Situatia Angelinei Jolie explicata: BRCA, cancer la san, cancer ovarian

Pornind de la un articol usor inexact publicat de PRO TV am sa aduc unele clarificari referitoare la mutatiile BRCA si riscul de cancer la san si cancer ovarian.

S-au descoperit numeroase gene implicate in dezvoltarea sau prevenirea cancerelor. BRCA 1 si BRCA 2 (BReast CAncer) sunt 2 gene care inhiba cresterea tumorilor, deci orice defect / mutatie a acestor gene le va diminua eficienta, expunand persoana respectiva la riscul de a dezvolta cancer.

In populatia generala, aproximativ 12% dintre femei dezvolta cancer la san, iar 1.4% vor dezvolta cancer ovarian pe parcursul vietii.

Un defect / mutatie in gena BRCA 1 va creste riscul de cancer la san pana la 55-65%, iar riscul de cancer ovarian creste la 39% pana la varsta 70 de ani. Cu alte cuvinte, 39 din 100 de femei diagnosticate cu mutatia BRCA 1 (prin test din sange sau saliva) vor dezvolta cancer ovarian pana implinesc 70 de ani.

Mutatia genei BRCA 2 creste riscul de cancer la san pana la 45% si riscul de cancer ovarian pana la 11-17%.

Bunica si mama Angelinei Jolie au decedat din cauza cancerului ovarian, ceea ce a ridicat suspiciunea existentei unei mutatii transmisa de la o generatie la alta. Asa a aflat si Angelina Jolie ca poarta mutatia BRCA 1, ceea ce-i creste riscul pentru cancerele amintite mai sus.

Acum 2 ani Angelina Jolie a optat pentru a-si exciza tesutul mamar prin operatia de mastectomie bilaterala, diminuand spre aproape 0 riscul de cancer la san.

Ulterior a continuat sa isi dozeze anual nivelul CA-125, un marker al cancerului ovarian, dar care este un marker ineficient pentru ca nu poate nici diagnostica si nici exclude cancerul ovarian dupa cum am explicat in articolul despre CA-125 marit.

Pe langa CA-125, Angelina facea si alte analize mentionate in articolul initial ca ‘alti markeri inflamatorii’, modificare a carora au determinat-o sa recurga acum la operatia de extragere a ovarelor si tompelor uterine desi CA-125 avea valoare normala. Acum riscul teoretic de a dezvolta cancer ovarian este 0.

In continuare va urma tratament de substitutie hormonala pentru a evita efectele adverse ale menopauzei precoce.

Ce este important de remarcat:

1. Operatiile facute de Angelina Jolie au fost preventive, nu au avut scopul de a vindeca nici cancerul la san si nici cancerul ovarian pentru ca nu avea diagnosticele respective. Avea un risc crescut de a le dezvolta din cauza mutatiei BRCA 1, dar nu era o certitudine, putea la fel de bine sa nu dezvolte nici cancer la san si nici cancer ovarian, niciodata. Mentionez asta in antiteza cu atitudinea Oliviei Steer care recomanda frectia la picior de lemn inclusiv cand exista diagnosticul, certitudinea bolii.

2. Reportajul PRO TV mentioneaza ca nu va mai putea avea copii. Atata timp cat mai are uter poate face fertilizare in vitro cu ovule de la donatoare. Are deja 6 copii si e improbabil, dar nu imposibil.

Knowledge is power. (Angelina Jolie)

2 raspunsuri

  1. „cunosterea este puterea”, citatul acestei „vedete” este atat de superficial, cunoastrea fara intelegere si capacitatea de a te conecta la alte dimeniunii ale vetii e apa de ploaie si ramane doar o unealta de manipulare, mai ales a dimeniunii afective a omului…
    foarte frumos ai explicat laurentiu !!!!!!!!!!!
    ceea ce transmite massmedia si mai ales prin astfel de persoane nu face decat sa tina intelegerea omului la suprafata, departe de acceptarea propriilor trairi; din pacate abordarea acestei strategi a fost una unidirectionista; asa e cand doar asculti cei in jurul tau fara sa cugeti si apoi sa integrezi, este exact aceelasi pattern dupa care se ghideaza multi spre a face yoga si apoi ajung pe alte carari …
    si apropo de mecanismul de aparare, matur, umorul, in locul ei imi traiam timpul acesta asteptand virsta de 70 de ani :))))))))))))))))))))))) ….

  2. Eu am fost diagnosticata cu cancer de san, forma incipienta, fara invazie intravasculara iar ganglionii santinela nu prezentau urme de invazie. Am ales sa fac mastectomie, ca metoda mai sigura si pentru a evita radioterapia, nu am indicatie de chimioterapie dar mi s-a recomandat tratamentul hormonal cu Zoladex timp de 3 ani si Tamoxifen 5 ani, pentru ca ar reduce riscul de recidiva cu 50%. Dar exista date care sa arate cat de mare este riscul de recidiva fara acest tratament? Carui procent se aplica acea reducere de 50%? Am citit ca Tamoxifenul se recomanda si da rezultate femeilor aflate la pre sau post-menopauza dar pentru femeile tinere ce rezultate da? Eu am 34 de ani si ce inseamna pentru organism inducerea chimica a menopauzei prin folosirea Zoladex-ului? Din pacate am fost la 2 medici oncologi si nu m-am lamurit asupra acestor aspecte, mi s-a spus ca acesta este protocolul care se urmeaza si m-au avertizat asupra efectelor secundare, care sincer mi se par prea multe pentru un tratament preventiv si toate sunt cu risc crescut, ce inseamna risc crescut cu cancer de corp uterin prin luarea tamoxifenului, 30%, 80%?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.