Sex Mai Mult Pentru Sperma Mai Buna

O mare parte, mult mai mare decat mediatizarea subiectului, dintre cazurile de infertilitate in cuplu se datoreaza calitatii slabe a spermei sotului. Identificarea problemelor de fertilitate la barbati este simpla: se realizeaza o spermograma in care se caracterizeaza particularitatile spermatozoizilor (mobilitate, dimensiuni, aspect etc – vezi spermograma).

O parte dintre medici recomanda pacientilor cu probleme de fertilitate sa incerce combaterea dificultatii prin metoda clasica: mai mult sex pentru a creste sansele de reusita.

Un ultim studiu care a inclus 118 de barbati a demonstrat si statistic beneficiul adus de frecventa crescuta in activitatea sexuala.

Medicii au concluzionat ca activitatea sexuala zilnica pe parcursul unei saptamani reduce considerabil defectele in ADN-ul spermatozoizilor pacientilor.

Dupa o saptamana de activitate sexuala zilnica, 81% dintre cei 118 barbati cu probleme de infertilitate, inclusi in studiu, au inregistrat cresteri cu 12% in calitatea spermei.

Multe clinici de fertilizare in vitro si clinicile in care se fac spermograme sugereaza pacientilor o perioada de 3 zile de abstinenta inainte de recoltarea spermei pentru analizat…

Calitatea spermei poate fi imbunatatita daca nu se fumeaza, alcoolul este consumat in cantitati moderate, se fac exercitii sau se apeleaza la antioxidanti.

Mecanismul de crestere a calitatii spermei prin activitate sexuala mai frecventa nu este complet cunoscut, dar se considera ca prin eliminarea rapida a spermatozoizilor se scade numarul leziunilor pe care acestia le sufera. Daca spermatozoizii stau in organism prea mult, riscul de a fi distrusi e mai mare.

Chiar daca rezultatele sunt promitatoare, cresterea frecventei actelor sexuale nu garanteaza obtinerea unei sarcini la barbatii cu probleme de fertilitate, dar daca se tine cont de fiecare mic detaliu (stil de viata: alimentatie, activitate fizica etc) sansele de a avea copii pot fi crescute.

Un alt aspect de care trebuie avut grija este mersul cu bicicleta. Un studiu recent a relevat faptul ca la atletii care merg cu bicicleta 40 de km zilnic, doar 4% dintre spermatozoizi sunt in parametri normali. Bineinteles ca nu este o valoare prag, scaderea calitatii spermei incepe treptat si la un numar mai mic de km.

241 raspunsuri

1 2 3 4
 1. Nu ,niciodata.Leucocitele si flora microbiana sunt de asemenea absente.
  De fapt spermograma arata in felul urmator:
  Volum 2
  aspect opalescent
  vascozitate normala
  ph 9
  numar:21.400.000(interval 20 milioane-120 milioane)
  mobilitate buna progresiva 30%
  mobilitate redusa progresiva 20%
  imobili 50%
  Frotiu-spermatozoizi cu aspect normal,leucocite si flora microbiana absente.

  Perioada de abstinenta a fost de trei zile.
  Mai am o intrebare.am vazut si alte spermograme unde spermatozoizii erau deformati,cu doua capete etc.
  Se poate ca intr-o spermograma toti spermatozoizii sa aiba aspect normal?

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Teoretic se poate, practic nu am vazut niciodata.

 3. Multumesc frumos.In cazul asta o sa repetam spermograma pentru ca se pare ca noi suntem exceptia…Aici toti spermatozoizii au aspect normal..As fi pus un emoticon din acela „socat” dar din pacate nu am.

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  Morfologia nu e un aspect atat de important, numarul si mobilitatea sunt de baza.

 5. Multumesc frumos pentru raspunsuri.Vis a vis de alimentatia care creste ph-ul spermei,imi puteti detalia putin.Chiar nu am gasit nicaieri aceasta informatie.Ce tip de alimente ar putea face acest lucru.Medicul la care am fost ne-a dat doar Selezin ace pentru mobilitate si cam atat.In rest rabdare…

 6. multumesc din suflet pt raspuns Domnule Laurentiu dar to nu am inteles exact cum adik? ,,prima spermatograma nu arata chiar asa de rau” celelalte?

 7. Buna ziua am facut si eu o spermograma zilele trecute si rezultatul este dezastruos , fapt la care asistenta mi-a zis ca medicul i-a transmis sa repet spemograma.
  rezultatul a fost asa :
  Ph 7,6
  nr : 12.000.000 /ml
  Mobilitate 30 %au miscarii vii , 20% miscari lente , 50% inutili
  Morfologie 80%
  exista vren tratament ceva va rog frumos sunt disperat, acum dupa ce o sa fac zilele urmatoare alta spermograma o sa merg la un medic urolog, dar as vrea si o parere de la Dumneavoastra

 8. Dr Laurentiu Craciunas

  Marian, prima data trebuie sa fie o spermograma cu rezultat sigur, adica analiza sa fie facuta in conditii corespunzatoare. Apoi in functie de rezultatul ei e de competenta unui medic urolog sau endocrinolog sa iti recomande tratament.

 9. buna ziua, am facut o spermograma cu urmatoarele date rezultate: aspect opalescent, vol: 7 ml, ph 8,5 , fluidificare 30 min , 140 mil/mmc , mobilitate 80% , capacitate kinetica +++ , in sediment aspect morfologic in limite normale.
  este OK rezultatul?, sunt ceva probleme?.Testul l-am facut la indrumarea sotiei ca nu cumva sa am prezenta o bacterie. Multumesc.

 10. Dr Laurentiu Craciunas

  George, parametrii sunt in limitele normale, nu ar trebui sa existe probleme.

  • Buna ziua am facut o spermograma , si asta am primit : viscozitate -normala, aspect sperma – anormala, PH sperma 7,4 , concentratie spermatozoizi 0 ml ,si mia zis ca nu e bine .va rog mult de tot imi pute-ti spune daca pot sa am copii pe viitor si ce ar trebui sa fac. Va multumesc mult.

 11. buna ziua ,am facut o spermograma cu urmatoarele rezultate,volum 5ml lichefiere35 min,nr6oo.oooimobili 600.000sp normali20,sp atipicici 80.va rog sa imi spuneti exista vreun tratament.

 12. buna aspect culoare alb-galbui,opalescent,fluid
  volum 1.5
  numar 20 mil
  mobilitate la 3 ore 90%
  motitate la 3 ore +++
  mobilitate la 24 ore 0
  forme atipice 14%
  Va rog sa imi dati un rasp

 13. Buna ziua, as dori foarte mult o interpretare a rezultatului de spremograma si spermocultura. Am fost la medicul de familie, care a zis, ca trebuie intarit sistemul imunitar. Va copiez rezultatul:
  Spermograma
  Volum 2,0 ml
  ph 8,0
  culoare alb-galbui
  aspect opalescent
  motilitate la 30 min 30%
  motilitate la 1h 20%
  forme degenerate 5 %
  Nr spermatozoizi 4 mil/ml
  Flora microbiana prezenta. Camp plin de leucocite (500/ul)
  Proba recoltata a fost coraspunzatoare (mentionez ca am ajuns dupa 2 ore de la recoltare ).
  Spermocultura
  Negativ
  Nu inteleg, ce putem sa facem cu acest rezultat? daca e flora microbiana atunci sperocultura de ce e negativ?

 14. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna seara,

  calin, tratament doar dupa identificarea cauzei, prima data un consult urologic apoi unul endocrinologic.

  mihai, numarul si volumul sunt la limita inferioara, teoretic se poate obtine o sarcina pe cai naturale.

  Tim, parametrii sunt sub limitele considerate normale. Dupa 3 luni de schimbare a stilului de viata (fara fumat, alcool, dulciuri, grasimi, cu activitate fizica moderata) trebuie repetata pentru a vedea daca se imbunatatesc. Altfel e nevoie de consult urologic si endocrinologic.

 15. duna ziua ce pot sa fac sa creasca numaru de spermatozoizi ca am fost si operat de varicocel si valorile sant mici incontinoare.valorile dupa 6 luni volum4.8mlph7.5 nr spermat400000\ml mob 5%forme anormale 22%

  • Dr Laurentiu Craciunas

   adi, un consult endocrinologic cu dozari hormonale pentru a vedea daca nu e asta cauza.

 16. Buna ziua! Ma numesc Ionica, am 30 de ani si in urma cu cateva zile mi-am facut spermograma. Rezultatul de pe foaia primita este scurt si fara nicio alta descriere(spre deosebire de cele pe care le vad pe aici, cu informatii suplimentare), AZOOSPERMIE…ce sanse sunt ca aceasta sa fie eronata?

 17. Scuze, din greseala am dat TRIMITE; vreau sa completez ce ziceam anterior si sa va enumar cateva motive pentru care cred ca nu e totul in regula cu spermograma mea:
  1. Am facut-o(chiar la indicatiile urologului)la un Spital Judetean, unde tehnologia nu cred ca e aceeasi ca intr-un cabinet particular
  2. Nu e parafa nicunui medic pe foaia pe care am primit-o
  3. Proba a fost preluata undeva la usa !!! de o fata destul de tanara, 25 maxim 30 de ani, care nu stiu cat de corect a analizat sau daca altcineva, poate mai experimentat, a recoltat-o
  4. Rezultatul mi-a fost dat dupa jumatate de ora, iar foaia respectiva, repet, e foarte „concisa”. AZOSPERMIE(scris cun un „o”), cantitate 3 ml si data… atat!
  5. E posibil ca mediul in care se face recoltarea sa aiba influente negative asupra calitatii spermei? Adica am recoltat-o cu 10 minute inainte sa o predau intr-un WC de spital. Sau daca erectia nu a fost foarte ferma? Sau, in fine, daca buna parte(poate 50%) din ejaculat s-a dispersat prin alte parti decat recipientul steril, pentru ca nu am fost atent.
  Astept un raspuns cu mare interes. In speranta unei incurajari cat de mici, va salut respectuos!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Ionica, azoospermie inseamna ca spermatozoizii lipsesc complet. Chiar daca s-ar fi pierdut volum din ejaculat, tot ar fi trebuit sa se gaseasca spermatozoizi in ce a ramas. Recomandarea mea e sa repeti spermograma.

  • buna ziua
   si noi avem probleme de ceva timp de aceaa apelez la dvs
   culoare-opalescent albicios

   volum-4.9mii
   ph-ul -8.5
   lichefiere normala omogena

   spermatozoizi -4.400.000 ml
   spermatozoizii-21.560.000
   celule rosii lipsa
   leucocite mai putin de 1 mil
   fenomenul de autoagluticacion negativ
   spermatozoizii sunt nemiscati

   va rog spunetine ce sa facem daca sunt ceva sanse

 18. Exista medicamente ptr marirea numarului si a mobilitatii?

 19. Buna ziua,
  In urma cu 2 zile am facut o spermograma si avand in vedere ca la doctor , suntem programati abea peste 1 luna, as avea rugamitea daca se poate sa imi interpretati rezultatul.
  As dori deasemenea sa stiu daca in urma rezultatului analizei aveti anumite recomandari in legatura cu un anume regim alimentar de urmat pentru imbunatatirea calitatii spermei.
  Intrebari am foarte multe, raspunsuri mai putine 🙂

 20. Buna ziua,
  In urma cu 2 zile am facut o spermograma si avand in vedere ca la doctor , suntem programati abea peste 1 luna, as avea rugamitea daca se poate sa imi interpretati rezultatul.
  As dori deasemenea sa stiu daca in urma rezultatului analizei aveti anumite recomandari in legatura cu un anume regim alimentar de urmat pentru imbunatatirea calitatii spermei.
  Intrebari am foarte multe, raspunsuri mai putine 🙂
  Mentionez deasemenea si faptul ca sunt fumator – cca 15 tigari pe zi.
  Varsta 26 de ani si 7 luni
  Numar zile abstinenta – 2
  Aspect – opalescent alb galbui cu mucus
  Volum – 5,4 ml
  ph – 7,8
  Numar de spermatozoizi – 57,6 mil/ml
  Mobilitate A(foarte mobili) – 45%
  Mobilitate B (mobili) – 20%
  Mobilitate C (lenti) – 10%
  Mobilitate D (imobili) – 25%
  Leucocite – 1000 mm3
  -Morfologie
  65% – forme tipice
  10% – piriforme
  10% – bicaudale
  5% – bicefale
  5% – microcefale
  5% – amorfe
  Concluzie : Normospermie cu astenospermie moderata

  Mentionez ca recipientul cu proba a fost dus la cabinet dupa o ora – recoltarea a fost facuta acasa.
  Va multumesc mult

 21. buna ma cheama dana nici nu stiu cum sa incep am nevoie urgent de un raspun rezultatele lui sunt’volum:5,5,culoare:alb-opac,miros specific normal,ph:7,5si nr spermatozoizo:3 mil ,mobilitate86%spermatozoizi imobili,13%cu miscari dezordonate,incetinite,1%cu mobilitate normala.morfologie:50%cu morfologie normala,frecventi spermatozoizi cu defecte ale capului spermatic,microspermatozoizi,bicefali.concluzie oligospermie,hipokinezie,frecvente leucocite.la spermocultura ia gasit un staphylococcus coagulazo pozitiv spunene te rog ce seanse sunt sa facem un copil si ce medic trebuie sa consultam mutumesc

 22. Salut,
  Am 31 de ani si tocmai am facut o spermograma. Nu ma asteptam sa am vreo problema in ceea ce priveste calitatea spermei deoarece nu beau, nu fumez, nu ma droghez, nu merg pe bicicleta. Spre uimirea mea rezultatul a fost altul decat il asteptam.
  In ideea ca apare o problema la TIMPUL DE FLUIDIFICARE COMPLETA A SPERMEI > 180 minute.
  Ce inseamna asta? E vorba de vreo infectie? Precizez ca perioada de abstinenta dinaintea efectuarii spermogramei era de 4 zile si ca inainte de aceasta am facut si examenul de secretie uretrala care m-a rascolit un pic, daca pot sa spun asa.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Salut Florin,

   In moemntul ejacularii spermatozoizii sunt prinsi intr-o retea care nu le permite mobilizarea, dar in urmatoarele 30 de minute ejaculatul trebuie sa se fluidifice (de aici timpul de fluidificare completa) pentru a avea sanse maxime de fecundare.

   Gasesti mai multe detalii despre spermograma aici: Interpretarea Analizei Spermei: Spermograma + Video.

 23. Salut Laurentiu,

  In primul rand apreciem ca iti iei din timpul tau liber sa ne raspunzi la intrebari. Respect!

  Eu sunt la 4-5 spermograma dupa diverse tratamente (prostatita), inseminari si FIV.

  Volum sperma = 5 ml [2 – 5]
  Aspect sperma = Normal – Alba opaca
  Timp de fluidificare completa a spermei > 180 minute [0 – 30]
  pH sperma = 7.5 – [7.12 – 8]
  Numar spermatozoizi = 24 mil./ml [20 – 100]
  Spermatozoizi mobilititate normala = 10 % [60 – 100]
  Spermatozoizi forme aberante 180 fata de primele si nu inteleg de ce variatia asta in cateva luni. Sunt curios daca si Florin a facut la RM/Euroclinic.

  Avand in vedere ca sunt si posesorul unui varicocel grad 2 spre 3, crezi ca o operatie ar imbunatati semnificativ calitatea/mobilitatea? Din experienta stii cazuri concrete in care s-a imbunatatit?

  Exista tratament „medicamentos” care sa imbunatateasca calitatea? Nu beau, nu fumez, cafea in jur de o cana/zi, sport la 2-3 zile.

  Multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Salut,

   E important de stiut daca mobilitatea a fost cuantificata dupa lichefierea completa a spermei. Daca nu, este posibil ca mobilitatea sa revina in parametri normali dupa rezolvarea problemei lichefierii.

   Rezolvarea unui varicocel poate imbunatatii parametrii spermogramei, dar la tine cred ca este o problema de prostata. PSA-ul este implicat in lichefierea spermei si as indica dozarea lui.

   Legat de tratamente prefer sa nu ma pronunt, cea mai buna optiune este consultul urologic.

 24. Multumesc pt raspuns, e bine sa mai primesti si alte pareri.
  Oricum pana acum cred ca am fost la zeci de controale la urologie si am vazut mai multi medici dar fiecare are alte abordari.

  Legat de prostata, dupa tratamentul cu antibiotice a revenit la dimensiunile normale doar ca pe ecografii se vad niste calcificari. Cultura de secretie uretrala prin masaj a iesit ok.

  Mai continuam si cu investigatiile sotiei dar vroiam sa ma hotarasc daca sa operez varicocelul sau nu 🙁

 25. Salut Laurentiu, revin cu rezultatele spermoculturei:
  Cultura in conditii aerobe: NU s-au dezvoltat colonii bacteriene.
  Cultura fungi: NEGATIV
  Atunci cum se explica timpul mult prea mare de fluidificare completa a spermei (180 min) rezultat in urma spermogramei? Precizez ca toate celelalte rezultate sunt in limite normale.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Salut,

   O infectie este doar una dintre cauzele posibile ale timpului de fluidificare crescut. Iti recomand si tie sa dozezi PSA-ul.

 26. Salut Florin,

  Eu cred ca treaba cu timpul de lichefiere depinde si de modul in care proceseaza RM proba.

  Cum spuneam eu am facut la 3-4 laboratoare mai multe spermograme si numai la RM mi-a iesit timpul asta mare (la vreo diferenta de 3 luni de la ultima spermograma).

 27. Inca o observatie. La RM cand am completat fisa de recoltare sau cum s-o numi, fetele de la „deceptie” au trecut direct ora la care s-a recoltat.

  Ori intre timpul in care am completat fisa si timpul in care dus proba au trecut 30 min lejer (am stat la rand, asteptat dupa femeia de serviciu, recoltat).

  La alte laboratoare, treci ora la care ai recoltat, cand duci proba cum e si normal.

 28. Mi-ai spus ca-mi recomanzi si mie sa-mi dozez PSA-ul.
  Ce reprezinta PSA? E prima oara cand aud de termenul asta?
  Daca as sti ce este poate as respecta sfatul. Mersi de raspuns.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   PSA este abrevierea de la Prostate-specific antigen, o enzima secretata de prostata care este implicata si in fluidificarea spermei.

 29. Cand mi-ai zis sa-mi dozez PAS-ul te-ai
  referit la ce anume? Ce trebuie sa fac?

 30. Dr Laura Stirbu

  salut
  mergi la un laborator de analize si le zici ca vrei sa iti dozezi PSA-ul (din sange). cu rezultatul mergi la doctorul tau.
  sanatate

  • In cazul in care valoarea PSA este scazuta, timpul de fluidificare este crescut? Daca da, aceasta problema poate fi rezolvata cu tratament? Multumesc!

 31. Buna ziua! Deoarece avem programare la medic peste 2 saptamani, as avea nevoie de interpretarea unui rezultat:
  CULOARE: alb-galbuie;
  ASPECT: tulbure, opalescenta;
  VOLUM: 3ml;
  pH: 7,5;
  Se lichefiaza in timp normal;
  Numar spermatozoizi: 30 mil/mmc
  Motilitate: 20% mobili, 80% imobili
  S-au evidentiat: rare celule uretrale, frecvente polimorfonucleare, 90% spermatozoizi normal conformati, 10% spermatozoizi acaudati si bicefalici.
  Mentionez ca incercam sa facem un bebe de aproape 2 ani.
  Va multumesc!

 32. Dr Laura Stirbu

  salut dan
  numarul spermatozoizilor e normal insa spre limita inferioara. mobilitatea lor e redusa. sanse relativ mici pentru a face un bebe natural.
  ar trebui vazuta analiza si de un urolog sa nu fie vreo infectie.
  sanatate

 33. Buna ziua,
  Va rog, in masura timpului disponibil, sa-mi clarificati urmatoarea problema: ca urmare a 4 incercari esuate de a o lasa insarcinata pe sotia mea am decis sa-mi fac analiza spermei, pe care am obtinut-o cu aceste rezultate:
  Spermograma
  Zile abstinenta 5
  Volum sperma 6 ml ? 1.5
  Viscozitate normala normala
  Aspect sperma normal normal
  pH sperma 7.8 / 7.2 – 8
  Concentratie spermatozoizi 39 mil. / ml ? 15
  Numar total spermatozoizi/ejaculat 234 mil.
  Mobilitate tip A 41 % / A+B ? 32
  Mobilitate tip B 8 %
  Mobilitate tip C 19 % / A+B+C ? 40
  Mobilitate tip D 32 %
  Velocitate 34.9 ?m/s
  Spermatozoizi cu morfologie normala 6 % ? 4
  Spermatozoizi cu anomalii ale capului 75 %
  Spermatozoizi cu anomalii ale gatului 7 %
  Spermatozoizi cu anomalii ale cozii 6
  Spermatocite 6 %
  Leucocite 4.375 mil./ml < 1
  Spermatozoizi viabili 72 % / ? 58

  Din cate reusesc sa inteleg eu, raportat la valorile pe care mi le transmit ei, rezultatul ar fi normal, cu exceptia leucocitelor care sunt de 4.3 ori mai mari decat valoare indicata. Va rog sa-mi spuneti daca valorile generale sunt normale si care ar putea fi riscurile unei valori atat de crescute a leucocitelor. Mentionez ca am varsta de 32 de ani.
  Va mutumesc.

  • Dr Laura Stirbu

   salut alexandru
   leucocitele ar putea fi crescute daca ai o infectie. te rog mergi cu rezultatul si la un urolog. alta problema ar fi acei spermatozoizi in majoritate cu malformatie a capului care au sanse mai mici sa supravietuiasca atat timp incat sa duca la fecundarea ovulului.
   sanatate

 34. Multumesc mult pentru promtitutine.

 35. Aceasta caracteristica este echivalenta cu infertilitatea?
  Multumesc

 36. Buna ziua,sotul meu in urma ulei spermograme a fost diagnosticat cu Oligoastenoteratozoospermie severa cu urmatoare rezultate: volum 4ml ph: 7.8 leucocite 1 milion/ml concetratia 0.5 milioane/ml nr total proba 2 milioane,rapid progresiv 0 milioane,lent progresiv 0.1mil/ml 20% mobili pe loc 0.1mil/ml 20% si imobili 0.mil/ml 60% forme tipice 10% ICSI posibil.Urmeaza sa mergem al un urolog saptamana care vine daca ar fi solutia operatia ( pt varicocel trb sa se opereze cand era mic) exista vreo sansa sa avem un bebe pe cale naturala.Prin metoda Icsi este adevarat ca sunt sanse de 70-80% de reusita.Va multumesc anticipat.

 37. numi ese sperma care e problema am avut un accident la bazin mia fost rupt

 38. buna domnule laurentiu.am facut o data o spermograma si au iesit un nr mic de spermatozoizi.2,8 mil/ml.am fost la urolog si mi-a zis ca am varicocel bilateral.am fost operat in august anu trecut si mi s-a spus ca operatia a reusit.dar de atunci tot incerc si inca sotia tot nu a ramas gravida.as dori sa stiu ca dupa o operatie ce sanse sint?sau doctorul care m-a operat a zis numa asa ca operatia a reusit?ce imi recomandati?

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Romeo
   Poate ca operatia de varicocel a reusit insa modificarile la nivelul tubilor seminiferi (din cauza presiunii pe tesut) au persistat. Iti recomand inca o spermograma sa vezi acum cum sta situatia.
   Sanatate

 39. Buna ziua ! Zilele trecute am facut o spermograma la synevo cu urmatoarele rezultate :
  Volum sperma 4.1 ml 2-5
  Aspect normal
  T. de fluidizare <30 min
  Ph 7.8
  concentratie spermatozoizi 91.2mil/ml
  spermat. mobilitate normala 50% 60-100
  spermat. mobil. redusa/imobili 50% <40
  spermatozoizi viabili 61% 80-100
  spermat. aspect normal 90% 70-100
  spermat. forme aberante 10% <30
  La analiza de spemocultura nu s-a dezvoltat flora bacteriana patogena.

 40. Ce sanse sunt pentru ca o femeie sa ramana insarcinata vis-a-vis de valorile spermogramei di-nainte ?

 41. Buna ziua! Va deranjez si eu cu cateva intrebari:
  Care este parerea dvs pt. aceasta spermograma:
  volum 4,2 mil
  concentratie 119 mil/ml
  mobilitate:
  a 4%
  b 59%
  c 12%
  d 25%
  forme normale 15%
  forme anormale 85%

  PREPARAREA PROBEI DE SPERMA IUI
  Swim-up
  ITSC 18 mil
  IMC 16,5 mil
  Motilitate 92%
  Grad b,a,c

  Comentarii: In ejaculat sunt prezente aglutinari de tip „coada la coada” si resturi celulare.

  Si alte intrebari:
  1. Poate afecta contactul zilnic (mai ales in perioada ovulatiei) calitatea spermei? ca banuiesc ca este o problema cu doar 15% forme normale.
  2. Daca in ziua 12 aveam un folicul de 14 mm, in ziua 15 a crescut la 18 mm, in ziua 16 test de ovulatie pozitiv, este posibil ca ovulatia sa aiba loc in ziua 16 (la un cm de 30 zile in medie)?

  VA multumesc frumos!!!

 42. am si eu un raport spermograma,facut de curand.mi s-a spus ca nu este ok
  volum-2,5ml lichefiere 20′
  aspect-opalescent
  ph-7,8
  concentratie-6mil/ml
  mobilitate-17%
  A rapid progresivi-0%
  B lent progresivi-17%(1mil)
  C progresivi-33%
  D imobili-50%
  viabilitate-50%
  aglutinare-absenta
  celule rotunde-(1mil/ml
  morfologie normala-2%
  va rog s-mi spuneti ce este de facut.
  astept raspuns
  va multumesc mult

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Florin
   Revino la medicul urolog si el iti va da indicatia medicala potrivita tie.
   Daca vrei copii mai probabil nu vei reusi cu sotia pe cale naturala.
   Sanatate

 43. va rog un raspuns mai concret,nu se poate.

 44. Buna ziua
  Am si eu o maaare nelamurire
  abia joi ajungem la urolog: cum este posibil ca din secretie sa iasa stafilococ auriu, iar spermocultura sa iasa sterila ???
  Sunt f. nelamurita 🙁

 45. Buna seara!

  Va rog sa ma lamuriti si pe mine inr-o privinta. La spermograma, o valoare a leucocitelor de 1000/m3 (la valori de referinta mai mici de 1000) impune tratament cu antibiotic? Si ce implicatii are aceasta valoare pentru o apropiata incepere a protocolului pt. FIV?
  Va multumesc!

  • Dr Laura Stirbu

   salut alex
   valoarea e la limita si deseori nu se ia ca o valoare patologica. detaliile trebuie discutate de medicul urolog sau de cel ce coordoneaza procedura FIV.
   sanatate

 46. buna ziua .in urma cu 4 ani am facut un tratament hormonal pentru fiv …din pacate nereusit.in urma cu 1 an m-am inbolnavit de o forma ,,as zice acuta de hidrosalpinx.infertil este sotul meu nu eu cu toate ca acum cred ca suntem amandoi insa nu mai stiu ce medicamente sa iau sa scap de aceasta boala tampita si ce clinica ne poate ajuta sa avem un copil deoarece pana in prezent am incercat doar in sibiu insa probabil exista clinici mai dotate si doctori care isi dau mai mult interesul nu numai sa te controleze sa iti spuna ca esti bolnav si atat.va multumesc

 47. Buna ziua,Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns!Sotul meu si-a facut o spermograma dupa 7 ani de cand suntem impreuna. rezultatul nu arata prea bine,desi noi ne dorim foarte mult un bebe,dar sansele cred ca sunt foarte mici de a avea un bebe.
  rezultat:
  volum….2.5
  vascozitate………normal
  aspect……….normal
  ph sperma…………7.6
  concentratie spermatozoizi……………..0.4/mil
  leucocite……………….0.025/mil
  La comentarii ,asa mi-a scris:
  Datorita numarului scazut de spermatozoizi nu se pot
  aprecia morfologia,mobilitatea si viabilitatea acestora
  va rog un raspuns!!!!!!!
  multumesc,

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Florentina
   Reveniti la medic sa discutati problema mai pe larg. Poate ati avea sanse prin fertilizarea in vitro.
   Sanatate

 48. Buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns referitor la urmatoarele spermograme:

  Spoermograma 1: facuta in data de 06.10.2011

  volum sperma:4,1ml —- val.referinta: 2-5ml
  ph sperma :8 ——-val.ref. 7,12-8
  concentratie spermatozoizi : 38,4mil/ml —- 20-150
  sper.mob.normala : 40% —–val.ref. 60-100
  sper.mob.redusa :60% —– val.ref. < 40
  sper.viabili : 56% —— val.referinta 80-100
  sper.aspect norm : 90% —- val.ref. 70-100
  sper.forme aberante : 10% — 1,5
  viscozitate : normala — val.ref. normala
  aspect sperma : normal —- val.ref. normal
  ph sperma: 7.37 —–val ref. .7.2
  concentr.sperm. :43.2mil/ml — val ref. > 15
  sperm.cu mob.progresiva : 35% — val.ref. > 32
  mobilitate totala:45% —val.ref.> 40
  sperm.cu morfologie normala : 8% —-val.ref.> 4
  sperm.cu anomalii ale capului : 64%
  sperm.cu anomalii ale gatului : 17%
  sperm.cu anomalii ale cozii : 11%
  spermatocite : 6%
  leucocite : 0 mil/ml —- val. ref. 58

  Precizez ca a fost facuta dupa 3 zile de abstinenta.

  Prima spermograma a fost vazuta de 2 doctori ,un ginecolog si un urolog.Ginecologul i-a spus sotiei ca eu as fi de vina pt ca nu ramane insarcinata,iar urologul a spus ca,cu rezultatele primei spermograme,pot lasa insarcinata o femeie.
  Am mers de curand si am facut si cea de-a 2-a spermograma.As dori sa stiu dak par ok din punctul dumneavoastra de vedere.Va multumesc!

  • Dr Laura Stirbu

   Ionut, sansele sa ramana gravida sotia ta cu rezultatul asta sunt mici, dar nu imposibile. Insa ca sa aveti o rata de succes mai mare ganditi-va la alte optiuni: inseminarea artificiala, pentru inceput.
   Sanatate

 49. se pare ca nu apare tot ce am scris eu:
  prima spermograma se termina la sperm.
  forme aberante,iar apoi incepe ce-a de-a
  2 spermograma.Va multumesc

 50. va rog sa ma ajutati cu un raspuns…am facut o spermograma si diagnosticul este infertilitate de cuplu…nr de spermatozoizi este de 0 . 🙁 exista vreo sansa sa am copii? multumesc mult!

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Marius
   Cel mai bine e sa discuti cu medicul urolog. Natural nu poti insa daca faci o biopsie testiculara si se gasesc cativa spermatozoizi viabili, se poate incerca fertilizarea in vitro. Tehnica nu stiu daca e disponibila in Romania; e descrisa in articolele din Statele Unite.
   Sanatate

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.