Sindromul Ovarelor Polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai comune afectiuni endocrine la femeile de varsta reproductiva. De cele mai multe ori diagnosticul se pune doar in urma controlului medical datorat dificultatii de a avea un copil sau infertilitatii.

Problema cu sindromul ovarelor polichistice este faptul ca rezolvarea infertilitatii nu este suficienta pentru sanatatea pe termen lung, iar femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice trebuie evaluate atent pentru alte afectiuni metabolice.

Din pacate sindromul ovarelor polichistice afecteaza in jur de 10% dintre femei ducand la productie excesiva de androgeni (hormoni masculini) cu formare de chisturi ovariene, cicluri menstruale neregulate si pilozitate in regiuni necaracteristice femeilor (buza superioara, barbie, piept, abdomen, coapse).

Cel mai adesea, sindromul ovarelor polichistice se asociaza cu sindrom metabolic, incluzand hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, nivel crescut al glicemiei si rezistenta la insulina. Grasimea abdominala in exces se identifica frecvent la femeile cu sindromul ovarelor polichistice.

Riscurile pentru problemele cardiovasculare si metabolice pot fi scazute prin imbunatatirea stilului de viata, abordarea unei diete corespunzatoare si slabire in greutate. Medicatia impotriva rezistentei la insulina este benefica, de asemenea, operatiile pentru scadere in greutate la pacientele obeze au influentat pozitiv problemele metabolice si reproductive.

242 raspunsuri

1 2 3 4
  1. Buna ziua.. In urma cu 2 luni am facut un control la ginecologie si mi.a depistat sindromul ovare polichistice . Sunt ?anse sa pot ramane îns?rcinat? tot incerc de 1. An jumate nu am luat nici un fel de traatament pentru ca imi este frica va rog ajutatima

    • eu acelasi diagnostic l am primit anul trecut in urma unei eco endovaginale. mi.a dat tratament myo-sun , niste pliculete kare le luam de 2 ori pe zi, timp de 3 luni, iar dupa ce ma terminat acest tratament am rams imediat insarcinata. acum mai am putin si trebuie s nasc am 36 de saptamani

  2. Buna ziua. Sunt diagnosticata cu SOPC si am primit tratament cu Myo-sun 2 plicuri pe zi, timp 6 luni. Ma voi ingrasa de la ele? sau e un mit? Multumesc.

  3. Buna ziua!
    Am o intrebare va rog… fata mea de 21 de ani de ceva timp perde foarte mult par.Poate fi vorba de ovare polichistice?
    a facut analize rezultatele sunt urmatoare :
    TSH 2,69(0,40-4,50)
    FSH 4,8 (3,3-11,3)
    LH 2,9 (1,6-7,9)
    Estardiol 107 (0-130)
    Dhea 12(4-11)
    Testoterone total 1,9 (0,3-1,7)
    testoteronul liber 26 (3-33)
    SHBG 48,2 (32,4-128,0)
    Fer 39 (50-300)
    au fost recoltate la ziua 4 a ciclului.
    ciclurile menstruale regulate, la ecografie nu au fost depistate ovare polichistice.
    Are tendinta de a se ingrasa dar indicele de masa corporala e normal 64 kg la 1m69 inaltime.Am uitat sa mentionezi ca are diabet de tip 1.
    Va multumesc pentru timpul si raspunsul acordat!

  4. Buna, am 21 ani si locuiesc impreuna cu prietenul de aproximativ 3 ani.Recent am fost la medic pt ca mia intirziat menstruatia,trebuia pe 27 dar a venit pe 10. am facut analize, USG si mi-a scris ca am ovare multifoliculare Medicul mi-a prescris tratament cu Regulon -6 luni cite 21 zile (din a 5 zi a ciclului) si Aevit 1 luna cite 2 p/zi. Nu e cam mult 6 luni???

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna maria, asta e o intrebare pe care trebuie sa o adresezi medicului care le-a prescris. Regulon contine desogestrel, poate fi folosit cu diferite indicatii, unele femei il iau pe perioade de ani intregi pe post de contraceptie.

  5. Buna..am luat prima luna clomifen si duphaston si nu am ramas..acum iau si a doua luna….de fapt mi.a venit menstruatia de culoare maronie si putin si am ameteli imi vine sa vomit…am faqt un test si nu sunt..

  6. buna , am si eu cateva intrebari , in urma cu 2 luni m fost diacnosticata cu ovare micropolichistice , mi sa recomandat duphaston dupa o luna am scapat de chistul de pe ovarul drept care era de 2,15 dar a ramas cel de pe ovarul stang si am continuat iarasi o luna cu duphaston si am scapat si de acel chist care era de 2,46 ,dr. doctor ma trimis sa fac si niste analize pt. tostesteron , in urma acestora aveam tostesteronul foarte crescut si mi sa recomandat flutan 250mg , si siofor 1000 , eu imi doresc foarte mult sa raman insarcinata incerc de 2 ani , si nimic , mi sa recomandat myo-sun cate 2 pliculete pe zi timp de 3 luni , deja sunt la a doua luna de treatament cu myo-sun si inca nimic , dr.doctor mia spus sa asteptam 3 luni cat iau myo-sun daca nu se intampla nimic o sa fac cateva teste de infertilitate , as vrea sa stiu daca dau vriun rezultat toate aceste pastile ca mam cam saturat de cand le iau

  7. Buna seara

    As dori sa intreb, am o mica problema cu dereglarea ciclului.Am ceva dereglari la nivelul glandei tiroide, medicul endocrinolog mi lea tratat cu eutirox si spirulina, dupa nivelul TSH sa normalizat, si sa inceput cu ciclul dereglari, o perioada am luat yasmin si se regulase,, dar din cauza venelor le-am stopat, acum am primit un tratament de juma de an de la ginecolog cu duphaston si de la endocrinolog cu metformina!Intrebarea mea este, as putea lua doar metformina(gliucophage) pentru regularea ciclului sau trebuie paralel si duphaston!

    Va multumesc

  8. Buna ziua am si eu o intrbare la dumneavoastra la varsta de 17 ani am ramas insarcinata si am facut avort chirurgical iarasi la 18 am ramas insarcinata am facut acelasi avort numai ca la ultimu avort am avut hemoragie in final anii au tecut la care acum varsta de 31 de ani nu am ramas deloc insarcinata cu sotul meu actual nici cu fostu meu prieten inainte vreau sa mentionez ca de vreo 3-4 luni am dureri pelvine foarte mari pana in saptamana trecuta nici nu puteam sa dorm imi venea sa vomit dureri de spate ma dureau picioarele cand faceam sex ma durea eu sunt in anglia acum si sistemu medical de aici e diferit iar acum ma doare dar nu asa exagerat de tare mie ciclu numi vine regulat dar il am in fiecare luna ce poate fi ?va multumesc daca miati rasp

  9. Bun? ziua. Am ?i eu o nedumerire. Am început sa iau inositol în timpul ciclului ?i la numai o saptamana a venit dîn nou. Am ovare polichistice ?i îmi doresc foarte mult un copil. Am 37 de ani. Am avut 2 sarcini pana în prezent dar ambele oprite la 5 s?pt?mâni din evolu?ie.
    Mul?umesc.

  10. Buna Laurentiu !
    am 32 de ani, nu am copii si acum problema mea, sarcina extrauterina in feb 2016, a ramas doar 1 singura trompa viabila (cea stanga), ulterior eco – diagnosticata cu ovare micropolichistice din care 2 chisturi de 1,14 cm.
    Doctora mi a recomandat myo sun de 2 ori pe zi, vitex de ori pe zi si vit D de 5000u.
    Se poate sa mi spuneti, va rog, ce sanse am sa raman insarcinata cu acest myo sun? sau este nevoie de vitro??
    Multumesc!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Laurys, atata timp cat ai ovulatie si macar 1 trompa functionala poti ramane insarcinata (daca nu exista alte problem). Myo sun e sumpliment nutritiv, nu te astepta la rezultate miraculoase.

  11. Buna!
    Multumesc Laurentiu.
    Cele 2 chisturi sunt pe ovarul cu trompa permeabila/functionala si 1 este seros si 1 hematic in jur de 1 cm
    Sa mi fac probleme in privinta lor…opinia ta ar fi sa le operez?
    Medicul mi a zis ca nu mi poate prescris Clostybegit din cauza lor ca se vor mari si nu vrea, motiv pentru care mi a prescris Myo Sun plus si Vitex.
    Mentionez ca nu am mentruatie regulata si tare mi doresc un copil.
    Imi poti da un sfat, te rog.
    Multumesc tare mult!

  12. Buna ziua, am ovare micropolichistice si iau diane 35 pentru asta,de aprox.9 ani, deoarece altfel nu am menstruatie.nu sunt supraponderala(am 1.55 si 46 kg) si nu am nici hirsutism..merg la control anual,totusi chisturile nu au disparut complet,dar sunt micute.Medicul a spus ca arata bine ovarele sub tratament. Ma gandeam sa iau si extract din mladite de zmeura poate dispar complet. Nu am nicio durere si nu am avut niciodata reactii adverse de la pilule. Pot interactiona pilulele cu extractul? sau poate fi anulat efectul contraceptiv?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Geo, sindromul ovarelor polichistice nu se trateaza, e pe viata (sau cel putin pana la menopauza). Numele e insulator, chisturile nu sunt chisturi in sensul real al cuvantului, sunt doar foliculi opriti in evolutie. Nu incerca sa-i faci sa dispara pentru ca nu se poate. Mladitele de zmeura sunt ok daca vrei sa te intorci in timp, la medicina facuta fara dovezi.

  13. Buna ziua domnul doctor am 28 de ani ?i am ovare polichistice am un b?ie?el de 9ani ?i doua sarcini pierdute anul trecut una la 5 s?pt?mâni ?i cea de adoua la 24 de s?pt?mâni rupere prelungita de membrane CM foarte rar in Urama unei vizite la GP m-a aflu in Anglia am aflat ca am pcos tratament metformin 3 pe zi menstrua?ia a venit in sfâr?it dup? 4luni de chinuiala si stres dar am avut dureri groaznice de ovare ?i am observat foarte multe chiguri mici Întrebarea mea este dac? se poate sa ovulez acum ca am avut menstrua?ia CM a fost pe data de 22/05/2017 a-mi doresc foarte mult un bebe ?i m-a sperie foarte r?u gândul s-ar putea sa nu mai r?mân îns?rcinat? VA ROG MULT A?TEPT UN R?SPUNS DE LA DV VA MUL?UMESC

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Ramona, imi pare rau pentru sarcinile pierdute. PCOS asociaza uneori problem legate de ovulatie, ceea ce poate fi o cauza de subfertilitate. Solutia e relative simpla si presupune stimulare ovariana. Cere-I GP-ului sa te trimita la un review de fertilitate.

  14. Va mul?umesc din suflet pentru r?spuns ?i da V-am urmat sfatul am cerut sa m-a trimestrul la un specialist îns? a?teptarea m-a omoar? este deja 3 s?pt?mâni ?i nimic tit a?tept minunea de scrisoare cu programarea dar nu apare simptomele mele se înr?ut??esc pe zi ce trece am un abdomen foarte umflat mâinile la fel ?i durere groaznica de picioare nu ?tiu ce sa mai fac pentru ca simt ca nu-s ok va rog datimi un sfat Va multimesc din suflet

  15. Buna ziua! Este foarte greu sa slabesti cand esti diagnosticat cu SOP. Am fost la medic si am discutat despre o posibila viitoare sarcina dar am descoperit ca am SOP. Menstruatia imi vine la 30-35 de zile in fiecare luna. Folosesc testele de ovulatie ca sa stiu ziua exacta cand ovulez si sa incerc sa raman insarcinata dar degeaba . Precizez ca am 70kg la 1.60. Cand am fost ultima data la medicul ginecolog a spus sa ajung la 60 de kg si dupa sa ma duc la el sa vedem ce este de facut. Am inceput sa fac sport cam 1ora zilnic, cardio dar nu vad rezultate.

  16. Buna ziua
    Am fost la un control ginecologic pentru amenoree secundara undemi s-a prescris Duphaston 2/zi timp de 10 zile.
    In urma unei ecografii transvaginale si a unor analize de sange am fost diagnosticata cu sindromul ovarelor micropolichistice. Rezultatele analizelor sunt:
    Faza foliculara
    – Estradiol 65.58 (15-112)
    – FSH 6.21 (3.2-15)
    – LH 13.22 (1.2-12.5)
    – Prolactina 439.62 (66-490)
    – Testosteron 0.58 (<1.0)
    Faza luteala:
    – Progesteron 1.22 (5.82-75.9)
    Alte analize efectuate : GPT/ALAT/ALT,GOT/ASAT/AST,glicemie,hemoleucograma,timp QUICK,colesterol,trigliceride,fibrinogen,vsh. Dintre acestea valori anormale au avut doar VSH – 53 (<20) si Fibrinogen – 427 (170-350).
    Ginecologul mi-a recomandat o consultatie la endocrinologie.
    Medicul endocrinolog mi-a dat Metformin (pe care in prezent nu il mai iau deoarece ma simteam foarte rau de la el) si Logest.
    Intrebarile mele sunt:
    Ovarele micropolichistice pot creste valorile VSHului si fibrinogenului sau cauza este alta?
    Pot incepe administrarea anticonceptionalelor chiar daca valorile de la VSH si fibrinogen nu sunt in intervalul de referinta?
    Va multumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Stan Mihaela, Metformin e util in ovarele polichistice doar daca ai rezistenta la insulina, pentru asta trebuie un test separat. VSH-ul si fibrinogenul crescut sugereaza o infectie/inflamatie undeva in organism, nu sunt specifice unei singure afectiuni. Poti incepe anticonceptionalele daca nu ai alti factori de risc.

  17. Buna seara!
    Am fost diagnosticata cu SOP de vreo 10 ani. In urma cu aproape 8 ani am ramas insarcinata foarte usor (o singura data nu ne-am protejat nici eu nici sotul si a aparut minunea). Aveam 24 de ani atunci…acum 5 ani si jumatate m-am hotarat sa folosesc NUVARING in urma recomandarii medicului ginecolog. Dupa 5 ani m-am hotarar sa renunt la inel si sa ma facem un copil. Sunt 6 luni de cand incercam si din pacate nu am reusit. In urma ultimelor ecografii a rezultat ca un ovar e ok, celalalt are un usor aspect polichistic. Am inceput din nou analizele sangvine hormonale insa sunt date peste cap. Se pare ca ambele ovare sunt polichistice si nici nu ovulez (6 luni am facut teste de ovulatie care au iesit negative, eco cu sonda la 2 zile si nu au putut confirma ovulatia). Acum urmez un tratament cu metformin de 1000 mg. + myo sun plus 2 plicuri/zi. De luna urmatoare o sa incep si cu clomifen. Oare am vreo sansa sa revina ovulatia si sa mai fac un bebe? Sunt ceva efecte adverse? Alte afectiuni nu am si sotul are rezultatele analizelor foarte bune. Va multumesc!

  18. Bun? ziua as dori sa stiu si eu daca iau myo sun pot sa raman insarcinata dupa cat timp pot sa raman insarcinata.

  19. Bun? seara,
    Acum ceva timp am fost la un endocrinolog datorita acumul?rii unor kg în plus, men?ionez ca am 1.50 ?i 68 kg, m-am îngr??at foarte tare în ultimele 3 luni, 19kg, ?i am fost diagnosticata cu SOP. Mi-a prescris Procor 1/zi, myo-sun plus 2 plicuri pe zi ?i Metformin Arena 500mg 2/zi ?i o dieta personalizata. Problema ar fi ca de când am început tratamentul am încontinuu diaree. Este ceva normal?

  20. Buna,
    Am si eu Sop descoperit in urma cu 6 ani. Am luat anticonceptionale pana in luna iulie (de vreo 6 ani cu pauze 3 luni p an). In august si septembrie menstra a venit normal la interval de 28 zile apoi la 26. In tot acest timp incerc sa raman insarcinata. Am ovulatie daca am menstra dar si sop?

  21. Buna ziua ce parere aveti despre uleiul de krill pt regulare hormonala si evitarea aparitia formarii chisturilor

  22. Buna seara, am 30 de ani si am fost de curand la medic si mi sa zis ca am SOP, si mi sa recomandat duphaston si clostilbelgyt .Am sansa sa raman însărcinată? Nu stiu ce sa mai zic, mi sa zis ca nu pot ramane însărcinată daca am SOP, numai daca fac inseminare artificiala ,sau Fiv.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Cristina, sindromul ovarelor polichistice poate afecta fertilitatea prin absenta ovulatiei (uneori). Daca nu ai ovulatie naturala (sugerata de cicluri foarte neregulate, mai lungi de 35 de zile) atunci poti face stimulare ovariana si ai sansa sa obtii o sarcina fara alt tratament. Ultima solutie e fertilizarea in vitro.

  23. buna ziua. am primit diagnosticul de ovar drep olichisti in urama unei ecografii intravaginale. ce medici sa consult pentru mai multe investigatii?Menstruatia imi vine la 40 -55 de zile in fiecare luna

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna adriana, ovarele si ciclurile menstruale tin de ginecologie, deci un medic ginecolog ar fi cel mai potrivit sa te consulte.

  24. Buna ziua dl doctor. Am sindrom ovarian polichistic in tratament cu Yasmine. Imi cade foarte tare parul si am acnee. Iau de 3 luni myo sun dar nu vad nicio diferenta. In acest moment daca fac analize hormonale toate imi ies bine. Fac foarte mult sport si mananc mereu sanatos. Ce analize sa mai fac sau ce sa mai incerc pentru par? Multumesc anticipat

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Mary, singurul rol pe care il are Yasmine e sa iti dea sangerari lunare. Daca nu il tolerezi il poti opri pentru a vedea daca asta e cauza caderii parului. Un dermatolog ar putea sa te sfatuiasca mai bine in relatie cu parul.

  25. Bună seara!
    De aproximativ 8-9 luni am aflat ca am ovare micropolichistice. Ciclul e foarte neregulat, s-a reglat vreo 3 luni apoi iar s-a dereglat. Ptr ca s-a dereglat din nou am fost trimisă sa imi verific glicemia. Am aflat ca am glicemia mare, prediabet, acum o luna. Am multe kg in plus ramase de la sarcină, am nascut acum 2 ani. Dieta am inceput-o de cum am aflat de glicemie, urmeaza sa fac analize mai amanuntite.
    Ginecologul urma da imi dea metformin dar din cauza glicemiei mi-a spus ca nu e in regula sa rămân însărcinată. Imi puteţi spune care sunt riscurile unei sarcini si daca se poate face ceva ptr ovare in condiţiile date.
    Multumesc!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Madalina, e important sa controlezi glicemia inainte sa ramai insarcinata. Femeile cu diabet au risc mai mare de anomalii congenitale, deces intrauterin si in general majoritatea complicatiilor din sarcina. Metformin e un tratament adecvat pentru diabet de tip 2, dar probabil ar trebui sa vezi un medic specialist in diabet si boli metabolice.

  26. Multumesc ptr raspuns. Medicamente nu iau fara un control, urmeaza sa merg peste 3 saptamani si sper sa fie okay glicemia. Ne dorim al doilea copil si sper sa nu apară complicaţii.

  27. Buna seara, imi puteti spune daca VSH ul marit indica faptul ca am ovare polichistice ?? Tin sa specific ca am facut urmatoarele analize progesteron, tsh , prolactina, estradiol, fsh,lh, testosteron si mi au iesit in limitele normale.

  28. Buna seara, am 1,58 înălțime și 55 de kg, am fost la Endocrniolog fiind diagnosticata cu PCOS ( medicul ginecolog a spus ca sunt micropolichistice ovarele și nu polichistice), am fost deoarece nu îmi venise menstruația in a 42 a zi a CM. Am primit tratament cu glucophage, verospiron și mastodynon, noi Dorindu-ne un bebe. Am primit sfatul de a-mi face teste de ovulatie, am 1 luna de atunci și deja menstruația a venit de 2 ori, de fiecare data la 1 zi după ce testul de ovulatie se pozitiva, este normal?

  29. am fost la un control ginecologic si mi s-a prescris meguan il iau de 2 zile si am inceput sa am probleme cu digestia ii normal ?

  30. am fost diagnostica cu ovare polichistice si mi s-a prescris tratament cu meguan si sa nu mai mananc dulciuri si banane si struguri dar eu beau foarte multe cafea si pun cate 2 pliculete de zahar are ceva ?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.