Desi se discuta mult despre infarctul miocardic acut, acesta este in continuare greu de recunoscut de catre cele mai multe persoane. Avand in vedere ca prezentarea intr-un serviciu medical in primele 2 ore de la debut poate insemna o recuperare completa trebuie subliniate simptomele, si le putem zice semnalele de alarma.
Tipic, pacientii acuza presiune sau greutate retrosternala (angina) cu urmatoarele caracteristici:
- localizare: cel mai frecvent retrosternala (mijlocul pieptului), cu iradiere in ambele brate, mai frecvent in umarul si bratul stang (uneori pe marginea bratului cu furnicaturi la nivelul mainii si degetelor), gat si mandibula, alteori in epigastru (zona stomacului) si mai rar spre spate.
- caracterul: de apasare profunda sau constrictie pe o suprafata mare, de intensitate diferita, de la usoara pana la durere intensa.
- durata: peste 30 minute
- simptome asociate: anxietate, lipsa de aer, transpiratii, paloare, palpitatii si uneori greata si varsaturi
- factori precipitanti: la peste 50% dintre pacienti se poate identifica un factor precipitant, de cele mai multe ori efort fizic intens, stres emotional, interventie chirurgicala.
- exista de multe ori si unele semne premonitorii (cu zile sau saptamani inaintea evenimentului acut), frecvent durere anginoasa de efort sau de repaus dar cu intensitate si durata mai scazute.
Exista, de asemenea, si cazuri in care simptomele sunt atipice, cum ar fi durere epigastrica (zona stomacului) sau chiar indigestie, durere toracica cu caracter de junghi. Prezentarile atipice apar de multe ori la pacientii tineri (25-40 ani), varstnici (>75 ani), la femei, la cei cu diabet zaharat, bolnavi cu insuficienta renala cronica sau dementa.
In ceea ce priveste persoanele aflate la risc sa faca infarct miocardic acut, este vorba despre persoanele cu factori de risc cardiovasculari: varsta inaintata (peste 65 de ani), istoric familial, obezitatea, fumatul, sedentarismul, sexul (sexul feminin fiind considerat protectiv pana la varsta menopauzei), hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, insuficienta renala. Aici nu intra in discutie cei cu afectare cardiaca ischemica cunoscuta al carui risc este cu siguranta mare.
Ceea ce trebuie mentionat este numarul din ce in ce mai mare al infarctului miocardic la persoanele tinere (sub 40 de ani) de cele mai multe ori fumatori, cu istoric familial de infarct miocardic (la rude de gradul I la varsta tanara – sex masculin <55 de ani, sex feminin <65 de ani). Astfel, subliniem inca o data importanta recunoasterii infarctului si prezentarea intr-un serviciu medical caci asa cum zic medicii cardiologi: time is muscle (muscle – muschiul cardiac).