Entre nous – The European magazine for sexual and reproductive health este o revista coordonata de United Nations Population Fund (UNFPA) cu asistenta World Health Organization Regional Office for Europe si abordeaza teme legate de mediatizarea drepturilor sexuale si reproductive, planning familial, siguranta sarcinii, prevenirea sarcinilor nedorite, reducerea ratei avorturilor in Europa, prevenirea HIV/SIDA si a altor infectii transmisibile sexual.
In numarul actual al revistei (euro.who.int/document/ENS/en68.pdf 68/2009) apare un titlu care mi-a atras atentia mai mult decat altele: Sanatatea Reproductiva si Reforma Sistemului Sanitar din Romania, de Mihai Horga, Dana Farcasanu si Laurian Traian Arghisan.
Articolul prezinta evolutia pozitiva a sanatatii reproductive la noi in tara, bazata in principal pe cresterea utilizarii metodelor contraceptive cu efect de scadere a ratei avorturilor si a mortalitatii materne.
In 1990, imediat dupa legalizarea avorturilor (prima modificare dupa revolutie), din cauza lipsei de informare cu privire la contraceptie si metodele contraceptive disponibile, numarul de avorturi a fost de 1,2 milioane, raportul dintre numarul de avorturi si numarul de nasteri fiind de 3,2 la 1. Aspectul pozitiv a fost scaderea cu 50% a mortalitatii materne din cauza renuntarii la avorturile facute acasa, prin metode nesigure si risc mare de infectii/hemoragii.
Activitatile de planning familial au fost grupate sub Programul National pentru Sanatatea Mamei si a Copilului, acesta fiind unul dintre cele mai de succes programe de sanatate ale Romaniei post-comuniste.
Analiza comparativa a contraceptiei in Romania
Initial s-a dezvoltat reteaua urbana de planning familial (1992-1994), reprezentata de 230 de centre de planificare familiala. Distribuirea gratuita a contraceptivelor, mai ales in zonele rurale, a avut, de asemenea, un efect benefic.
In 2001 au fost 18.050 de beneficiari ai contraceptivelor gratuite, iar in 2006 numarul lor a crescut de peste 10 ori, ajungandu-se la 206.258 de persoane, in ideea in care conditiile de distribuire au fost aceleasi.