Rezultatul Anatomo-Patologic

Am primit un rezultat anatomo(histo)-patologic. El poate contine diagnosticul histopatologic al unei piese operatorii sau al unei biopsii.

Cel mai adesea oamenii intreaba ce sa faca cu el. Primul sfat: mergi la medicul care ti-a recoltat piesa si a trimis-o la Anatomie Patologica. Sigur stie el de ce. Medicul anatomopatolog care a examinat piesa si a formulat diagnosticul te poate ajuta cu o interpretare a lui, dar numai medicul care a cerut examinarea histopatologica iti poate raspunde la toate intrebarile privind gravitatea leziunii, prognosticul tau si tratamentul pe care trebuie sa-l urmezi.

Voi incerca in mai multe articole sa explic, printre altele, ce este un buletin histopatologic si cat de important este el. Pana atunci, cateva lamuriri de baza:

 • nu toate tumorile sunt cancer. Simpla mentionare a cuvantului proliferare tumorala sau tumora nu este echivalenta cu diagnosticul de cancer. Tumorile benigne sunt, de obicei, inofensive, simpla lor indepartare chirurgicala fiind suficienta pentru vindecare. Cancer este doar o tumora maligna.
 • intreaba orice termen pe care nu l-ai inteles in loc sa te ingrijorezi de ce ar putea sa insemne. Daca nu ai pe cine intreba, scrie-mi aici si iti voi raspunde.
 • nu te teme sa-ti iei rezultatul histopatologic. Ignorarea lui are prognostic mai prost decat orice diagnostic.
 • roaga intotdeauna medicul sa trimita la Anatomie Patologica orice fragment de tesut pe care ti l-a indepartat (chiar si un apendice sau un hemoroid). Acest gest ti-ar putea salva viata.

1.438 raspunsuri

1 23 24 25
 1. Bună ziua, am nevoie si eu de un raspuns.
  Diagnostic clinic, adenopatie submandibulara
  Piesa trimisă, piesa de excizie(adenopatie submaxilara stg in contact cu lobul profund al glandei submaxilare stg)
  Macroscopic, nodul cu axul lung 4,2 cm, contur boselat, încapsulat, capsula efractionata focal. Pe secțiune arii gălbui, omogene, alternând cu zone chistice, consistentă elastică/condroida.
  Microscopic- formațiune tumorala încapsulată, constituită din componenta epiteliala/mioepiteliala (structuri ductale tapetate de celule luminale, înconjurate de plaje/trabecule de celule mioepiteliale, cu citoplasma palid eozinofila/clara, arii de metaplazie scumoasa cu formare de perle keratozice) si stroma condromixoida cu arii hialinizate si diferențiere adipoasa focala, rare calcificari cu reacție giganto-celulara de corp străin si infiltrat inflamator cronic. În componenta mioepiteliala se remarcă zone in care celulele sunt pleomorfe cu nuclei veziculosi, activitate mitotica crescută (12 mitoze/10 HPF), asociind necroza focala si degenerescenta pseudochista, nu se identifică invazie limfovasculara/perineurala, în secțiunile examinate. Se remarcă invazia focala a capsulei.Excizie chirurgicală pozitivă . IHC: CK7 intens+ in structurile ductale si componenta mioepiteliala atipică, + focal in celulele mioepiteliale benigne; p63 intens + difuz in celule mioepiteliale; S100 +in matrice condroida + focal in celule mioepiteliale; SMA+ focal in celule mioepiteliale; p53+ focal in componenta atipică; Ki67 + ~ 20% in ariile cele mai active.
  Diagnostic Anatomo-Patologic
  Aspectele morfologice corelate cu testele IHC orientează diagnosticul spre carcinom miopetilial dezvoltat la nivelul unui adenom pleomarf de glanda salivara pT1Nx M8941/3.
  Vreau ai eu o parere despre diagnostic va rog.

 2. Bordas Daniel

  Buna ziua. Am facut o colonoscipie, insa fiind usor sedat, foarte mare lucru nu-mi amintesc din discutia cu d-na doctor.
  Colonoscopia am facut-o deoarece timp de 4 saptamani am avut scaune diareice cu mucus in ele, de culoare f deschisa (aproape galbene). Scaunele au aparut in urma unui tratament f agresiv cu antibiotice (timp de 12 zile).
  In urma colonoscopiei, d-na doctor mi-a precizat ca nu sunt probleme, insa colonoscopia am facut-o de 3 saptamani, iar in contunuare am senzatii de jena (uneori dureri surde in partea stanga sub coaste, care radiaza pana in spate, si in partea abdominala dreapta.
  Rezultatul anatomopatalogic:
  S-au prelevat 2 probe:
  Microscopie:
  1. S-a examinat un fragment de mucoasa de tip colonic, care prezinta lamina propria cu edem moderat infiltrat inflamator limfoplasmocitar. Fara semne histologice de colita microscopica, criptita, abcese criptice sau displazie.
  2. Sectiunile examinate evidentiaza un adenom tubular cu grad redus de displazie.
  Concluzie:
  1. Colita cronica de intensitate moderata.
  2. Adenom tubular cu grad redus de displazie.

  Medicul mi-a zis doar ca sunt bine, sa mananc sanatos, iar peste 3 ani sa merg din nou la control.
  Disconfortul insa, nu a disparut. Am avut scaune diareice. Acelea s-au reglat si sunt relativ normale (1/zi), dar senzatia de jena si durere surda, nu a disparut inca in totalitate.
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pe intelesul meu.
  Multumesc!

 3. Buna ziua
  Am si eu o intrebare . Ce semnifica limfonoduli patologici axiali? Multumesc.

 4. Buna ziua,
  Va rog, sa ma ajutati si pe mine cu mai multe detalii, legate de diagnosticul mamei mele in varsta de 66 ani.
  Rezultat ultima biopsie.
  Fragmente biopsice din mucoasa intestinala prezentand arii de ulceratii si marcate modificari regenerative epiteliale; marcat infiltrat inflamator limfo-plasmocitar cu frecvente eozinofile dispus difuz si nodular in corion; moderata hiperemie si edem (duodenita cronica nespecifica)
  Adiacent, mic fragment (0.3/0.1 mm) din epiteliu cu marcate atipii citonucleare, nuclei tahicromi, unii cu nucleoli vizibili (aspect sugestiv pentru malignitate)

 5. Buna ziua,
  Am un baiat de 11 ani care in urma cu un an a fost operat de formatiune tumorala planta dreapta.
  Diagnosticul anatomopatologic a fost: tesut fibrocolagen si adipos ce inglobeaza vase sanguine de calibre diferite, filete nervoase.
  problema este ca in acelasi loc (pe taietura in interior) a aparut imediat dupa operatie un nodul tare, dureros uneori la palpare, depinde de pozitia degetului cand apesi.
  va rog, o parere, este alarmant diagnosticul anatomopatologic?
  Medicii ortopezi consultati sunt rezervati…..in a pune un diagnostic.
  Multumesc.

 6. Pe 13 iunie 2019 am suferit o operatie de histerectomie radicala din cauza a doua tumori ovariene. Rezultatul histopatologic a fost pe partea stanga: chist dermoid, iar uter + 1/3 vagin + epiploon + trompa uterina stanga au fost benigne. Pe partea dreapta un ovar tumoral cu diametrul 9.5 / 7 cm, adenocarcinom slab diferentiat. Trompa uterina dreapta scleroasa. Stadializarea in urma histopatologiei efectuate la Fundeni a fost pT1a pNx.
  Pana acum nu am primit niciun tratament. Intrebarea este daca trebuie sau nu sa fac tratament.

 7. Buna ziua!Ma puteti ajuta cu un raspuns la rezultatul biopsiei?
  Macroscopie:Fragmente multiple mici.
  Concluzia:Carcinom mamar invaziv NST,moderat diferentiat(G2),asociat cu carcinom mucios,scor histologic 6(formare de tubuli=3,mitoze=1,atipii=2);clasificare conform EUSOMA B5.Va multumesc frumos!

  • Buna seara d-na doctor !va rog de reusi-ti sa-mi explicati patologia ce este deagnosticata a tatalui meu in varsta de 66 de ani :necroza pulcerala ,multiple cutanate antepirar stang.Imi cer scuze daca am gresit scrisul ….nu reusesc sa inteleg bine scrisul doctorului de pe fisa medicala ….
   Va multumesc din suflet !

 8. Pomană Valentina

  Bună ziua! Aș dori să _ mi interpretați , vă rog ; fibroleiomiomatoza uterina; corp galben hemoragic ovarian stâng. _ rezultatul anatomo _ patologic. Pe 24 iulie este 1 an de la operatie, dar eu nu sunt bine. Am usturimi , ușoară durere stânga și rezultate urină _ infecție! Astept un raspuns! Multumesc frumos!

 9. Niculescu Mihaela

  Buna ziua doamna doctor. Va rog frumos cind aveti timp sa.mi dati si mie un rasp. la cel de al doilea rezultat histopatologic. Examen Microscopie: tesut fibro adipos cu infiltrat inflamator constituit din limfocite plasmocite macrofage spumoase si granuloame de corp străin alaturi de material necrotico-inflamator. Va multumesc

 10. Buna ziua! Am primit rezultatul de la biopsie, in urma unei rezectoscopii de nodul fibromatos endocavitar tip 1. LaDg. scrie astfel: ” Fragmente nodul leiomiomatos cu usoara hialinizare interstitiala, focare de adenomioza, fragmente de endometru cu glande in faza proliferativa si intermediara, sporite numeric de tipul hiperplaziei glandulare simple endometriale, corion dens celular cu depuneri de hemosiderina. Fara atipii in materialul trimis”.
  Sunt deja la a 3-a interventie de acest gen in ultimii 4 ani si as vrea sa inteleg si eu de ce mi se tot formeaza aceste fibroame. M-am operat laparoscopic in 2018, 2020 si acum in 2021. Mi-am scos si glanda tiroida cu numerosi noduli in 2019.
  Rezultatul acesta la biopsie spune ceva in plus sau nu?
  Va multumesc anticipat!

 11. Tudorache anuta

  Buna seara.
  Am pierdut o sarcina la 8 saptamani,embrionul era incetat din viata.
  Mi sa facut chiuretaj,iar rezultatul probelor recoltate la chiuretaj sunt urmatoatel:

  Vilozitati coriale necrozate si endometru transformat decidual.

  Va rog sa imi ziceti de ce sa oprit din evolutie?
  Va multumesc

 12. Buna seara, vin catre dv. cu un raspuns la un rezultat la o biosie de colon.
  2. S-au examinat fragmente biopsice de mucoasa de valva ileo-cecala de aspect obisnuit si fragmente biopsice de
  mucoasa de tip colonic cu infiltrare tumorala cu aspect de ADENOCARCINOM SLAB DIFERENTIAT, G3, cu
  hiperplazie adenomatoasa cu displazie de grad inalt adiacenta si arii extinse de necroza si ulceratie. M:8140/3
  Multumesc!

 13. Calin Ioana Valentina

  Buna ziua,am avut o sarcina oprita din evolutie la 6 saptamani,mi s a efectuat un chiuretaj in urma caruia mi s au luat probe si mi s a facut un examen histopatologic la parafina ..mi au venit rezultatele dar nu sunt lamurita…din acest test reiese fragmente ovulare – 3 blocuri
  Endometru gestational,decidua cu depunere de fibrinoid,vilozitati coriale edematiate unele cu minima proliferare citotrofoblastica si altele cu depunere de fibrinoid extravilozitar
  Imi puteti spune ce semnifica aceste rezultate?

 14. Buna ziua,

  Am urmatoarea problema: acum 3 luni m-am prezentat la mediucul ginecolog din cauza unor sangerari inainte de menstruatie. Sangerarile apareau cam cu 2 zile inainte de menstruatie si daca nu le dadeai importanta nici nu le observai, adixca nu erau pierderi semnificative de sange. Am efectuat testul Papa Nicolau si HPV. Rezultatul ambelor teste : negativ. In urma ecografiei a rezultat existenta unei hiperlazii endometriale. Am urmat tratament cu Duphaston 10 zile pe luna timp de 3 luni si am revenit la control rezultatul este:
  Endometru bistratificat 17mm
  Ovare paucifoliculare
  miometru neomogen
  canal cervical vizibil
  cavitate uterina vizibila uter in AVF forma normala dimensiuni normale
  fara lichid in Douglas, fara alte procese ocup[atoare de pelvis

  Domnul doctor a spus ca tratamentul nu a fost de ajutor si o sa urmez un alt tratament cu Cerazette timp de 90 de zile(1 pastila/zi)

  Spuneti-mi va rog cat de grava este problema?
  Mentionez ca am 39 de ani si in urma cu 6 ani am avut o conizatie. Are vreo legatura?

 15. Aurelian Enache

  Buna ziua ,

  Sotia mea a facut o biopsie mamara si am primit rezultatul aseara .

  REZULTAT:

  Piesa1
  Materialul examinateste alcatuit din fragmentede parenchim mamar recoltate prin punctie asistata de vacuum cu prezenta de ducte dilatate si focare de hiperplazie epiteliala intraductala cu atipie nucleara focala.

  Recomandarea clinicii care a facut analiza este ;
  Efectuarea coloratiilor imunohistochimiceCK5,CK34betaE12, RE si HER 2(bloc 1) pentru excluderea uneihiperplazii atipice sau a unui carcinom ductal in situ (bloc 1)

  Piesa 2

  Materialul examinat este alcatuit din coaguli de sange si fragmente de parenchim mamar libere de malignitate.

  Va rog din suflet dati un raspuns profesional.
  Va multumesc .

  Aurelian Enache

 16. Sbiera Ilie

  Ce înseamnă la biopsie.lob stâng adenocarcinom acinar prostata Gleson(3plus 4) gradatie2 stroma fibroasă cu infiltrat inflamator limfocitar minim pe unul din fragmente prezintă focar de invazie perineurala.

 17. Sbiera Ilie

  Ce inseamnafragmentcare prexintafocar de invazie perineurala scorgleson3plus 4.Drup de gradație 3

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.