Romanii si Varsta Inceperii Vietii Sexuale

Americanii si englezii se confrunta cu o crestere insemnata a numarului de sarcini in randul adolescentelor. Exista state unde din 1000 de sarcini la termen, peste 60 sunt duse de adolescente: 68.4 in Mississippi, 64.1 in New Mexico si 63.1 in Texas.

In Anglia, zilnic, 21 de fete cu varsta sub 16 ani devin insarcinate. Deja isi pun problema sa implanteze contraceptive fetelor de 12 ani… poate e bine, poate nu. Sunt unele voci care sustin ca decizia asta ar incuraja sexul intre adolescenti. Daca cineva vrea sa faca sex, indiferent de varsta, nu cred ca e ceva ce l-ar putea opri (ca-i fata, ca-i baiat, tot aia e) – asa ca decat sa se ascunda dupa deget evitand subiectul (la autoritati si parinti ma refer), mai bine ar demara niste proiecte de educatie sexuala (serioase, nu tinute la 1-2 clase dintr-un liceu).

Ce treaba are asta cu Romania? Are pentru ca fenomenul nu se petrece doar in America si Anglia, varsta inceperii vietii sexuale scade de la generatie la generatie. Imi aduc aminte ca unul dintre puternicele argumente impotriva vaccinari anti HPV la fete in clasa a IV-a era ca sunt prea tinere si ca nu se pune problema sa se infecteze prin contact sexual.

Am facut o mica ancheta sa vedem ce informatii exista despre varsta inceperii vietii sexuale in Romania. Neogen a facut acum 2 ani un sondaj pe noi2.ro (site de matrimoniale/prietenii) in care vizitatorii erau intrebati la ce varsta si-au inceput viata sexuala. Peste 50% au raspuns ca si-au inceput activitatea sexuala intre 15 si 20 de ani, iar 17% inainte de 15 ani. Rezultate similare au fost si pentru Bulgaria: 17,2% inainte de 15 ani si 43% intre 15 si 20 de ani.

Dupa un studiu efectuat de Metro Media Transilvania cu privire la stilul de viata in Romania s-a concluzionat ca 70% dintre bolnavii HIV/SIDA din Romania au varsta intre 10 si 20 de ani. Varsta medie la care si-au inceput viata sexuala fetele nascute intre 1975 si 1979 este 19 ani, iar pentru fetele nascute intre 1985 si 1986 este 17 ani. La pagina 67 a prezentarii studiului exista un tabel cu cifre referitoare la procentul fetelor care si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani – sunt impartite pe anii de nastere, astfel ca de la 31,2% dintre cele nascute intre 1920-1944 s-a ajuns la 94,9% dintre cele nascute intre 1985-1986.

La toate astea trebuie adaugat si ultimul studiu publicat in jurnalul Pediatrics, cu referire la virginitate si casatorie.

Dragi parinti, nu trebuie sa o vedeti neaparat ca pe o problema si sa abordati situatia prin interzicerea clara si fara discutii (in relatia pe care o aveti cu copilul), ci mai degraba ca pe o schimbare iminenta, ca pe un trend care depinde foarte putin de cei din exterior. Singurul aspect influentabil e modul cum o fac (protectie si altele), pentru ca decizia de a-si incepe viata sexuala se ia de regula fara a tine cont de ce zic altii.

Atitudinea cea mai potrivita este sa se accepte faptul ca fiecare adolescent, indiferent de cat de inocent pare in relatia cu parintii, este predispus sa-si inceapa viata sexuala mai repede decat s-ar astepta parintii. Tinand cont de aspectul asta, subiectul sexualitatii si al activitatii sexuale nu trebuie amant de la luna la luna sau de la an la an pana cand s-ar ivi un eventual moment oportun, momentul ala trebuie cautat, iar discutia e obligatoriu sa excluda comparatii cu vremurile trecute gen „pe vremea mea nu faceam asa sau asa sau asa…”, altfel se va simti o atitudine negativa si nu ar aduce nimic benefic.

6 raspunsuri

  1. Dan-un tanar disperat

    Eu pot sa spun ca am avut o relatie frumoasa cu fosta
    iubita ,care m-a parasit pentru un alt baiat .Mai tarziu am
    aflat ca a nascut o fata ,asta este cruda realitate,sa vezi cum creste copilul tau un alt tata ,nu cel natural,adica eu.
    Ce parere aveti ?.

  2. care este varsta ideala pentru dezvirginare la fete,la mai putin de 18 ani ?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      nooname2, nu exista notiunea de „varsta ideala pentru dezvirginare”, doar „varsta la care nu este recomandat”, adica oricand inainte de 18 ani pentru a nu creste riscul de patologii cervicale (infectie HPV, displazii, cancer cervical etc).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.