Sanatatea TV Este In Moarte Clinica

In timp ce presa generala alege sa foloseasca termeni corecti sugerati de medici sau aflati dupa o informare prealabila, in presa pseudomedicala, jurnalistii Sanatatea TV reinventeaza medicina si folosesc aiurea termeni care au inteles total diferit.

Este vorba de un nou articol cu titlul Organele donatoarei din Oradea vor salva vieti din Tg Mures, Cluj Napoca si Bucuresti in care apare fragmentul:

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, in data de 2 februarie, de la o femeie aflata in moarte clinica, s-a facut o prelevare multipla de organe care vor salva vietile unor romani care au nevoie urgent de un tranplant.

Hai sa invatam ce inseamna moartea clinica: termen medical folosit pentru oprirea circulatiei sanguine si a respiratiei, doua criterii esentiale pentru sustinerea vietii. Nu intram in detalii referitor la posibilitatea resuscitarii unui stop cardiorespirator sau alte informatii aprofundate, ne limitam la cele de bun simt pe care niste jurnalisti care scriu despre medicina ar trebui sa le cunoasca.

Primul gand intr-un stop cardiorespirator e resuscitarea, nu renunti la om cu gandul de a-i lua organele mai bine… daca resuscitarea nu reuseste oricum e prea tarziu pentru prelevat organe, din cauza stopului cardiac se opreste circulatia, iar organele nu mai primesc alimentatie si nu mai pot fi folosite…

Apoi daca ne gandim la moartea cerebrala, situatie in care functiile creierului sunt pierdute ireversibil, dar in care exista posibilitatea mentinerii functiei altor organe prin conectarea la aparate (ventilator pentru respiratie) si administrarea medicatiei specifice pentru inima (da, inima mai bate singura daca exista respiratie artificiala), coreland informatiile cu faptul ca peste tot se foloseste acest termen cand e vorba de prelevat organe pentru transplant, nu ne punem niste semne de intrebare?

Asta e singurul tip de moarte, destul de rar, in care se pot preleva organe pentru transplant…

Sanatatea TV, rusinica, astea sunt chiar informatii de bun simt…

3 raspunsuri

  1. Mi se pare si normal cand actionarii sunt o nasa si o nevasta.
    Iar faza cu RTL ma face sa rad :))si faza cu 200.000 de euro ma lesina de ras.

  2. Este jenant totusi, ca dupa mai multi ani de functionare, aceasta televiziune online sa ajunga la stadiul de a fura imagini/fotografii pentru articolele publicate. Probabil astfel isi demonstreaza seriozitatea in privinta materialelor furnizate.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.