RMN-ul Ajuta In Diagnosticul Diferential Dintre Cancer Endometrial Si Cervical

RMN-ul poate diferentia intre un cancer endometrial si unul cervical chiar daca biopsia nu le deosebeste. Determinarea originii unei tumori influenteaza conduita terapeutica.

Intr-un studiu prezentat la American Roentgen Ray Society Annual Meeting cercetatorii au reusit sa identifice sursa corecta a cancerului in 79% din cazuri (38/48) folosind RMN-ul cand rezultatele biopsiei erau incerte.

Atat cancerul cervical cat si cel endometrial sunt forme comune de cancer la femei, iar in 3% din cazuri exista dificultati in identificarea tesutului de origine. Cele mai utile secvente imagistice au fost: sagitala T2 FSE (fast echo spin) si 2D si 3D in T1.

2 raspunsuri

 1. buna ziua
  sotul meu in varsta de 44 ani a fost diagnosticat la inceputul anului cu – tumoara de cavum cu extensie spre baza de craniu biopsiat si aplazie 3/3/3 cm. Rezultatul histopatologic este de carcinom scuamos necheratinizat slab diferentiat.
  In urma evaluari dupa tratamentul cu citostatice si radioterapie la doua luni, rezultatul RMN este urmatorul:
  – zona difuza, de aproximativ 23 mm cu hipersemnal T2 si FLAIR. Postcontrast se constata minima gadolinofilie.
  Sistem ventricular este simetric de dimensiuni normale, cu fine arii liniare de hipersemnal FLAIR in subsatanta alba preventriculara. Relief cortical normal. Unghiul ponto-cerebelos apare normal de ambele parti.
  Conductul auditiv intern are dimensiuni normale.
  celulele mastoidiene stangi contin acumulari cu hipersemnal T1 si T2. Sinusurile paranazale sunt normal pneumatizate.
  concluzii:
  Sechela temporo-bazala stanga cu mica arie slab gadolinofila paraselara.
  Va rog sa-mi dati un raspuns daca situatia este acum buna si care este rata de recidiva a tumorii.
  cu multumiri.

 2. buna ziua,
  v-am scris ieri mesaj pe FB despre cazul meu si sper din tot sufletul ca veti avea cateva momente pt un raspuns care sa ma ajute…ceea ce nu am reusit sa va intreb acolo incerc sa aflu aici – la un diagnostic de ACG endocervicale si un rez CIII ar fi indicat sa fac un examen RMN inainte de a urma procedura recomandata, fara drept de replica, anume chiuretaj biopsic fractionat?(mai multe intrebari am scris ieri pe adresa dvs de FB..nu are rost sa le reiau..) Explicatia primit? a fost faptul ca interventia aceasta va scoate la iveala tipul celulelor anormale…
  multumesc! (si pentru aceste articole foarte utile!)
  multa sanatate!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.