Sindromul Cadavrului Ambulant

Este vorba despre o boala psihica foarte rara, care apare si sub denumirea de „sindromul lui Cotard”. Persoana afectata crede ca a murit, ca si-a pierdut sufletul sau un organ vital, uneori chiar sangele. S-au facut asocieri cu schizofrenia si tulburarile bipolare, dar poate aparea si in cazul unor leziuni ale creierului. In cazuri foarte rare, unele persoane se simt nemuritoare si au tentative de suicid.

Jules Cotard este un neurolog francez care a descoperit primul caz de boala, in anul 1800 si pe care l-a descris apoi. Pacienta lui nu credea in Dumnezeu sau in Diavol si simtea ca nu are anumite parti ale corpului. Un alt caz mai recent este din 1994, cand barbatul se infometa pentru ca era convins ca nu are stomac.

In anul 1996 este descris cazul unui pacient care a suferit o leziune a creierului , dupa un accident de motocicleta. Dupa ce a fost externat din spitalul din Edinburgh, a fost dus de mama lui in Africa de Sud. A trait cu cu convingerea ca a fost dus in iad (caldura!), ca a murit de septicemie (care fusese un risc in recuperarea lui) sau de SIDA (citise in ziar despre un pacient cu SIDA ce a murit de septicemie). Totodata, a mai crezut ca a imprumutat spiritul mamei lui, care il insotea prin iad.

Fiind o boala atat de rara, nu s-a descoperit inca un tratament. Incercarile cu terapie antipsihotica au esuat, iar in unele cazuri se pare ca a ajutat terapia electroconvulsiva.

2 raspunsuri

  1. Electroconvulsiva? Adica electrocutari prin electrozi pe craniu?

  2. Dr Dorisandra Dumbrava

    dap…electrozi plasati mai ales in zona tamplelor…cu trecerea curentului electric de la o fractiune de secunda pana la cateva secunde.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.