Schimbarea Mediului Determina Cross-Overul Celulelor Stem

Cercetatorii au descoperit ca celulele stem ale timusului pot fi reprogramate in celule stem ale foliculilor pilosi. Procesul se bazeaza pe modificarea mediului de crestere a celulelor. Rezultatele demonstreaza ca este posibil sa se converteasca celule stem fara manipulare genetica.

Ectodermul, mezodermul si endodermul sunt cele 3 foite ale embrionului din care se formeaza fiecare parte a organismului. Ectodermul este originea pielii si a nervilor, endodermul formeaza intestinele, ficatul, pancreasul, timusul si alte organe, iar mezodermul este sursa muschilor, a oaselor si a sangelui.

Oamenii de stiinta au considerat ca limitele dintre aceste foite nu pot fi incalcate, adica celulele dintr-un anumit strat nu pot deveni celule ale altui strat fara a fi modificate genetic, dar rezultatele acestui ultim studiu publicat in revista Nature demonstreaza ca limitele sunt mai labile, iar unele celule pot sa treaca in alt strat.

Echipa formata din cercetatori de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) si University of Edinburgh au transformat celule stem timice, cu originea in endoderm, in celule stem ale pielii, cu originea in ectoderm.

Descoperirile au fost facute cultivand celulele stem ale timusului intr-un mediu de crestere specific celulelor stem ale foliculilor pilosi. Celulele transplantate au crescut piele si par pentru mai mult de 12 luni.

Concluzia a fost ca mediul de crestere poate reprograma celulele stem sa genereze tesuturi care in mod normal se dezvolta din alte tipuri de celule stem.

1 raspuns

  1. cool…ma intreb cand pentru neuroni…?si care e mediul? 🙂

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.