Ruperea prematura a membranelor este o situatie frecvent intalnita in practica obstetricala si se defineste prin pierderea vaginala a lichidului amniotic in absenta activitatii uterine. Odata cu ruperea membranelor, fatul isi pierde protectia relativa fata de mediul inconjurator (vaginul cu flora caracteristica fiind in imediata vecinatate).
Ruperea prematura a membranelor amnitice se imparte in 2 mari categorii cu management diferit:
– inainte de termen (adica inainte de 37 de saptamani de sarcina)
– la termen (dupa 37 de saptamani de sarcina, dar in afara travaliului)
Ruperea prematura a membranelor complica 8% dintre sarcinile la termen si 2-3% dintre sarcini inainte de 37 de saptamani, fiind responsabila de o treime dintre nasterile premature.
Cauze pentru ruperea prematura a membranelor
Pato-fiziologia asociata ruperii premature a membranelor nu este complet inteleasa, dar include factori precum istoric de rupere prematura a membranelor intr-o sarcina anterioara, infectii genitale, sangerare in timpul sarcinii, fumatul in timpul sarcinii.
Diagnosticul de rupere prematura a membranelor are la baza istoricul secretiei vaginale/pierderii de ?lichid amniotic. In 90% dintre cazuri exista o pierdere mare initial, care uda complet lenjeria intima/pantalonii/hainele, urmata de pierderi vaginale intermitente.
Examinarea esentiala in cazul suspiciunii de rupere a membranelor amniotice este examenul cu speculum/valve, la 30-40 de minute dupa asezarea la orizontala pentru a permite lichidului amniotic sa se acumuleze in vagin. Este indicat sa se evite examenul digital, acesta fiind asociat cu corioamniotita, endometrita postpartum si infectii neonatale.
Exista si teste pe baza de pH care incearca sa identifice lichidul amniotic din vagin, dar folosirea lor nu are rezultate mai bune decat bazarea diagnosticului pe istoric (multe teste cu rezultata fals pozitive sau fals negative).
Ecografia are rol limitat in diagnosticarea ruperii premature a membranelor din cauza variatiei considerabile a lichidului amniotic, fiind utila doar in cazurile cu istoric foarte relevant, dar examinare cu speculum negativa.
Cel putin in UK, fiecare spital are ghiduri de abordare a ruperii premature a membranelor in functie de saptamana de sarcina.
Conduita in cazul ruperii premature a membranelor
Ruperea prematura a membranelor la termen (dupa 37 de saptamani)
Travaliul spontan se instaleaza in 60-80% din cazuri in primele 24 de ore, iar pana la 48 de ore aproximativ 90% dintre gravidele cu membrane rupte prematur la termen vor fi in travaliu.
Daca travaliul nu se instaleaza in primele 18 ore de la ruperea membranelor la termen se vorbeste de rupere prelungita a membranelor. In cazul sarcinilor cu risc scazut (fara semne de infectie, fara meconium, cu cardiotocograma normala), gravidele pot fi lasate acasa in asteptarea travaliului, dar programand inducerea nasterii pentru cazul in care travaliul nu se instaleaza.
Tratamentul cu antibiotice este discutabil, dar RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) sustine tratamentul cu antibiotice IV intrapartum daca ruperea membranelor s-a produs cu mai mult de 18 ore inaintea nasterii.
Ruperea prematura a membranelor inainte de termen (< 37 de saptamani)
Daca nu este contraindicat, toate gravidele cu rupere prematura a membranelor inainte de termen for primi tratament antibiotic profilactic cu Eritromicina timp de 10 zile, acesta fiind asociat cu o scadere semnificativa a riscului de corioamniotita, nastere prematura, infectie neonatala. Augmentinul nu este recomandat pentru ca este asociat cu un risc crescut de enterocolita nectrotizanta.
Intre 24 si 35 saptamani de sarcina se administreaza tratament cu steroizi pentru maturarea plamanilor fetali.
In cazul prezentei activitatii uterine se pot considera tocoliticele pentru a oferi suficient timp de actiune steroizilor.
Se incearca evitarea nasterii inainte de 37 de saptamani, dar in prezenta semnelor/simptomelor de infectie (febra, leucocitoza, secretii urat mirositoare, durere uterina, tahicardie fetala, meconiu etc) se indica nasterea.
Bună mie mi sa rupt apa la 18 săptămâni acum 2 săptămâni și în conținu a-mi curge apa și nu am nicio durere
Din ce cauza bianca?imi pare rau…si eu am trecut prin asta si inca de de doua ori
Bianca mai esti pe site?
Salut
Si eu sunt in aceeasi situatie mi sa rupt apa la 19 sapt am deja 3 sapt si nu mi se incep durerile dar medicii imi dau o sansa ca imi poate salva bebelusu
Buna Victiria … mai esti pe acest site?
Imi pare rau Bianca.Eu de doua ori a trebuit sa trec prin asta.Motivul nici acm nu il stiu,dar ca sa previn la urmatoarea sarcina voi face cerclaj.Tie din ce cauza ti s-au rupt membranele?
Buna seara am 24 de saptamani mi sau rupt membranele uteru este descis doctoru a reusit sa puie un fir la punga nu am prea inteles bebele are 650 de grame ce se poate intampla va rog raspuns
Buna Madalina,avand 24 de saptamani ai sanse ca bebele sa fie bn,dar spune-mi din ce cauza ti s-au rupt membranele.Ti-a spus doctoru?
Mai mult ca sigur vei naste ,sau cred ca ai nascut deja.Offf imi pare rau,si eu am trecut prin asta dar sarcina mea era mai mica si nu sa putut face nimic
Buna ziua,am 18 saptamani si la 16 am făcut un cerclaj colul era de 27mm,am câteva zile de cand simt un fir de ață de cate ori imi bag ovulul dimineață,ma intreb daca ar putea fi cerclajul?? Vouă vii sa intamplat sa simtit ceva după,până acum ma ridicam pt mâncare si mers la baie acum doct a spus că e mai bine sa incercam repaus total nu ma mai pot ridica. Asta este a 4 sarcina două pierdute la 21 si 19 saptamani si a treia la 16,5 saptamani cu cerclaj,dar nu se stie din ce cauza sa rupt. Doct spune este ca este ca si cum colul sar retrage singur,oare sa fie asa si acum. Am cerut să imi fie pus si pesarul lui arabin dar doct nu sunt de acord pt ca spun că ridica riscul unei infecții. Vroiam sa spun ca sunt in italia as dori sa stiu si o parere diversă.multumesc
Buna Mickaela.Si eu am cerclaj si doctoru meu imediat dupa ce mi-a facut cerclajul a zis ca a lasat firu mai lung si probabil o sa il simt.Dar nu e nici o problema
Dm dr am 6 luni aproape acum sunt in spital doctorita mea spus ca am infectie mare si apa la copil i sa rupt si nici lichid numai are dar el inca traieste si am avut si niste contractii ce miati propune sa fac ia a zis sa fac o perfuzie sa avortez ca dau in septicemie dm ce miati propune
Buna, ma m trezit la 4 dimineata uda, e ca o apa fara culoare, fara miros, am 30 de saptamani ce poate fi? Orice sfat ma ajuta, multumesc.
te rog spune mi ce ți s a întâmplat!?
Surorii mele i s _a rupt apa la 30 săptămâni și este pe tratament pentru măcar 10 zile!
Sunt îngrijorată pt ea și bebe!!
Mulțumesc!
Alexandra dupa 28 de saptamani bebele traieste.O sa fie un pic prematur dar conteaza sa fie ei bine.Va doresc din tot sufletul meu multa sanatate si un bebe sanatos.
Buna am si eu o intrebare am o verisora si e la spita i sa rupt embrionul si sangereaza nu stim ce e de facut va rog sami rasp
Buna Geanina, nu cred ca ai inteles exact care e situatia, embrionul nu se rupe. Daca e la spital va fi in grija medicilor de acolo.
Bună, am 2 sarcini pierdute la 16 săptămâni jumate cu membrane rupte în decurs a unui an. Nimeni nu îmi spune cauza concreta. Probleme de fertilitate nu am, de fiecare data am rămas însărcinată din prima. Acum sunt în spital, prima data am avut niște dureri urmate de pierderea lichidului amniotic. Acum fără nicio durere, doar m-am trezit ca îmi curge tot lichidul. Nu știu care este cauza și nici nu știu ce as putea face pe viitor pentru a evita încă o pierdere. Exista tratament pt menținerea sarcinii? Mulțumesc!