Sange Sintetic din Celule Stem

Informatia conform careia celulele stem embrionare se pot transforma in orice tip de celula a organismului este deja arhicunoscuta.

S-a reusit de mult producerea a miliarde de hematii pornind de la celule stem, iar acum se incearca extinderea viziunii si producerea de sange sintetic. Centrul National de Transfuzii Sanguine din Scotia va incepe peste cateva saptamani un trial clinic de 3 ani in urma caruia spera sa obtina sange in cantitati nelimitate.

Grupa de sange tintita este 0 negativ astfel incat sa nu fie rejectat de nici un organism in cazul in care grupa persoanei respective nu este cunoscuta. Se stie ca cine are 0 negativ poate dona oricui, fiind donator universal, dar numai 7% din populatie are aceasta grupa.

Sursa de celule stem va fi reprezentata de embrioni nefolositi in urma procesului de fertilizare in vitro, motiv pentru care deja au fost ridicate probleme de etica…

2 raspunsuri

  1. Te felicit pentru blogul superb pe care l-ai realizat si mult succes in continuare.In legatura cu acest articol:ma uimeste cat de mult a evoluat medicina in ultimii ani;pe vremuri(vorba bunicii) nu se stia nici de fertilizare in vitro,daramite de sange sintetic.Sper sa excelezi in acest domeniu si sa fii indragit de pacientii tai;eu am avut cateva situatii nefericite din cauza unor medici care faceau totul doar pentru a zice ca au facut si sa-ti ia banul dar de fapt,ei mai rau m-au nenorocit;de asta sper ca tu sa nu devii la fel ca ei.Te felicit inca o data si…ne mai auzim!

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Multumesc, Chrysia, pentru aprecieri!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.