ROMA: Test Pentru Diagnosticul Cancerului Ovarian

ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm), produs de Fujirebio Diagnostics Inc., este un test pentru diagnosticul cancerului ovarian si a fost aprobat recent de catre FDA (U.S. Food and Drug Administration).

Testul se bazeaza pe dozarea markerilor HE4 si CA125, iar cercetarile au demonstrat ca analiza nivelelor acestor markeri la femeile cu o tumora pelviana, a carei natura (maligna/benigna) nu este cunoscuta, estimeaza cu o acuratete inalta riscul de cancer ovarian.

Markerul CA125 a fost standardul de aur pentru monitorizarea pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian, dar specificitatea si sensibilitatea ii sunt limitate. Markerul HE4 are nivele crescute in prezenta cancerului ovarian epitelial, cea mai comuna forma de cancer ovarian, iar in cazul tumorilor benigne nivelele sunt joase.

Combinand acesti 2 markeri in algoritmul ROMA, diagnosticul de benign sau malign in cazul unei tumori ovariene se poate pune cu precizie ridicata.

Testul ROMA este indicat femeilor care indeplinesc urmatoarele conditii:
– au varsta peste 18 ani
– au o tumora ovariana care urmeaza sa fie operata, dar nu se cunoaste natura benigna sau maligna a acesteia
– rezultatul testului trebuie interpretat in corelatie cu examenul clinic si radiologic.

Calculeaza scorul ROMA online aici: calculator scor ROMA.

138 raspunsuri

1 2 3
  1. Buna ziua.as vrea sa stiu ce inseamna rezultatul analizei scor roma : ca125-8,98u/ml;he4-79,15pmol/l;roma-18,9%

  2. Buna ziua, am 39 de ani și în urma unui control unde mi-au fost descoperite: ovar stang cu doua formatiuni hipoecoegene de 2 / 2.5 cm cu ecostructura ușor inomogena, uter cu un polip endometrial de 13/8mm, mi-a fost recomandat sa fac scor roma.
    Valorile sunt ca125- 25.9, he4 – 61.9, scor roma- 11.9
    Medicul mi-a recomandat sa aștept 3 luni și sa repet ecografia, dar rezultatul nu-mi da pace, sunt speriata. Îmi puteti spunea rog și părerea dumneavoastră? Dacă medicul spune ca nu i se pare nimic grav, de ce analiza a ieșit marita? Va mulțumesc!

  3. Vă atașez analizele, va rog o părere. Mi au fost descoperite chisturi ovariene. Mulțumesc anticipat He4 25,51, Ca125 :58,76, scor roma menopauza 14,9,% scor roma premenopauza 1,7 %.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.