Sfarsitul Iminent al Barbatilor?

La inceputul lunii trecute, cercetatorii englezi au facut public faptul ca au reusit sa obtina spermatozoizi din celule stem. Chiar daca unii oameni de stiinta considera ca celulele nou create sunt departe de a avea forma si miscarea spermatozoizilor veritabili, este clar ca primii pasi spre diminuarea rolului barbatului in reproducere au fost facuti.

A urmat apoi mediatizarea problemei cromozomului Y, specific sexului masculin. Oamenii de stiinta considera ca peste cateva milioane de ani, cromozomul Y ar putea disparea, dar asta nu ar insemna sfarsitul barbatilor.

Echivalentul cromozomului Y la femei, X-ul, a evoluat diferit fata de Y. Initial ambii cromozomi purtau acelasi numar de gene, dar pana acum s-a ajuns la o diferenta de aproximativ 900 de gene, 1100 fata de 200, in favoarea cromozomului X. Doar cateva gene purtate de cromozomul Y sunt cu rol foarte important, de exemplu cele implicate in formarea spermei, acesta fiind motivul pentru care s-a reusit supravietuirea in conditiile pierderii celorlalte.

Problema este ca degradarea continua si acum, proces care poate duce la disparitia completa a cromozomului Y. Cu toate astea, cercetatorii sunt optimisti si considera ca in eventualitatea disparitiei cromozomului Y se va alege o alta pereche de cromozomi care sa preia functia cromozomilor sexuali.

1 raspuns

  1. :))) Foarte tare! Stiam de micsorarea cromozomului Y ,dar chestia cu spermatozoizii din celule stem chiar e tare si..in you re face !
    Dar stati linistiti ca oricum avem nevoie de voi si va iubim si asa,inutili, cu spermatozoizii in eprubeta si cromozomi pe cale de disparitie:))

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.