Scorul APGAR – Prima Nota A Bebelusului

Nimic nu este mai important pentru o proaspata mamica decat sa stie ca bebelusul ei este sanatos. Cum au aratat-o si multe studii, starea de sanatate a copilului in primele minute de viata este esentiala si ii defineste mai mult sau mai putin sanatatea ulterioara.

Scorul APGAR a fost conceput ca o modalitate de a analiza sumar si rapid sanatatea unui nou-nascut imediat dupa nastere. Aceasta formula este de fapt mnemotehnica si se evalueaza 5 criterii importante: culoarea tegumentelor (Appearance), frecventa cardiaca (Pulse), iritabilitatea reflexa (Grimace), tonusul muscular (Activity) si respiratia (Respiration).

Fiecare criteriu are o scala de la 0 la 2 iar valoarea finala e data de suma tuturor punctajelor.

apgar

Tegumente
0 – cianotice sau palide pe tot corpul
1 – extremitati cianotice dar corp rozaliu
2 – fara cianoza, extremitati si corp rozaliu

Frecventa cardiaca
0 – absent
1 – <100 batai/min 2 - >100 batai/min

Iritabilitate reflexa
0 – fara raspuns la stimulare
1 – grimasa/plans slab la stimulare
2 – plans sau retractie la stimulare

Tonus muscular
0 – absent
1 – putina flexie
2 – maini si picioare in flexie rezistente la extensie

Respiratie
0 – absenta
1 – slaba, iregulara
2 – puternica, plans galagios

Testul APGAR este facut imediat dupa nastere la 1 si dupa 5 minute. Daca valoarea sa este scazuta acesta este repetat la 10, 15 sau 30 de minute.

Desi o nota de 10 in urma testului APGAR este mult dorita de mame, o valoare mai mica nu inseamna neaparat ca bebelusul are probleme dupa nastere. Un scor de 9 nu este substantial diferit si este datorat prevalentei crescute a cianozei tranzitorie a nou-nascutului. Deasemenea un scor APGAR mai mic de 7 a avut semnificatie de o evolutie buna a sanatatii copiilor in majoritatea cazurilor, valoarea fiind atribuita celor nascuti in urma unei sarcini cu risc mare, celor ce au avut complicatii ale travaliului / ale deliverentei, celor prematuri si nu in ultimul rand celor nascuti prin operatia cezariana.

Un scor APGAR intre 0-3 este o urgenta medicala insemnand ca nou-nascutul are nevoie de ingrijire neonatala extensiva. Acest lucru se intampla in primele minute de la nastere astfel la 5, 10 sau 30 de minute dupa nastere majoritatea copiilor obtin un scor acceptabil. Daca problema bebelusului este evidenta la nastere este inadecvat ca sa se astepte contabilizarea scorului APGAR necesitand interventie rapida.

Din toate nasterile 90% dintre bebelusi au o tranzitie fara evenimente dintre viata uterina si cea exterioara. 10% vor avea nevoie de un minim de interventie medicala in primele minute de viata iar aproximativ 1% vor avea nevoie de resuscitare.

Din experienta mea de studenta, facand practica in maternitate, majoritatea bebelusilor din Romania obtin un scor APGAR de 10 la nastere si tin sa demonstreze capacitatea lor inundand coridoarele spitalelor cu plansetul lor rasunator de scor maxim pe criteriul Respiratie. Nimic nu este mai satisfacator pentru un medic decat sa auda acest sunet in primele minute de viata ale copilului.

Sanatate!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.