Pentru unele femei, apelarea la donatoarele de ovule reprezinta singura sansa de a obtine o sarcina, dar aceasta practica nu este lipsita de riscuri, ceea ce face ca pretul ovulelor sa fie mult mai mare decat pretul spermei.
Pentru a putea obtine ovule cu scopul de a le utiliza ulterior la fertilizare in vitro, donatoarele de ovule trebuie sa treaca prin cicluri de stimulare ovariana in urma carora sa se obtina dezvoltarea controlata a foliculilor pentru ca apoi sa fie supuse unor interventii minim invazive de recoltare a ovulelor sub ghidaj ultrasonografic.
Nu este un proces simplu, iar cand sunt informate referitor la riscurile asociate tratamentului hormonal si recoltarii in sine, decizia donatoarelor de a accepta donarea de ovule devine dificila.
O noua reusita in domeniul reproducerii asistate aduce sperante in vederea obtinerii de ovule din alte surse, cu riscuri si costuri mult mai mici. Astfel, au fost obtinute primele ovule din sacul amniotic (care inconjoara fatul in timpul vietii intrauterine).
Problema femeilor infertile este doar partial rezolvata, decoarece obtinerea ovulelor prin noua metoda necesita existenta unei sarcini. Acest cerc vicios poate fi rezolvat in continuare prin donarea celulelor de catre femei fertile, care au reusit sa duca la capat o sarcina normala.
Se presupune ca aceasta transformare a celulelor din sacul amniotic in ovule poate deveni o rutina, eliminand astfel riscurile asociate procesului actual al donarii de ovule.
Celulele amniotice se dezvolta in stadiile incipiente ale vietii intrauterine si au capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule. Ovulele obtinute din celule amniotice sunt imature, in stadiul de celule germinale, similar celulelor prezente in ovarele fetelor inainte de pubertate.
Momentan, cercetatorii incearca stimularea acestor ovule imature spre transformarea lor in continuare spre ovule mature, capabile sa fie fertilizate de spermatozoizi. Mai multe detalii tehnice pot fi citite in jurnalul Reproductive Biology and Endocrinology.
In mod normal, sacul amniotic este aruncat dupa nastere, ceea ce face ca recoltarea celulelor cu scopul de a le transforma in ovule va avea costuri si riscuri apropiate de 0.
Evident, ca pentru orice problema legata de fertilitate si reproducere asistata, exista grupuri contra, care aduc in discutie aspecte etice, in cazul acesta faptul ca celulele sacului amniotic sunt proprietatea fatului, iar mama nu ar avea drept de decizie referitor la viitorul acestora.
Dar nu se merita deloc sa iti faci fertilizare cu ovulele altei femei ! Nu e copilul tau biologic , este copilul donatoarei, te amagesti singura , plus suferinta sarcinii, nasterii, si cheltuiala mare , este o pacaleala medicala, o amagire !
Mai bine din start sa adopti , decat sa fii mama purtatoare si sa mai dai si o groaza de bani pentru o iluzie .
Buna ziua as dori sa stiu si eu cum e cu donare de ovule îmi spune si mie cineva
La noi in tara se face fiv cu ovule preluate din sacul amniotic?