Cand vine vorba de profilaxia si interceptia problemelor dentare, Romania face parte cu siguranta printre tarile codase. Incercam zi de zi in cabinetele dentare sa schimbam educatia oamenilor in ceea ce priveste stomatologia si igiena dentara.
Profilaxia dentara reprezinta ansamblul masurilor stomatologice care se iau pentru a preveni aparitia bolilor dentare. Ea este urmata de interceptia lor, adica depistarea precoce a cariilor sau a unor anomalii dentare si solutionarea problemelor din timp pentru a evita complicatiile lor.
In cabinet aud zi de zi urmatoarele: Copilul meu are doar dintii de lapte, nu are sens sa il aduc inca! sau Daca are o carie pe dintele de lapte putem face ceva sau oricum il schimba la un moment dat? etc.
Dragi parinti, copiii trebuie dusi de mici la stomatolog!!
Prima vizita in general nu trebuie sa fie traumatica. De exemplu, e de preferat ca la prima sedinta sa se faca o consultatie, o prezentare a aparaturii si eventual un periaj profesional, decat sa incepi cu rezolvarea unei carii, unde experienta poate fi inspaimantatoare pentru cei mici.
Odata ce dintii sunt erupti, putem incepe cu prima si poate chiar cea mai importanta lectie: cum sa iti faci un periaj corect! Aparitia cariilor inca de la varste de 4-5 ani se datoreaza nu doar unei alimentatii bogate in zaharuri ci si unui periaj incorect. Aditional se pot face in cabinet periaje dentare, airflow sau detartraje (acestea din urma sunt folosite in general in cazul dintilor definitivi), o data la 6 luni.
Un alt mijloc de preventie il reprezinta sigilarea dintilor. Sigilantul este de fapt o pelicula de lac care are rolul de a proteja dintii impotriva cariilor, acolo unde alimentele retentioneaza cel mai mult.
Odata ce cariile au inceput sa apara, interceptia trebuie facuta cat mai devreme. Cand cariile ajung in profunzime, nervul este afectat iar riscul sa pierdem dintele de lapte inainte de momentul eruptiei celui definitiv, creeaza anumite modificari de ocluzie si aparitia anomaliilor dentare. Cu alte cuvinte majoritatea copiilor vor fi nevoiti sa poarte aparat ortodontic pentru a corecta modificarile de pozitie care succed pierderii precoce a dintilor.
Cand vorbim de interceptie, putem sa amintim si de acele ticuri vicioase (suptul degetului, interpunerea buzei sau a altor obiecte intre dinti, respiratia orala). Daca nu sunt suprimate inca de la inceput, cu siguranta sunt foarte mari sansele sa apara anomalii dento-maxilare. Medicul stomatolog va poate ajuta sa gasiti solutii in acest sens.
In general, la nivel international se incearca educarea populatiei prin prezentarea frecventa la controale si igienizari, cel putin o data pe an. Ideea de ma duc doar cand ma doare dintele trebuie sa dispara. Cu cat ne neglijam cu atat problemele si costurile sunt mult mai mari.
Indiferent de varsta la care un dinte incepe sa fie afectat… lucrurile se petrec in cascada: carie simpla, carie profunda, devitalizarea dintelui, infectia dintelui la radacini, pana la extractia lui, iar din acest moment solutiile sunt laborioase si mult mai costisitoare decat daca am fi avut mai multa grija de acel dintisor si am fi rezolvat problema din timp.
O igiena orala consecventa este rezultatul unui zambet frumos zilnic. Sa nu uitam ca educarea celor mici in aceasta privinta este foarte importanta pentru o dezvoltare echilibrata!!