Sindromul de Hiperstimulare Ovariana: Simptome, Tratament + Poza

Sindromul de hiperstimulare ovariana este o stare anormala, generala, a organismului, aparuta dupa stimulare ovariana exagerata. Mecanismul care sta la baza sindromului de hiperstimulare ovariana presupune eliberarea in sange a unor substante care faciliteaza migrarea apei spre exteriorul vaselor de sange, ducand la deshidratare intravasculara. Sindromul de hiperstimulare ovariana poate fi mortal in unele cazuri (rar).

Ce este sindromul de hiperstimulare ovariana?
Pentru a intelege fenomenul in ansamblu, trebuie sa intelegem conditiile in care se poate dezvolta sindromul de hiperstimulare ovariana. In cadrul tratamentelor de fertilizare in vitro, un aspect care contribuie la succesul final (nasterea unui bebelus) este reprezentat de numarul de ovule obtinute.

Pentru a obtine cat mai multe ovule pentru fertilizare in laborator, femeile care recurg la fertilizare in vitro trec printr-un proces de hiperstimulare ovariana controlata. In urma acestui tratament hormonal, ovarele vor dezvolta mai multi foliculi comparat cu ciclul menstrual natural, cand se obtine un singur folicul dominant, deci un singur ovul.

Cuvantul cheie este: controlat. Asta inseamna ca pe parcursul tratamentului de stimulare ovariana, femeile vor fi urmarite ecografic pentru a monitoriza numarul si cresterea foliculilor ovarieni. In functie de aceasta monitorizare ecografica, dozele hormonale se vor ajusta pentru a tinti un numar adecvat de foliculi.

In cazul in care rezerva ovariana este crescuta, iar doza initiala de hormoni genereaza un raspuns exagerat, medicul care urmareste dezvoltarea foliculilor poate decide sa reduca doza de hormoni sau sa renunte complet la tratament pentru a preveni aparitia sindromului de hiperstimulare ovariana.

Riscul de a dezvolta sindromul de hiperstimulare ovariana in urma tratamentului pentru fertilizare in vitro este undeva in jur de 30%, dar este important de mentionat faptul ca acest sindrom are diferite grade de severitate, iar formele moderate si severe se intalnesc in sub 5% din cazuri.

Clasificarea sindromului de hiperstimulare ovariana
Am mentionat mai sus posibilitatea dezvoltarii sindromului de hiperstimulare ovariana in cadrul fertilizarii in vitro pentru ca atunci se folosesc doze mari de hormoni pentru a obtine cat mai multe ovule, dar sindromul de hiperstimulare ovariana poate aparea in urma oricarui tratament de stimulare ovariana, inclusiv in afara fertilizarii in vitro, cand se foloseste clomifen, de exemplu.

Hyper din hyperstimulare se refera la o stimulare exagerata si poate cuprinde orice tratament medicamentos care urmareste stimularea ovarelor sa produca ovule. Aceste tratamente sunt ne-naturale, iar prin administrarea medicamentelor se pierde auto-controlul sub care se desfasoara un ciclu menstrual natural.

In functie de momentul cand se instaleaza, sindromul de hiperstimulare ovariana este de 2 tipuri: precoce sau tardiv.

Sindromul de hiperstimulare precoce apare la cateva zile dupa recoltarea ovulelor, iar forma tardiva poate aparea dupa obtinerea sarcinii, cand se adauga si hormonii produsi de sarcina in sine.

Simptomele care sugereaza instalarea sindromului de hiperstimulare ovariana
Simptomele asociate sindromului de hiperstimulare ovariana determina severitatea cazului. Indiferent de simptomele pe care le prezinti initial este important sa te adresezi clinicii unde ai urmat tratamentul pentru a primi ingrijire adecvata (nu poti prezice severitatea la care vei ajunge, iar tratamentul in forma incipienta este esential).

Diagnosticul de sindrom de hiperstimulare ovariana este relativ usor, toate femeile prezentand cateva simptome specifice aparute la scurt timp dupa un tratament de stimulare ovariana (in cadrul fertilizarii in vitro sau nu).

Forma usoara a sindromului de hiperstimulare ovariana determina distensie abdominala (balonare), disconfort abdominal usor, iar la ecografie se identifica ovare mai mici de 8 cm. Dimensiunea ovarelor este adesea proportionala cu numarul de foliculi, dar nu se coreleaza neaparat cu severitatea sindromului.

Forma moderata a sindromului de hiperstimulare ovariana determina durere abdominala moderata, senzatie de greata cu sau fara varsaturi, iar ecografia abdominala identifica lichid de ascita si ovare de 8-12 cm.

Progresand spre forma severa, femeile cu sindrom de hiperstimulare ovariana vor urina putin, vor avea sangele foarte concentrat (din cauza iesirii apei din interiorul vaselor de sange), vor avea un nivel scazut de proteine serice (masurarea albuminei). Prezenta lichidului de ascita va deveni vizibila si fara ecografie, iar ocazional se poate acumula lichid si in jurul plamanilor determinand respiratie dificila. Masurate ecografic, ovarele vor atinge dimensiuni mai mari de 12 cm.

In forma critica, sindromul de hiperstimulare ovariana determina o cantitate impresionanta de lichid de ascita, abdomen sub tensiune, lichid in jurul plamanilor cu respiratie foarte dificila, sange concentrat (hematocrit peste 55%, leucocite peste 25.000 / ml), urina in cantitati mici sau absenta, trombembolism.

Simptome in cadrul sindromul de hiperstimulare ovariana
Simptome in cadrul sindromul de hiperstimulare ovariana

Cine este la risc sa dezvolte sindrom de hiperstimulare ovariana?
Teoretic orice femeie care trece printr-un tratament de stimulare ovariana, dar in special cele tinere, cele care sufera de sindromul ovarelor polichistice, cele care dezvolta mai mult de 20 de foliculi ovarieni in timpul stimularii ovariene controlate si cele care au mai avut anterior o experienta similara.

Care este tratamentul pentru sindromul de hiperstimulare ovariana?
Evident, tratamentul variaza in functie de severitatea cazului. Formele usoare nu necesita internare si pot fi monitorizate telefonic (in functie de simptome). Cheia tratamentului este hidratarea, rezolvarea simptomelor (durere, greata in special) si prevenirea complicatiilor.

Indiferent de severitatea simptomelor pe care le ai, adreseaza-te clinicii unde ai urmat tratamentul de stimulare ovariana. Un set minim de investigatii pentru diagnostic presupune hemoleucograma, evaluarea functii hepatice si renale, ecografia abdominala si pelviana.

21 raspunsuri

  1. Cu ovare de mici dimensiuni ……se poate trata ce tratament exista sau daca exist?. ?

  2. Buna ziua am si EU o durere groaznica pe o parte la 10 zile dupa cm in fiecare Luna cateva ore este localizata intro parte si apoi mi se lasa jos si atunci e groaznica CE poate fi EU am doua nasteri si o conizatie

  3. Andreea durerea ta cel mai probabil este data de ovulatie.

  4. Am facut fiv, cu transfer embrionar acum 2 sapt. Dupa testul beta hcg a reuesit ca sunt insarcinata, am fost la ecograf si dr mi-a spus ca inca mai am foliculi neextrasi. E normal? Sunt ff balonata si uneori am dureri in parte de jos ca si dupa punctia foliculara.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Simona, daca foliculii au fost prea mici pentru a putea contine un ovul matur nu avea nici un sens sa fie punctionati. Daca esti ingrijorata referitor la simptome mergi sa te vada medicii de la clinica unde ai facut tratamentul.

  5. Cât este de periculos o hiperstimulare,la ovarele polichistice?poate sa duc? pana la deces?

  6. Buna ziua,
    Am facut un tratament in vitro acum cateva zile.
    Am primit un tratament cu gonal 300 , si am avut 7 foliculi , la punctie, am avut doar unu.
    Stimularea a fost un esec total, am avut sindromul foliculilor goi.
    Cum este posibil asa ceva?? Eu am varsta de 31 de ani. Am inteles ca sindromul asta e mai frecvent la femei care au peste 40 de ani.
    Din pacate nu a fost fertilizat nici ala care il aveam
    Domnul doctor,ce imi recomandati sa fac mai departe?
    Eu fac tratamentul intr-o clinica in Danemarca. Mi-au recomandat sa reincep iar in doua sapt.
    Va multumesc!

    • Crede?i ca dac? stimularea ovarian? nu a mers, e posibil ca f?r? stimulare s? nu ovulez deloc??
      E posibil s? nu ovulez?
      Eu am CM la 24 de zile, am mentruatie foarte slab calitativ si dureaza 3 zile.

  7. Bun? ieu am fcut22 de ovcite dintre care 12 au fost buni dupa recoltare mam siptit r?u 4 zi mam dus la spita si mau intrnat si miau zis ca am sindromul ipostimulri c? am dzvoltat din nou folicoli am o întrebare dup? ciclul minstrual trece acst? ipostimulare Am vrsta 21 de ani

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Marinela, sindromul de hiperstimulare ovariana se vindeca in 1-2 saptamani, depinde cat de sever a fost. Data viitoare te rog sa incerci sa scrii decent, e aproape imposibil sa inteleg ce incerci sa spui.

  8. Buna dimineata.
    In data de 26 martie mi s-au extras ovule pentru inseminarea in vitro. Intrebarea mea este urmatoarea: este normal sa fiu mai balonata decat in timpul tratamentului si sa am dureri abdominale? Am aproape 40 ani. Multumesc!

  9. Bună ziua

    Poate avea loc hiperstimularea ovariana in urma unui tratament cu Shatavari? Am luat 1-2 săptămâni acest supliment alimentar și manifest dureri in hipogastru bilateral, durere ce radiază in zona.lombara. Simt și o distensie abdominala. Mulțumesc!

  10. Îmi spune- ți va rog dacă un chist naboth pe Col împiedica o posibila sarcina?

  11. Bună! Va rog sa ma lămuriți! Am început tratamentul de Fiv! Mi au făcut punctiune ovárica (22 de foliculi, 12 fecundati 4 embrioni congelați pentru ca am avut sindromul de hiper stimulare ovariana) primul ciclu înainte de extragerea foliculilor-pe 11 May, al doilea după extragerea foliculilor pe 17 iunie , iar acum trebuie sa încep pregătirea pentru transfer embrionar cu anticonceptive, dar NU MI VINE CICLUL (AZI SUNTEM ÎN 28 IULIE) ÎNTREBARE : ESTE POSILIL O SARCINA???? CE SE ÎNTÂMPLĂ??? MULTUMESC

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Ana Maria, daca ai avut contact sexual neprotejat este posibila o sarcina. Daca nu esti insarcinata iti vor declasa o sangerare cu progesteron si poti incepe pregatirea pentru transferul embrionar ulterior.

  12. Va mulțumesc pentru răspunsul rapid! Țin sa menționez ca, contact a existat mereu neprotejat, de 4 ani, partenerul meu are semen fff slab, motiv pentru care am inițiat Fiv! În 4 ani nu am rămas niciodată însărcinată! Deci?? Deja încep sa ma preocup, pentru ca centrul medical unde urmez, o sa între în condediu toată luna lui august, iar mie mi au dat programare pe 17 septembrie(în aceasta perioada eu pregătindu-ma cu anticoncepționale totul calculat zi de zi) dar nu am ciclu deci nu pot începe șinu pot urma tratamentul exact cum mi-a prescris medicul!

  13. Buna ziua !
    am avut punctie luna aceasta , dupa doua zile sunt super balonata si am dureri.
    @ Exista posibilitatea unei infectii dupa punctie?
    Nu cred ca am hiperstimulare, am avut doar 7 folicuri, au fost extrase 5 ovocite.
    Am urmat tratament cu Menopur 9 zile ( trei in fiecare seara plus cetrodite 3 zile cate una) , am 36 ani.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Florentina, numarul de ovocite/foliculi punctionati nu e un criteriu strict pentru a diagnostica OHSS. Infectia e posibila, dar va trebui sa te vada un medic in persoana pentru un diagnostic corect.

  14. Buna ziua.
    Sper sa vedeti mesajul meu si sa imi puteti oferi cateva informatii utile pe langa ce stiu deja.
    De la varsta de 12 ani am fost diagnosticata cu ovare polichistice si am urmat tratament cu Diane 35 (pe fondul amenoreii) o perioada mai indelungata deoarece de la varsta de 16 ani le-am folosit si ca metoda contraceptiva.
    Dupa retragerea acestora de pe piata am inceput sa folosesc diverse metode naturistice pentru a imi veni menstruatria, uneori cu succes, alteori nu. Cand ajungeam la o perioada mai indelunga de lipsa de menstruatie am primit tratament cu Duphaston de la medicul ginecolog. De aproximativ 7 ani tot alternand. Anul aceasta, din cauza unei perioade mai stresante, n-am avut menstruatia 6 lunu, am fost la ginecolog si am primit tratament cu Duphaston (din ziua 15 pana 25, 2 pastile) si Siofor. Menstruatia mi-a venit regulat pana in septembrie. Din iulie nu am mai avut contacte sexuale protejate cu sotul in ideea in care speram sa raman insarcinata, insa fara succes. Doctorita, stiind istoricul meu, mi-a recomandat sa incep un tratament cu hormoni. Am inceput sa iau Clomid din ziua a 2a pana a 6a, 5 zile injectii cu Menopur (fiindca la ecograf din ziua a7a nu crescusera deloc foliculii ovarieni). In ziua a 12a de ecograf totul arata bine, si doctorita mi-a recomandat si o injectie cu Ovitrelle. Am. Avut contacte neprotejata in ziua a 13 si a 14, in ziua injectiei cu Ovitrelle si dupa. Insa de joi, am inceput sa ma simt rau. Joi si vineri am fost tratata in spital cu perfuzii cu algocalmin si no-spa, injectie clexan si ceva diclofenac si apoi lasata acasa. Sambata am inceput sa am dureri mai mari si la ecografia de duminica s-a constatat lichid in abdomen si ovare de 10 respectiv aproape 12 cm. Momentan sunt internata in spital si urmez o schema de tratament, insa abia dupa 3 zile a inceput sa ma lase durerea. Starea mea generala a fost si este buna, nu ma dor picioarele, respir bine, diureza exista, nu imi este greata, insa ovarele tot marite sunt. Din cate am citit inteleg ca reprezinta o forma medie de reactie? Cam cat timp ar trebui sa dureze si la ce sa ma astept? Doctorita nu mi-a dat foarte multe detalii (nu stiu daca nu vrea sa ma sperie sau nu), insa a mentionat ca daca raman insarcinata acum nu prea o sa fie ok din cauza ovarelor marite. Ce inseamna asta? Si ce ma sfatuiti sa fac?
    Imi cer scuze pentru roman, am vrut sa fie mai detaliat si sa se inteleaga problema.
    Multumesc mult.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.