Sanatatea TV Are Defecte Dobandite La Nastere

Medicii care verifica textele publicate pe Sanatatea TV au omis din nou o gafa scapare a jurnalistilor care au pretentii de echipa profi.

In articolul cu titlul Unele antibiotice pot provoca defecte dobandite la nastere se prezinta informatii despre efectele pe care le au antibioticele consumate in timpul sarcinii.

Chiar daca e un aspect de mult cunoscut, jurnalistii Sanatatea TV nu fac diferenta intre un defect (boala) congenital si un defect (boala) dobandit. Astfel ca prin traducerea nepotrivita a sintagmei „birth defects” din articolele sursa, cititorii Sanatatea TV sunt informati gresit cum ca antibioticele ar produce defecte dobandite la nastere.

Intreg articolul e bazat pe aceasta dezinformare, deci citatele nu isi au rostul acum, trebuie citit articolul…

La fiecare caz similar am incercat sa-i lamuresc in speranta modificarii textului lor, o voi face si acum, cel mai probabil fara efectul dorit…

Un defect dobandit se refera la o afectiune care apare dupa sau in timpul nasterii, ca rezultat al actiunii unuia sau mai multor factori. Un exemplu de efect dobandit la nastere e fractura de clavicula care apare din cauza dificultatii in degajarea umarului. Un alt exemplu ar fi o afectiune neurologica datorata unei eventuale hipoxii prelungite din timpul nasterii.

In antiteza, o afectiune congenitala, cum sunt cele adiacente antibioticelor, este orice stare anormala, nefiziologica, aparuta din cauze genetice sau ale mediului intrauterin. Ca exemplu sunt toate malformatiile aparute intrauterin, bolile genetice etc etc.

Intre cele 2 exista o diferenta sesizabila usor cu ajutorul bunului simt, mai ales cand pretinzi ca esti o televiziune profi din domeniul medical, chiar si Sanatatea TV

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.