Sindromul premenstrual (SPM), cuprinde o mare varietate de simptome, inclusiv modificari ale dispozitiei, sanilor, poftelor alimentare, oboseala, iritabilitate si depresie. Se estimeaza ca 3 din 4 femei la fiecare menstruatie sunt afectate de o forma sau alta a sindromului premenstrual. Aceste probleme tind sa aibe un varf intre 20 si 30 de ani.
Simptomele tind sa se repete intr-un model previzibil. Cu toate acestea, schimbarile fizice si emotionale pe care le experimentatati datorita sindromului premenstrual pot fi deosebit de intense in unele luni si doar usor vizibile in altele. Totusi, nu trebuie sa lasti aceste probleme sa va controleze viata. Tratamente si ajustari ale stilului de viata va pot ajuta sa reduceti sau sa gestionati simptomele sindromului premenstrual.
Semne si simptome sindrom premenstrual
Cele mai frecvente semne si simptome asociate cu sindromul premenstrual includ:
Simptome emotionale si comportamentale
– Tensiune sau anxietate
– Deprimare
– Schimbari bruste ale dispozitiei, iritabilitate sau furie
– Modificari ale apetitului si poftelor alimentare
– Tulburari ale somnului (insomnie)
– Stari sociale de retragere
– Putere slaba de concentrare
Semne si simptome fizice
– Dureri musculare sau articulare
– Dureri de cap
– Oboseala
– Balonare
– Sensibilitatea sanilor
– Acnee
– Constipatie sau diaree
Desi lista de semne si simptome potentiale este lunga, cele mai multe femei in timpul sindromului premenstrual se vor confrunta doar cu cateva din aceste problema dar pentru unele femei, durerea si stresul emotional sunt suficient de severe pentru a afecta rutina lor de zi cu zi si activitatile curente. Pentru majoritatea acestor femei, semne si simptome dispar cu menstruatia.
Cateva femei cu sindromul premenstrual prezinta simptome foarte suparatoare in fiecare luna. Aceasta forma de sindrom premenstrual are propria denumire in psihiatrie – tulburare disforica premenstruala. Tulburarea disforica premenstruala este o forma severa de sindrom premenstrual cu semne si simptome accentuate, inclusiv depresie severa, sentimente de inutilitate, furie, anxietate, respect de sine scazut, dificultati de concentrare, iritabilitate si tensiune. Un numar de femei cu sindrom premenstrual sever pot prezenta o anumita tulburare psihiatrica paralela.
Cauze sindrom premenstrual
Cauza exacta a sindromului premenstrual este inca necunoscuta, dar o serie de factori pot contribui la aceasta stare:
– Schimbarile hormonale. Semnele si simptomele sindromului premenstrual se pot schimba cu fluctuatiile hormonale si dispar in timpul sarcinii si menopauzei.
– Schimbari chimice in creier. Fluctuatiile de serotonina, o substanta chimica din creier (neurotransmitator), ce joaca un rol crucial privind starea de spirit, ar putea declansa simptome sindromului premenstrual. Cantitati insuficiente de serotonina poate contribui la depresia premenstruala, precum si la aparitia obosealii, poftelor alimentare si tulburarilor somnului.
– Depresie. Unele femei cu sindrom premenstrual sever sufera de depresie nediagnosticata, desi depresia separat nu produce toate simptomele.
– Stresul. Stresul poate agrava unele dintre simptomele sindromului premenstrual.
– Obiceiurilor alimentare nesanatoase. Unele simptome ale sindromului premenstrual au fost legate de un nivel scazut de vitamine si minerale. Produse alimentare sarate, ceea ce poate determina retentie de lichide, precum si consumul de alcool si bauturi cofeinizate, poat afecta starea de spirit si determina tulburari ale nivelului de energie.
Tratament sindrom premenstrual
Medicul dumneavoastra va poate prescrie unul sau mai multe medicamente pentru sindromul premenstrual. Succesul medicamentelor in ameliorarea simptomelor variaza de la femeie la femeie. Medicamente prescrise in mod obisnuit pentru sindromul premenstrual includ:
– Antidepresivele. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), care includ fluoxetina (Prozac, Sarafem), paroxetina (Paxil), sertralina (Zoloft) si altele, au avut succes in reducerea simptomelor, cum ar fi oboseala, poftelor alimentare si problemelor de somn. Sunt considerati agenti de prima linie pentru tratamentul sindromului premenstrual sever. Aceste medicamente sunt, in general, luate in fiecare zi. Pentru unele femei cu sindrom premenstrual, utilizarea de antidepresive poate fi limitata la doua saptamani inainte de menstruatie.
– Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Luate inainte de sau la debutul menstruatiei cum ar fi ibuprofenul sau naproxen sodiu poate usura crampele si disconfortul resmitit la niveul sanilor.
– Diuretice. Atunci cand exercitiile fizice si limitarea aportului de sare nu sunt suficiente pentru a reduce cresterea in greutate si balonarea determinate de sindromul premenstrual, diureticele, pot ajuta organismul sa elimine mai multa apa prin intermediul rinichilor. Spironolactona este un diuretic, care poate ajuta la ameliorarea unor simptome datorate sindromului premenstrual
– Contraceptivele orale. Aceste medicamente pot opri ovulatia si stabiliza deaechilibrele hormonale, oferind astfel o ameliorare a simptomelor sindromului premenstrual.
– Medroxiprogesteron (Depo-Provera). In cazul sindromului premenstrual sever, aceasta injectie poate fi folosita pentru a opri temporar ovulatia. Cu toate acestea, Depo-Provera poate cauza o amplificare a unor semne si simptome ale sindromului premenstrual cum ar fi cresterea poftei de mancare, crestere in greutate, dureri de cap si stari depresive.
Buna ziua!
Va multumesc din nou pentru raspuns si voiam sa va aduc la cunostinta ca am fost iarasi la control, si mi-a dat duphaston inca 5 zile , 1 pastila la 12ore si daca nici dupa aceste zile nu apare menstra , mi-a spus sa merg la dansul la cabinet sa imi faca o dozare , adica BHCG. intrebarea mea este : ce este aceasta doza?
Va multumesc
salut
b-hcg pentru confirmarea unei sarcini dar mai sunt si alte motive pentru determinare. vorbeste cu doctorul:)
sanatate
buna ziua ! Domnul Dr. Laurentiu ma numesc Georgiana si am varsta de 21 de ani sunt operata de sarcia extrauterina de un an si ceva in aprilie fac 2 ani mia scos trompa stinga si de atunci am probleme cu burta am dureri ingrozitoare am fost la control si mia spus k am chisturi ovariene am loat timp de 4 luni anticonceptionale novinete si tot am dureri nustiu ce sa mai fac mia venit ciclu pe 07 decembrie mia trecut pe 12 decembrie si astazi pe data de 22 decembrie mia venit din nou ore din ce cauza se poate sa fie ceva grav va rog sa ma ajutati multumesc !!!!
salut georgiana
mai probabil e un dezechilibru hormonal. durerile de la menstruatie raspund bine la antiinflamatoare nesteroidiene, no-spa, s.a.
ai putea merge la un nou control ginecologic sa tii situatia sub control
sanatate
multumesc mult pentru raspuns ,sarbatori fericite :* :*
Buna ziua.Am 45 de ani ,am mers la doctor si mi-a spus ca sa nu intru inca la menopauza sa iau zece zile orgametril numai daca menstruatia nu imi vine cand trebuie,dar luna aceasta mi-a intarziat am luat si pastile si au trecut 10 zile si tot nu mi-a venit ce poat sa fac,nu vreau sa intru inca la menopauza.Va multumesc frumos!
Buna ziua.
Am 44 de ani si sunt speriata pentru ca pentru prima oara, luna trecuta nu am avut menstruatie, dar luna aceasta a inceput pe 15 mai si astazi, 27 mai continua, puternic, cu sange rosu si cheaguri negre cateodata.Locuiesc in Canada si programarea la ginecolog am obtinut-o pt 4 iunie, dar as vrea sa fac ceva imediat. Sa merg la urgente? Multumesc pentru eventuale sfaturi
Sufar de tulburare disforica premenstruala dupa ce am nascut acum 2,5 ani, cu complicatii de hipertiroidie usoara si mai am schizofrenie cu debut dupa prima menstruatie din viata mea, iau alprazolam si venlaflaxina dar nu sunt de ajuns ma ajuta prea putin…ce asi putea sa mai fac ?!
Buna Ramona, in ce sens te ajuta prea putin, ce simptome ai mai exact?
Anxietate, disperare,insomnii,ma cert,ma enervez, tip,plang,sunt la un pas de sinucidere, abia mai rezist,
Sunt asa de pe la 12 ani, am avut mai multe tentative de sinucidere dar dupa ce m-am casatorit m-am mai calmat…dupa 14 ani de casatorie m-am trezit cu o sarcina nedorita,stiam ca nu pot sa fac copii si totusi s-a intamplat…l-am facut si dupa nanastere am pi
Am picat din nou in disperare,am tot adteptat sa ma linistesc dar imi e din ce in ce mai rau
Ramona, ce trebuie sa stii este ca nu esti singura intr-o situatie similara si exista tratament pentru asta, deci nu trebuie sa te descurci singura. Singura problema este ca din punct de vedere ginecologic eu nu te pot ajuta cu nimic, va trebui sa faci un consult psihiatric pentru ca medicatia de care ai nevoie este sub controlul lor.
Ramona, cum mai esti?
Ai depasit cu bine aceasta perioada?
Am luat o trimitere si ma voi duce…da vedem ce iasa…voi posta amanunte curand
Perfect, succes!
BUNA ZIUA ma numesc marcela si am 35 de ani in 20 octombrie 2014 am pierdut o sarcina de fapt am facut un ecograf si mia spuc ca bebele este mort .miau facut kirotaj cu o anestezie totala acum vreau sa stiu in cit timp e normal sa raman in sarcinata va multumesc de raspuns
Buna seara!Am 27 de ani,de cateva luni am niste dureri de sani aproape tot timpu…am fost la endocrinologie si am facut eco mamar…rezultatu este…zice ca din cauza dereglarilor hormonale…spune-ti trebuia sa merg la ginecologie?sunt speriata ca numai imi trece durere…
Buna, ma bucur ca am gasit acest site caci am nevoie de un sfat, am 37 de ani si in fiecare luna, am o stare foarte proasta dinaintea menstruatiei cu o saptamana si de multe ori chiar cu doua. O stare aproape de depresie emotionala; plang mai tot timpul, furie, insomnie, consum multa apa, insa cel mai mult ma sperie starea de spirit care e la pamant in acele zile, simt ca uneori nici nu mai vreau sa exist, imi dau seama de cauza comportamentului meu dar nu ma pot controla, insa din momentul in care apare menstruatia totul se amelioreaza si ma simt mult mai bine, ma simt chiar o femeie puternica, insa acele zile de dinainte starea mea de spirit e la pamant. Nici macar nu mi-am dat seama ca ar putea fi o problema, daca se poate sa imi oferiti cateva sfaturi ce ar trebui sa iau. Multumesc
Buna Alina-Marinela, nu iti pot recomanda un tratament pe internet, dar medicul de familie poate lua in sondiderare antidepresive dupa o consultatie mai detaliata decat ce mi-ai spus aici.
Buna seara! Am 27 de ani, iar de aproximativ un an de zile am menstruatii dureroase insotite de diaree, chiar dizenterie (întrucât scaunele sunt dese si insotite de sânge si mucus) as putea spune; acestea se amelioreaza doar daca administrez antiinflamatoare. Ce credeti ca ar putea fi? Cum sa putea sa scap de toate aceste probleme?
Pentru Alina Marinela:
Si eu aveam exact aceleasi simptome ca si tine, un sindrom premenstrual care dura 2 s?pt?mâni, cu dureri si tensiuni mamare, stare generala proasta cu iritabilitate, furie si tendin?a de a ma certa cu oricine in iese in cale. Când îmi venea menstrua?ia, m? calmam si parca eram alt om, chiar nu în?elegeam cum de ma purtasem atât de urat vu doar câteva zile in urma. Eu întotdeauna am.avut probleme cu hormonii, am avut sindromul ovarelor polichistice si nivelul testosteronului ridicat. O recomand pe dna de Bajenaru Magda pentru ca m-a ajutat sa scap de ovarele polichistice cu un tratament inovator cu antidiabetice orale, am r?mas insarcinata foarte usor si chisturile nu au mai revenit niciodat?. Dupa ce am n?scut, am fost bine o perioada dupa care iar m-am dereglat si a început din nou acest sindrom premenstrual care dura 2 s?pt?mâni. De data aceasta am mers la ginecologie la dna dr Turculet Felicia si mi-a recomandat sa-mi fac analize hormonale in anumite zile ale ciclului, printre care progesteron si testosteron. Când a v?zut rezultatele mi-a spus ca am un nivel foarte sc?zut de progesteron in ziua ciclului menstrual când ar trebui sa fie maxim, iar estrogenul si testosteronul au valori mai mari decât cele normale si ca nici n-ar trebui sa am menstruatie la asemenea valori. Mi-a recomandat duphaston 10 zile pe luna in anumite zile ale ciclului timp de 3luni si apoi sa refac analizele tot in zilele indicate si sa vin la control. Vreau sa spun ca din prima luna mi s-a schimbat complet starea de spirit inainte de menstruatie si nici m?car nu am mai avut tensiuni sau dureri de sani, doar cu o zi doua înainte de menstrua?ie. A doua luna deja eram alt om, iar când am repetat analizele, progesteronul era aproape de limita normala si testosteronul foarte putin marit. Asa ca hormonii astia chiar ne dau b?t?i de cap daca nu sunt cum trebuie. Am întrebat-o daca pot sa-l iau pe termen lung, mi-a zis ca da, dar sa am grija ca,fiind un tratament hormonal, afecteaz? functia hepatica si sa iau silimarina sau liv 52. Este un hormon sintetic,nu este precum utrogestanul, dar nu te ingrasa sau sa-ti dea pofta de mâncare cum am mai p??it cu Orgametril prescris cu ani in urma. Te sf?tuiesc sa mergi ori la un ginecolog ori la un endocrinog sa-ti faci dozarile hormonale si sa nu te mai chinui degeaba luna de luna crezând ca ai eu mai stiu ce afectiune cum am crezut eu. Oricum noi femeile avem destule.greutati si responsabilitati ca sa ne mai poticnim de niste hormoni care se pot regla prin tratament, având in vedere ca sunt atâtea cercet?ri in domeniu si medici care chiar ne pot ajuta sa ducem o viat? normala. Este experien?a mea, nu spun ca si tu ai aceeasi problema, dar vreau sa te încurajez sa mergi sa vezi exact daca esti bine dpdv hormonal,poate ai norocul sa fie cum a fost la mine. Mult succes!
Bună Andreea. Cum as putea lua legatura cu tine. Din pacate am si eu aceași stari de sindrom premenstrual cam cu 2 săptămâni înainte de menstruatie. Ma chinui asa de peste 3 ani. multumesc astept raspuns.
am revenit, urmez tratament antidepresiv, copilul are deja 5 ani, sanatos, am rezistat cu bine ,totul este pe fond nervos,analizele sunt perfecte 🙂
Nita Andreea, citind raspunsul tau am gasit urmatoarea afirmatie: „Mi-a recomandat duphaston 10 zile pe luna in anumite zile ale ciclului timp de 3luni”, poti sa imi spui mai exact care sunt acele 10 zile.
Multumesc frumos!
Multa sanatate!
buna eu am vederea neclara inainte si in timpul menstruatie poate fi un simtom premenstrual ce trebuie facut sufar si de miastenia gravis
Buna corina, nu e un simptom tipic pentru sindromul premenstrual, poate nu ar fi rau sa te vada un oftalmolog.