Screeningul prenatal si testele prenatale aduc informatii despre sanatatea bebelusului tau inainte ca acesta sa se nasca. Principalele motive pentru a face teste prenatale sunt: varsta mamei peste 35 de ani din cauza cresterii riscului de anomalii cromozomiale, existenta unui istoric familial de boli genetice, depistarea intrauterina a patologiilor genetice cum sunt spina bifida sau sindromul Down.
Diferenta dintre screening si testare prenatala se refera la invazivitatea procedurii si la rolul diagnostic. Astfel, metodele invazive cum sunt amniocenteza si prelevarea de probe din vilozitati corionice sunt mai riscante pentru fat, dar pot pune diagnosticul, spre deosebire de metodele de screening cum sunt ecografia si analizele de sange, care pot fi repetate cu usurinta si fara a fi riscante pentru fat, dar pot numai sa ridice suspiciunea existentei unei patologii, fara a putea pune diagnosticul definitiv (cu unele exceptii).
Exista un protocol logic dupa care se efectueaza screeningul si testele diagnostice prenatale. La primele ecografii din jurul varstei de 6 saptamani de sarcina se aduc date referitoare la numarul de embrioni, viabilitatea lor si varsta gestationala, dar nu se pot furniza informatii despre anomalii.
In jurul varstei de 10-11 saptamani, transparenta nucala observata ecografic se poate corela cu varsta mamei si testele de sange PAPP-A (Proteina Plasmatica A Asociata cu Sarcina) si beta-hCG (Gonadotropina Corionica umana), toate fiind reunite in cadrul dublu testului din trimestrul 1 de sarcina.
Urmeaza apoi testarea din trimestrul II de sarcina, undeva intre saptamanile 15 si 18. In functie de posibilitati se efectueaza triplu test sau cvadruplu test, diferenta dintre ele fiind faptul ca pe langa AFP (Alfa-FetoProteina), beta-hCG si uE3 (Estriol neconjugat), cvadruplul test analizeaza si hormonul inhibin A (toate din sangele mamei).
Efectuarea celor 2 teste din trimestru I, respectiv trimestrul II de sarcina, reprezinta testul integrat, care are un procent de doar 5% rezultate fals pozitive.
Daca dublul test ridica serios suspiciunea unei anomalii cromozomiale se poate apela la o procedura invaziva: prelevarea de probe din vilozitati corionice incepand cu saptamana a 9-a, sau amniocenteza in trimestrul II de sarcina.
Ecografiile care se fac la varste gestationale mai mari pot detecta anomalii structurale ale fatului (cardiace, renale, digestive etc). Daca se detecteaza anomalii se poate apela la recoltare de sange ombilical percutan pentru analiza cromozomiala rapida, cu rezultate in 48 de ore.
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt insarcinata in 7 saptamani si in urma analizelor uzuale printre care si anti-virus rubeolos lgG -nonreactiv- mi s-a spus ca nu am avut bolile copilariei- rubeola, rujeola , varicela. Va rog sa imi spuneti daca aceasta analiza este cea folosita pentru verificarea imunitatii la varicela avand in vedere ca in copilarie am fost tratata pentru aceasta boala, mi-au ramas si cateva semne pe corp, si din cate am citit verificarea imunitatii la aceasta boala se face printr-o alta analiza: anti-VZV. Sunt foarte interesata deoarece mama colegei de birou are zona zoster si as vrea sa stiu daca sunt expusa. Va multumesc.
Sunt însărcinată în săptămâna 27 mi. Sa. Descoperita k am. Brida amniotica la 12 săptămâna panaa acum. Bebelușul este bine dar brida este încă acolo….. Cat de mare mai. Este riscul. Pt al afecta pe bebe acum… Snt foarte ingrijorata
Buna Serban raluca, riscul cel mai mare e in primele 2 trimestre. E imposibil de pus o statistica pe situatia asta, cel mai adesea nu e nici o problema.
Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Sunt insarcinata in a 9-a saptamana .Mi s-a facut o ecografie endovaginala si mi s-a spus scurt ca am o brida amniotica fara a-mi da mai multe detalii despre aceasta anomalie.As dori sa stiu cat de grava este aceasta brida pentru evolutia fatului si daca se poate face ceva in acest sens pentru a disparea .Daca este grava as dori sa stiu ,este mai indicat sa intrerup sarcina pana in 3 luni sau in functie de evolutia sarcinii daca nu dispare pe parcurs si este periculos pentru bebelus , se mai poate intrerupe sarcina si dupa aceasta perioada?
Va multumesc pentru raspuns.
Buna seara Roxan.
Mai intai incearca sa faci inca o ecografie la alt medic ginecolog pt ca, este posibil sa fie o gresala. Daca sigur se confirma ca, este brida amniotica atunci va trebui sa te sfatuiesti cu medicul.
Este posibi ca brida amniotica sa dispara de la sine iar daca nu, atunci bebe va fi afectat mai mult sau mai putin.
Iti doresc numai bine si sanatate.
buna Laura ,
Multumesc de sfat…asa ma gandeam si eu , sa merg la ul alt medic . Am fost deja la medicul care mi-a facut ecografia si mi-a spus ca nu va disparea in niciun caz , ca se va dezvolta copilul alaturi de acea brida .Nu are cum sa imi dea asigurari ca nu se va intampla nimic rau , dar mi-a spus ca dupa parerea ei din ce vede pe ecografie fatul nu este interceptat de brida , ca este in fundul sacului gestional si nu il afecteaza.
Oricum ma duc saptamana viitoare la un alt medic , iar in prima saptamana din ianuarie vreau sa mai merg la cel de-al treilea…sa am 3 opinii si vedem ce imi spun ceilalti doi.
as vrea sa stiu daca sunt analize si cat de sigure sunt pt a depista in primul trimestru de sarcina al unei femei anumite malformatii, boli ale copilului pt a sti ca mama daca este bine sa mergi inainte sau sa te opresti. multumesc mult.
Buna seara,am 31 de ani si sunt insarcinata,a doua oara,am 12 saptamani si azi am facut echo pt sindrom down si valorile au fost crl-5,69 si tn-0,08,am fost trimisa sa fac dublul test,ma intereseaza si pe mine cat sunt valorile normale de incadrare si daca este cazul sa ma ingrijorez,va multumesc pentru raspuns
Buna cristinaM, valorile masuratorilor difera de la o zi la alta, exista curbe determinate statistic, iar softul ecografului genereaza un raport. Alternativa e sa consulti tabelele, nici un ginecolog nu le memoreaza.
bn eu am patru nasteri prima nascuta prematura care a si murit bebelusul nascut in Romania si 3 nascute cu cezariana in Austria iar la cea dea treia mi sau inchis trompele dar in avizu medicilor sc ca femeile 25-35 pot tottusi ramene gravide chiar daca au inchis trompele , deci eu fac acum in sept 29 , la 4 ani de la cea mica am primit menstruatia lunar mai Putin acum in iulie cum era normal la inceputul luni ci 15 zile mai tarziu si nu 6 zile ci 3 zile. este posibil sa fiu insarcinata? as dori sa stiu va multumesc
Buna ziua. Sunt insarcinata in 10 saptamani, si la ecografia endovaginala medicul mi a spus ca translucenta nucala este de 3,6 mm,in ziua urmatoare am mers la alt medic care mi a spus ca val ii de 4,6 mm..ceea ce m a ingrijoreaza foarte tare, sunt distrusa ptr ca a fost f dur si mi a spus ca 90% este copilul cu sindrom down. Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns….urmeaza sa fac teste genetice Neo Bona Advenced recomandate de primul medic. Mentionez fapful ca am 35 de ani…prima sarcina. Oare s ar putea ca valoarea sa scada intre timp ?sau cu valori asa mari testele genetice ar putea sa iasa bine? … Pe cat am fost de fericita pe atat sant de ingrijorata si suparata. As vrea un raspuns . Multumesc muulltt !!