Sarcina in timpul pandemiei cu coronavirus / COVID-19

Dupa comportamentul pe care inca il au multi dintre romani, pare ca pandemia cu COVID-19 nu e perceputa corect si incerc sa contribui cu informatii relevante pentru a contrabalansa lista lunga de stiri false.

Pentru toata lumea: metoda cea mai eficienta de protectie inpotriva COVID-19 astazi, 19 martie 2020, este sa eviti contactul cu alte persoane pe cat posibil facand efort in directia asta. Evitarea contactului nu se refera doar la aglomerari, ci la iesitul efectiv din casa pentru ca inevitabil intri in contact cu obiecte potential infectante, incepand cu clanta pe care pui mana ca sa deschizi usa.

Cand spun ‘cu efort’ ma refer la faptul ca trebuie sa faci sacrificii. Daca iti lipseste un condiment ca sa iti iasa mancarea perfect, renunta la el si gateste cu ce ai in casa. Nu gasi scuze ca sa iesi din locuinta proprie si nu te baza pe gelurile de maini ca alternativa la statul in casa.

Pentru femeile insarcinate: informatiile de mai jos sunt relevante in special femeilor insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate pe perioada pandemiei cu COV-19. Sunt un sumar al recomandarilor venite din partea organizatiilore relevante din UK (Colegiul Regal al Obstetricienilor si Ginecologilor, Societatea Britanica de Fertilitate etc).

1. Pandemia cu COVID-19 nu este o perioada buna pentru a incerca sa ramai insarcinata.
Daca ai in plan sau daca ai incercat pana acum, e momentul sa amani. Nu neaparat din cauza efectului pe care COVID-19 l-ar putea avea supra sarcinii, ci pentru ca sarcina implica riscuri indirecte prin nevoia de interactiune cu serviciile medicale (medic de familie, moasa, servicii de ginecologie etc). Daca faci tratament de fertilitate si il poti intrerupe e ok, daca nu, continua pana la obtinerea de embrioni, dar nu continua cu transferul lor si alege sa-i congelezi pentru timpuri mai propice in caz ca esti in mijlocul tratamentului de fertilizare in vitro.

2. Ce efect are coronavirusul asupra femeilor insarcinate?
Fiind un virus nou, implicatiile pe care le are COVID-19 asupra sarcinii nu sunt intelese complet, dar informatiile disponibile pana acum sugereaza ca riscul infectiei la femeile insarcinate este similar cu riscurile populatiei generale. Femeile insarcinate sunt mai predispuse sa se infecteze in general, probabil si cu COVID-19. Daca exista alte probleme medicale de tipul bolilor pulmonare, diabet etc, e posibil ca manifestarile COVID-19 sa fie mai severe.

3. Ce efect va avea coronavirus asupra fatului pentru femeile diagnosticate cu COVID-19?
Nu exista dovezi care sa sustina faptul ca femeile diagnosticate cu coronavirus au un risc crescut de avort spontan. Virusul nu pare sa se transmita la fat prin intermediul placentei. Exista cateva raportari de transmitere la nou-nascuti (2-3, neclar momentan), dar transmiterea e posibil sa se fi facut in timpul nasterii sau imediat dupa, nu prin intermediul placentei. Este improbabil ca infectia cu coronavirus sa cauzeze defecte congenitale, dar au fost raportate cazuri de nasteri premature (incert daca din cauza virusului per se, sau a simptomelor cauzate de COVID-19).

4. Ce pot face femeile gravide pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus?
Similar cu populatia generala, evitatul iesitului din casa si spalarea frecventa pe maini (minim 20 de secunde cu sapun) vor scadea riscul de infectie.

5. Mersul la servici pe perioada pandemiei cu coronavirus.
Femeile insarcinate care pot lucra de acasa sunt sfatuite sa nu mearga la servici. Daca mersul la servici nu poate fi evitat, atunci compania angajatoare at trebui sa ajusteze programul pentru a reduce contactul cu alte persoane. Discuta cu departamentul de resurse umane.

6. Vizitele antenatale si ecografiile pe parcursul pandemiei COVID-19.
Doua ecografii sunt esentiale pe parcursul sarcinii: cea de datare la 12 saptamani si cea de anatomie fetala la 20 de saptamani. Evita ecografiile inutile in care scopul e doar sa vezi ce face bebelusul sau sa faci poze. Discuta cu medicul tau si cu clinica unde esti urmarita pentru a organiza vizitele antenatale in contextul pandemiei. Daca ai febra sau tuse seaca persistenta atunci va trebui sa amani vizita si sa te autoizolezi pentru cel putin 7 zile.

7. Ce sa faci daca ai simptome de coronavirus in timpul sarcinii?
Simptomele tipice sunt febra si/sau tuse seaca persistenta (mai mult de 4 ore). Marea majoritate a cazurilor de infectie cu coronavirus au simptome nimime si nu ridica probleme, deci diagnosticarea infectiei nu e esentiala si nu necesita vizita la medicul de familie sau urgente pentru ca nu se schimba nimic daca se diagnosticheaza COVID-19 sau nu. Tratamentul consta in autoizolare si hidratare cu lichide (ceaiuri, apa, supe etc). Febra se poate trata cu paracetamol, 1g la 4 ore, maxim 4g pe zi. Ibuprofenul e contraindicat in sarcina, indiferent daca se va confirma sau nu ca are efect negativ in contextul coronavirusului.

8. Ce inseamna autoizolarea in timpul pandemiei cu coronavirus?
Stai acasa si nu primi vizitatori. Foloseste un set personal de tacamuri, prosoape si alte obiecte din casa pentru a evita infectarea altor membri ai familiei. Stai cat mai mult intr-o singura camera si deschide geamul regulat. Daca e obligatoriu sa iesi din casa foloseste un mod de transport personal, nu transportul in comun. Evita scolile si spatiile publice.

Daca ai alte intrebari sau ceva nu e clar scrie-le mai jos.

4 raspunsuri

  1. Buna ziua! Am aflat ca sunt insarscinata in 3 saptamani si 4 zile seara am avut samgerare ca si cum as avea menstruatie locuesc in Anglia si aici medici nu iti fac nimic pana la 2 luni jumatate de sarcina. Imi doresc foarte mult un copil ! Ma poate ajuta cineva cu un sfat

    • Buna Georgiana, orice spital din UK are o sectie numita Early Pregnancy Unit unde se adreseaza problemele de sarcina incipienta. Chiar daca nu se poate face nimic pentru a se evita deznodamantul (avort, sarcina ectopica sau sarcina normala) te vor examina si vor ajunge la un diagnostic.

    • Gramada Ioana Roxana

      Buna seara scuzați deranjul am o întrebare dacă am avut 3 avorturi și o pierdere mai pot avea copii?

    • Buna, aveam termin pe19 iunie sa imi schimb implantul contraceptiv, dar din cauza pandemiei au zis ca nu lucreaza si m-au pus pe o lista de asteptare si sa folosesc o alta metoda de contraceptie. Pot sa iau pastile contraceptive?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.