Sifilis In Sarcina

Sifilisul reprezinta o infectie sistemica (cauzata de spirocheta Treponema pallidum), prezentandu-se in diverse stadii in timp, in absenta tratamentului. Aceasta afectiune este de interes special in timpul sarcinii deoarece prezinta un risc crescut de infectie transplacentara.

Este probabil ca o femeie insarcinata care are sifilis si nu s-a tratat, sa transmita infectia si copilului ei nenascut. Aproximativ 25% din aceste sarcini sfarsesc prin decesul copilului. In 40-70% din aceste sarcini se va naste un copil cu sifilis.

Unii copii cu sifilis congenital pot avea simptome de la nastere dar cel mai probabil acestea vor aparea la 2 saptamani sau chiar 3 luni dupa nastere.

Aceste simptome pot include:
– Rani ale pielii
– Febra
– Plans slabit sau ragusit
– Marirea ficatului si a splinei
– Icter
– Anemie
– malformatii diverse

Atentie! – Ranile unui copil ce are sifilis pot fi infectioase.
Rareori, copiii nu prezinta simptome clare de sifilis.

Sifilisul poate complica foarte mult sarcina, iar rezultatul ar putea fi un avort spontan sau nasterea unui copil mort. In timp ce un tratament adecvat al femeilor insarcinate impiedica de multe ori astfel de complicatii, descurajarea majora vine din partea incapacitatii de identificare a femeilor infectate si de urmare a unui tratament.
Printre cele mai folosite teste de identificare a sifilisului, in timpul sarcinii, se numara:

Testele care pun in evidenta anticorpii nespecifici:
– VDRL: Venereal Disease Research Laboratory
– RPR: Rapid Plasma Reagin test

Teste care pun in evidenta anticorpii specifici:
– TPHA: Treponema pallidum Haemagglutination Assay
– FTA-ABS: Fluorescent Treponemal Antibody

Tratamentul pe parcursul sarcinii este reprezentat de penicilina. La stabilirea tratamentului medicul trebuie sa ia in considerare stadiul de infectie maternal si statutul HIV al mamei.

Acest tratament nu este lipsit de riscuri:
– 14% din femeile insarcinate ar putea avea un avort sau ar putea naste un copil infectat;
– Tratamentul ar putea fi complicat de reactia Jarisch-Herxheimer, un raspuns alergic la antigenele eliberate de micro-organismele (care pot provoca suferinta fetala si contractii uterine).

Din fericire, datorita tratamentului cu penicilina G, sifilisul complica rar sarcina in lumea occidentala de astazi, ceea ce nu s-ar putea spune si despre tarile in care bolile cu transmitere sexuala sunt raspandite si netratate.

1 raspuns

  1. In 2005 am fost diagnosticata cu sifilis latent pe care l-am tratat,insa in toti acesti ani mi-a recidivat de 3 ori fara a fi recontaminata.Tratamentul a fost efectuat de fiecare data complet (fiind evidentiata de medic ul dermatolog).Acum sunt insarcinata in luna a 6 a si am temerea de a nu-mi recidiva.Intrebarea mea este daca boala imi va recidiva in ultimele 2 luni de sarcina,copilul va fi infectat? Si daca as putea urma un tratament preventiv si in ce anume ar consta?Multumesc!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.