Sarcina Poate Aparea La 3 Saptamani Dupa O Nastere

In populatia generala exista conceptia conform careia in primele luni dupa nastere si pe perioada alaptarii nu poti ramane insarcinata. Exista un fundament stiintific, dar nu este un adevar universal valabil, iar afirmatia are nevoie de detaliere.

In trecut, cand optiunile contraceptive erau mult rastranse fata de perioada actuala, alaptarea putea fi o forma relativ eficienta de contraceptie. Conditiile pentru a considera alaptarea metoda contraceptiva presupun alimentarea exclusiv naturala, adica la san, fara sa existe pauze mai mari de 4-5 ore intre 2 mese succesive, iar metoda nu trebuie folosita mai mult de 6 luni, perioada dupa care se pierde eficienta contraceptiva.

Principiul de functionare este simplu: alaptarea stimuleaza secretia de prolactina, hormon care induce infertilitatea (vezi prolactina si infertilitatea).

Conform unui studiu publicat in numarul din martie al revistei Obstetrics & Gynecology, femeile care nu alapteaza ar trebui sa foloseasca metode contraceptive incepand cu a 3-a saptamana dupa nastere.

Nu este recomandata o noua sarcina decat dupa minim 2 ani de la o nastere anterioara pentru a oferi organismului suficient timp pentru refacerea rezervelor nutritive. Studiile din ultima perioada au identificat si riscuri psihiatrice pe langa cele organice.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.