Sinteza Saptamanii pentru Femei si Ginecologi (August 2014, S4)

Stiri pentru femei

Miscarea anti avort
Cateva replici din dialogul telefonic dintre 2 activisti anti avort descrie tacticile miscarii: urmarirea numerelor de inmatriculare, linii de pichetare, hartuirea angajatilor, inducerea in eroare a pacientilor… parca au mers un pic prea departe (Mic).

Acidul folic
Stim ca acidul folic este necesar pentru dezvoltarea normala a embrionilor in perioada organogenezei, dar administrat in excess ar putea influenta negativ dezvoltarea creierului bebelusilor. Asta apropo de mitul cum ca vitaminele in exces nu dauneaza (MNT).

Insemniare artificiala
S-a nascut primul pinguin conceput prin inseminare artificiala folosind sperma inghetata-dezghetata (DailyMail).

Unele produse casnice influenteaza fertilitatea
2 chimicale frecvent intalnite in produsele casnice scad fertilitatea soarecilor, inca nu se stiu efectele pentru oameni. Cauta ADBAC (alkyl dimethyl benzalkonium chloride) si DDAC (didecyl dimethylammonium chloride) pe eticheta solutiilor pentru curatat, dezinfectante, produse de machiaj, cosmetice, balsam de rufe etc (MNT).

Sarcina la termen
Incet, incet se introduce notiunea de full term, adica peste 39 de saptamani de sarcina. In special pentru evitarea cezarienelor inainte de 39 de saptamani (nih.gov).

Avort recurent
Definitia pentru avort recurent se schimba si se aplica femeilor care au suferit 2 sau mai multe pierderi de sarcina consecutive (ASRM).

Stiri pentru obstetricieni si ginecologi

Procese de malpraxis
Medicii americani petrec in medie 50 de luni (11% din cariera) in procese de malpraxis (HealthAffairs).

Sutura uterului la cezariana
Riscul de ruptura uterina la o nastere vaginala dupa cezariana nu este influentat de numarul de suturi uterine la cezariana (1 sau 2 planuri) (BJOG).

Activitatea academicienilor in Social Media
ResearchGate, preferatul meu pana acum. Top 3 popularitate: Google Scholar, LingedIn, ResearchGate (Nature).

Nuante in limbajul englezilor
Cand I am confused inseamna defapt You are an idiot, sau cand Quite good se traduce in A bit disappointing (Twitter).

Wellbeing of Women
Peste 51 de milioane de Lire Sterline au fost sponsorizate pentru cercetare de catre Wellbeing of Women in cei 50 de ani de existenta. Asta apropo de cei 5 mii de Euro propusi de MedLife pentru un centru de excelenta (Twitter).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.