Rinichi Functional Obtinut Din Celule Stem In Laborator

Doua mari directii de dezvoltare a medicinei bazata pe celule stem sunt: diferentierea celulelor la nivel local dupa injectare pentru a regenera un tesut afectat si crearea de organe in laborator pornind de la celule stem.

Intr-o prezentare TED pe care cred ca am mai mentionat-o, Anthony Atala vorbeste despre cresterea organelor artificiale si despre potentialul pe care il are ingineria tisulara in medicina moderna.

Cercetatorii de la Edinburgh University au reusit sa obtina rinichi artificiali pornind de la celule stem. Dimensiunile lor sunt echivalente cu cele din viata embrionara si se spera maturarea lor odata cu transplantarea intr-un organism adult.

Celulele stem au fost obtinute din lichidul amniotic. Mai multe detalii vor fi prezentate la Edinburgh International Science Festival din luna aceasta.

In cazul pacientilor la care functia renala este deficitara exista optiunea dializei si a transplantului. Ambele au costuri ridicate, iar lista de asteptare pentru transplant pare interminabila. Obtinerea organelor din celule stem ar elimina nevoia tratamentului imunosupresor de dupa transplant.

1 raspuns

  1. Buna seara!As avea nevoie sa aflu, la ce spitale din Europa as putea face transplant renal ,fara sa am donator dintre rude?…
    Multumesc!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.