Screeningul Pentru Cancer Cervical

Intamplarea face ca acum cand am tot mers pe la Institutul Oncologic sa se publice mai multe informatii despre cancerele ginecologice: ieri despre statisticile legate de cancerul de san, iar astazi despre cancerul cervical.

Cancer cervical = cancer de col uterin

Studiile din trecut au sugerat ca repetarea testelor Papanicolau la femeile cu varste de 60-65 de ani, in cazul in care testele anterioare au fost normale, nu aduce beneficiu semnificativ, unii oameni de stiinta considerand ca ar fi bine sa se reduca limita maxima de varsta pentru screening la 50 de ani. Limita superioara de varsta a fost dezbatuta inca de la inceputurile screeningului pentru cancerul cervical, acum 40 de ani.

Cercetatorii de la Erasmus Medical Center in The Netherlands si de la University of Copenhagen in Denmark au comparat frecventele cancerelor cervicale la diferite varste, alegand cazurile care au avut rezultate normale la cateva teste Papanicolau anterioare.

Au fost identificate 219.000 de femei cu varste intre 45-54 de ani si 445.000 de femei cu varste intre 30-44 de ani, fiecare avand 3 teste Papanicolau cu rezultat normal. Femeile au fost urmarite timp de 10 ani, perioada in care s-au inregistrat aparitiile cancerului cervical.

Ambele grupuri de varsta au avut cam aceleasi rate de aparitie a cancerului cervical: 41 de cazuri la 100.000 de femei pentru cele tinere si 36 de cazuri la 100.000 de femei pentru cele mai in varsta, ceea ce sugereaza ca la femeile cu rezultate anterioare normale (la testele Papanicolau), dezvoltarea cancerului cervical este independenta de varsta.

Concluzia studiului a fost ca eficienta screeningului pentru detectia si preventia cancerului cervical este similara pentru femeile de 50 de ani si pentru cele mai tinere, iar limita de varsta maxima pentru screening nu ar trebui coborata (nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_83302.html).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.