Si CSID Promoveaza PseudoMedicina :(

In ultimii ani am apucat sa ma obisnuiesc (mai greu la inceput, dar prin exercitii repetate am reusit…) cu informatiile medicale eronate publicate de diferite televiziuni, ziare, reviste sau site-uri. Atat de multe am vazut incat acum mi se pare normal ca un jurnalist sa confunde un virus cu o bacterie (adica sa nu stie care e diferenta dintre ele), sau sa atribuie cauze din viata extrauterina unor boli congenitale etc etc. De cateva ori le-am trimis si cate un email, dar cand vezi atata indiferenta si ca nimeni nu se sinchiseste sa corecteze… parca iti mai taie din elan.

Ce pot sa spun ca m-a deranjat (recent) este un articol publicat pe site-ul emisiunii/revistei Ce se intampla doctore?. Titlul este Herpesul genital (HPV). Initial am crezut ca aflu despre o eventuala legatura intre HPV si herpesul genital, asta ar fi fost printre putinele locuri unde nu m-as fi asteptat la o informatie medicala gresita (si inca ce greseala…).

Herpesului genital ii este atribuit Virusul Papilloma Uman (HPV) drept cauza, nu virusul Herpes simplex.

Virusul care provoaca infectia este denumit stiintific Human Papilloma Virus si recunoscut sub prescurtarea HPV. [..] In general, negii sunt cei care trag semnalul de alarma in ceea ce priveste infectia herpetica.

Urmeaza apoi o serie de informatii legate de HPV si cancerul de col uterin culminand cu o alta greseala importanta:

Testele care detecteaza HPV, precum si cel Papanicolau sunt indicate femeilor de peste 30 de ani.

Adica inainte de 30 de ani nu e indicat sa faca? Pfff… si articolul a fost citit deja de aproape 7000 de oameni.

Partea nasoala este lipsa de respect pe care o au redactorii fata de Oana Cuzino (prezentatoarea emisiunii, absolventa a Facultatii de Medicina din Bucuresti) asociind continutul unor astfel de articole cu imaginea ei…

In ideea in care salarul unui medic rezident este de 800-1000 de lei, nu e mai practic sa gaseasca medici interesati de editarea unor articole medicale? Sunt convins ca pentru o suma infima (echivalenta unui salar de rezident) s-ar gasi medici sa scrie 5 articole medicale pe saptamana, dar atata timp cat la noi inca merge teoria cum ca romanul e bun la toateda-i `nainte ca-i bine si-asa.

3 raspunsuri

  1. Felicitari pentru ca analizezi presa romaneasca de stiinta si revelezi greselile din articole …

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.