Sindromul Inimii Frante

Expresia „Mi-ai frant inima!” sau „I-a frant inima!” este foarte comuna in randul tinerilor in special, iar acum cu ocazia lunii iubirii (14 februarie Valentine’s Day – 24 februarie Dragobetele) consider ca e interesant de mentionat faptul ca inima franta nu e doar o expresie, ea avand un substrat medical concretizat sub sindromul inimii frante.

Simptomele sunt similare cu cele din infarctul miocardic: dispnee (dificultate in respiratie) si durere in piept, de cele mai multe ori diagnosticul corect fiind omis.

Termenul sindromul inimii frante a fost introdus in ultimii 5 ani, odata cu evolutia metodelor de investigatie in cadrul infarctului miocardic, cand s-a constatat ca o parte dintre cei care prezinta simptome de infarct miocardic si se interneaza cu acest diagnostic au arterele coronare sanatoase, permeabile, contrar aspectului lor din infarctul miocardic.

Sindromul inimii frante se datoreaza unor emotii foarte puternice, care determina eliberarea hormonilor de stress, acestia actionand asupra inimii determinand slabirea miocardului (muschiul inimii) si aparitia simptomelor.

2% dintre internarile cu infarct miocardic sunt de fapt cazuri de sindrom al inimii frante. Chiar daca afectiunea este reversibila, muschiul inimii revenindu-si complet in aproximativ 2 saptamani, primele zile sunt la fel de periculoase ca si in cazul infarctului miocardic.

Afectiunea se mai numeste cardiomiopatie indusa de stres sau cardiomiopatie Takotsubo (de la forma pe care o ia inima) si afecteaza cel mai des (90%) femeile.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.