Sarcina si aparatul cardiovascular

Frecventa bolilor de inima si vase asociate graviditatii nu este mare, dar orice femeie care isi doreste sa devina mamica trebuie sa aibe in vedere faptul ca o intr-o sarcina organismul sufera modificari majore ale tuturor sistemelor: nervos, sentimental, endocrine-hormonal, senzorial, digestiv, renal, genital, cardiovascular, hematologic.

Orice femeie care sufera de o boala cardiaca sau de o boala vasculara trebuie sa fie constienta de riscurile de agravare. De-asemenea trebuie constientizat faptul ca o sarcina presupune un efort inclusiv pentru sistemul cardio-vascular si daca nu este urmarita periodic, totul se poate solda cu numeroase complicatii.

Ce se intampla cu inima si vasele in sarcina?

Efectele sarcinii asupra organismului mamei sunt majore, implicit si asupra aparatului cardiovascular prin totalitatea modificarilor hemodinamice, hormonale si emotionale. Pe masura ce sarcina evolueaza, inima mamei trebuie sa pompeze o cantitate de sange ce creste proportional cu luna de graviditate. Debitul cardiac (cantitatea de sange expulzata de cord) se mareste, volemia (totalul de sange din organism) creste, iar inima trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a putea sa mentina functionalitatea organelor si structurilor organismului.

Nasterea in sine presupune o serie de fenomene (neuro-endocrino-emotionale) de stres asupra organismului mamei. Monitorizarea cardiaca este vitala, in special pentru femeile care se stiu cu boli cardiovasculare.

Sarcina si tulburarile de ritm

Extrasistolele ventriculare. Aparitia unor dereglari in cadrul activitatii electrice a cordului de tipul extrasistolelor ventriculare in 80% din cazuri; mamica poate resimti palpitatii sau dureri anginoase de scurta durata (dureri difuze, nelocalizate la nivelul pieptului de origine cardiaca) si trecatoare.

Tulburarile de ritm. Declansarea unor dereglari importante pe baza modificarilor hemodinamice, hormonale si emotionale pot induce aritmii supraventriculare si ventriculare.

Antiaritmicele. Viitoarele mamici care se stiu cu o boala de inima si se gasesc sub tratament cu medicamente de tipul digoxinei, verapamilului, chinidinei sau beta-blocantelor (metoprolol, propranolol etc) trebuie reevaluate doarece o sarcina poate sa reduca eficacitatea acestora.

Sarcina si patologia valvulara

Inima este un organ tetracameral compusa din 2 atrii (camarutele in care sangele vine) si 2 ventricule (camarutele din care sangele pleaca) avand rolul de a asigura curgerea sangelui in tot organismul, de a imprima un sens unic de curgere a sangelui (dinspre atriu inspre ventricul) prin intermediul structurii care separa partial cele doua camarute si numit valva (in stanga este valva bicuspida numita si mitrala, iar in dreapta se gaseste valva tricuspida). Acestea sunt inchise atunci cand inima trimite sange si se deschid cand inima primeste sange.

Pe aceeasi idee functioneaza comunicarea ventriculilor cu cele doua artere: pulmonara si aorta.

Tipuri de disfunctii ale valvelor:
Insuficientele valvulare apar atunci cand valvele nu se inchid bine si o parte din sange regurgiteaza inapoi in atriu. Insuficienta poate fi de valva mitrala sau de valva tricuspidiana/ valva aortica sau valva arterei pulmonare. Complicatii majore pot sa apara in trimestrul III de sarcina datorita cresterii in dimeniune a abdomenului si datorita cresterii efortului cardiac.
Atentie mamicilor ce sufera de:

  • Prolaps de valva mitrala
  • Sindrom Marfan
  • Osteogenesis imperfecta

Stenozele valvulare se manifesta prin ingustarea orificiului in care sunt circumscrise valvele. Astfel, inima trebuie sa dezvolte o forta suplimentara pentru a-si face datoria (pe principiul: 2 oameni pe o usa de 2 persoane sau 10 oameni pe o usa de 2 persoane).

Cardiomiopatia peripartum – rara, dar posibila!

Cardiomiopatia peripartum este o forma de cardiomiopatie dilatativa (afectiune prin care inima se mareste) care apare in perioada sarcinii sau imediat dupa aceasta, la femeile sanatoase. Se defineste ca o boala inexplicabila a ventriculului stang care apare in ultima luna de sarcina ori pana la cinci luni dupa nastere.

Femeile care dezvolta aceasta afectiune se prezinta mai frecvent cu semne de insuficienta cardiaca:

  • Edeme
  • Sete de aer
  • Hipertensiune
  • Dureri anginoase
  • Palpitatii
  • Oligurie
  • Ameteli
  • Astenie
  • Adinamie

Totusi, riscul este mic, dar este necesara profilaxie de siguranta.

Hipertensiunea arteriala

Cresterea tensiunii arteriale peste valorile normale este cea mai frecventa complicatie a sarcinii si ramane una din bolile cele mai intalnite in graviditate. Monitorizarea tensiunii arteriale trebuie facuta continuu, inaintea si in timpul sarcinii, dar si dupa nastere pentru siguranta.

Printre complicatiile hipertensiunii arteriale, mentionam insuficienta renala, edeme, retinopatii hypertensive, atacuri vasculare cerebrale si lista poate continua.

Nici scaderea tensiunii si a debitului cardiac intr-un mod accentuat nu sunt recomandate. Intr-o exacerbare negativa se poate ajunge la hipoperfuzie tisulara, un exemplu grav ar fi apoplexia hipofizara cu necroza glandei pituitare.

Recomandari

  • Consult cardiologic inaintea si in timpul sarcinii
  • Consult cardiologic dupa nastere
  • Monitorizarea tensiunii arteriale
  • Atentie la medicamentele luate
  • Urmarirea riguroasa a oricarei modificari si mentionarea acesteia la control

1 raspuns

  1. am avut o extrasistola citind articolul 🙂

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.