Sarcina dupa varsta de 40 de ani creste riscul de atac cerebral

Atacul cerebral (accidentul vascular cerebral in termeni medicali – AVC) reprezinta, dupa fenomenele ischemice cardiace (infarctul de miocard), a doua cauza de deces la nivel mondial. Potrivit estimarilor din SUA una din cinci femei va suferi un AVC la un moment dat pe parcursul vietii.

Intr-un articol precedent am prezentat succint cativa factori de risc specifici sexului feminin printre care si sarcina. Datele epidemiologice arata ca trei din 10.000 de femei insarcinate vor suferi un AVC in timpul sarcinii in comparatie cu 2 din 10.000 de femei tinere neinsarcinate.

Dar o sarcina dupa varsta de 40 de ani creste si mai mult riscul de a dezvolta un AVC (in special hemoragic) in perioada post partum, pe termen lung, in comparatie cu femeile care raman insarcinate la o varsta precedenta.

Rezultatele unui studiu din 2005 arata ca incidenta, mortalitatea si dizabilitatea secundara unui AVC corelat cu o sarcina sunt mult mai importante in randul femeilor cu varsta de peste 35 de ani, cat si a femeilor americane de origine africana. Mai mult, studiul a scos in evidenta noi factori de risc care nu au fost luati in calcul in studiile precedente precum lupusul eritematos sistemic, transfuziile de sange sau durerile de cap de tip migrena.

Rezultate asemanatoare au fost confirmate de un alt studiu din 2006.

In cadrul International Stroke Conference, desfasurata in perioada 17-19 februarie 2016 la Los Angeles, California, SUA, Muhammad Fareed Suri, director in cadrul sectiei de AVC a Spitalului St Cloud din Minnesota, a prezentat rezultatele unui studiu care demonstreaza riscul relativ crescut de AVC la femeile care raman insarcinate la 40 de ani sau dupa aceasta varsta.

Studiul a analizat datele furnizate de 72.221 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani care au inrolate in programul Women’s Health Initiative Study. Dintre acestea 3 306 au fost insarcinate la 40 de ani sau mai tarziu. Rezultatele au aratat o crestere a ratei de AVC ischemic, hemoragic, infarct de miocard si deces din cauze cardiovasculare la femeile care au ramas insarcinate la varsta de 40 de ani si mai tarziu in comparatie cu femeile care au ramas insarcinate inaintea varstei de 40 de ani.

avc-sarcina
Tabel. Riscul de AVC, infarct de miocard si deces din cauza vasculara in randul sarcinilor la varste diferite.

Hipertensiunea arteriala, diabetul si un nivel crescut de colesterol (hipercolesterolemie) sunt factorii care explica majoritatea acestor evenimente in actualul studiu.

Cu toate acestea, factorii mai sus enumerati nu explica legatura dintre varsta inaintata la care are loc sarcina si AVC produs de o hemoragie la nivel cerebral. Pe de alta parte, singurul factor de risc a carui pondere nu a crescut in populatia studiata este fumatul, dar trebuie tinut cont de faptul ca femeile care au ales sa ramana insarcinate la o varsta inaintata erau mai putin predispuse la fumat.

Aceste rezultate trebuie sa atraga atentia asupra factorilor de risc atat femeilor care au ales sa ramana insarcinate la o varsta inaintata, dar si medicilor de familie care sa realizeze controale de sanatate macar anual si sa acorde o atentie sporita factorilor de risc in randul acestor femei.

Rezultatele prezentului studiu sunt cu atat mai importante cu cat, in prezent, varsta la care femeile isi doresc si reusesc sa ramana insarcinate tinde sa creasca.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.