La aproape 10 ani de la descoperirea hormonului care inhiba reproducerea la pasari, cercetatorii de la University of California au reusit sa identifice susbstanta si la oameni, deschizand o poarta catre o noua clasa de contraceptive si posibile tratamente anticanceroase.
Neuropeptidul se numeste Hormon de Inhibitie a Gonadotrofinei (GnIH) si are efect opus fata de GnRH (Gonadotropin-Releasing Hormone), un hormon esential in reproducere. In timp ce GnRH declanseaza o cascada de hormoni care pregatesc organismul pentru reproducere, GnIH blocheaza aceasta cascada hormonala.
Din cauza faptului ca hormonii sexuali stimuleaza adesea proliferarea celulelor canceroase, GnIH ar putea fi folosit ca si agent anticanceros.
Descoperirile sunt prezentate in numarul din 22 decembrie al jurnalului PLoS ONE.
GnIH a fost identificat initial la prepelite in anul 2000, apoi a fost studiat la alte pasari, la soareci si la oi, dar rolul pe care il joaca la oameni a fost greu de aflat. Chiar daca genomul uman contine gena pentru GnIH, a fost neclar daca, cand si unde se sintetizeaza hormonul.
Cercetatorii au extras 2 forme ale hormonului din 5 creiere umane si au observat ca una dintre peptide are aceiasi aminoacizi ca si la oi, ceea ce va face mai usoara studierea ulterioara.
Atat hipotalamusul cat si hipofiza au receptori pentru GnIH, acesta avand rol in reglarea secretiei de GnRH.