicul impune un „tarif” desi interventia respectiva este acoperita dpdv financiar de casa de asigurari si bla bla. altfel am vazut pacienti exagerat de insistenti care efectiv nu lasau medicul sa plece daca nu luau sau nu se asigurau ca i-au bagat pe gat ceva, mai ales ca parte dintre pacienti sunt convinsi ca daca medicul curant face nazuri si nu primeste atunci sigur le ascunde vreun diagnostic cu prognostic sumbru @-). mita este de fapt o practica bine inradacinata in mentalitatea romanilor. multi spun ca nu se duc la medic pt ca nu au bani deci in mintea lor din start nu exista o prezumtie de nevinovatie pt medici sau pur si simplu asa considera ei ca este normal sa fie … cum spuneam discutiile pot fi foarte ample.

    ah, si de dragul corectitudinii, atunci cand faci o interpretare statistica a oricarui studiu (sau cum vrei sa-l numesti) si nu ai minim 100 de subiecti/ respondenti nu mai face raportarea concluziilor in procente ci in valori absolute. la urma urmei nu poti sa faci extrapolari la populatia generala plecand de la un esantion atat de mic. am vazut studii desfiintate efectiv din cauza acestei mici greseli.

    Numai bine,
    Anca

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Servus Anncush,

    mersi de opinie 🙂

    Stiu ca nu e riguros dpdv metodologic, chiar acuma sunt pe modul de MCS, dar si fara p value, teste hi patrat sau T student tot se observa ca mita nu e generalizata intre medicii din Romania.

    Voi face o analiza si dupa 100 de voturi.

    Mita si bacsisul le-am definit, si legal si cu exemple in discutiile anterioare, daca ai timp/chef sa citesti poti aici: link1 link2.

    later edit: ti-am recitit commentul si mai am ceva de adaugat: ai zis ca nu se fac interpretari in procente daca nu sunt macar 100 de subiecti, dar eu n-am facut interpretare legata de subiecti (n-am zis x% din pacienti au interactionat cu medici de astia sau de astialalti), am facut raportarea la medici: 51 de voturi, fiecare cu x medici, x e minim 3 pentru a putea exista optiunea cu toate cele 3 categorii de medici, deci in calcul au fost luati minim 153 de medici, deci se poate exprima in procente 🙂

  3. Buna, Laurentiu.

    Sper sa nu se supere Robert, voi raspunde si eu intrebarilor adresate lui:

    1. „unde sunt cei 7 din 10 care iau spaga?”
    Cei 7 din 10 care iau spaga sunt in spitale, unde viata omului este la mana doctorului, asistentelor si infirmierelor. Incearca sa mergi prin spitale ca „simplu cetatean” si intra intr-un dialog empatic cu cei suferinzi. Vezi cati dintre ei au fost „atentionati” asupra „multumirii” medicului si asistentelor. Isi din halat si imbraca haina omului cu probleme de sanatate serioase (nu un simplu guturai). Ii vei descoperi fara nici o problema pe cei 7 din 10.

    2. Cea de-a doua intrebare este de-a dreptul hilara, avand in vedere situatia din Romania.
    Romanii abia acum invata sa recurga la plangeri in instanta, in cazul in care au un deces in familie (gen a fost operat de apendicita si moare de septicemie etc.)
    Poti face o plangere la politie ca ti s-a cerut spaga, dar cum demonstrezi? Pentru ca iti trebuie probe. De unde ei probe? In situatia in care, sa presupunem, te duci pentru o interventie chirurgicala minora (nu vorbim de cele majore) crezi ca-ti mai sta capul la „cum sa-i fac medicului un flagrant”???
    Iesi din halat, Laurentiu, si priveste viata asa cum este ea.

    Revin iar si iar si iar… pana cand nu se va schimba mentalitatea in Romania, cutumele (impuse) vor prolifera.
    Mai spunea o doamna, ca in ue sunt permise „micile atentii”.
    Sunt curioasa in care tara din ue a fost doamna si a vazut ca se dau atentii medicilor. In afara unui buchet de flori, eu nu am vazut altceva (nu mai pui la socoteala faptul ca florile sunt deja existente in saloanele unde stau pacientii).
    Sau, poate doamna s-a dus peste hotare cu tot cu metehnele romanesti, procedand ca atare…

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.