Din ciclul „Pe bune? Si pana acum ce ati asteptat?”, prezint in cele ce urmeaza niste declaratii „incurajatoare” pentru viitorii medici din Romania. Recent, invitat fiind la cea de-a XI-a editie a Congresului National de Medicina pentru Studenti si Tineri Medici, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat ca absolventii de medicina nu trebuie sa fie „someri cu diploma”. Cu acest prilej, cei 400 de studenti si rezidenti prezenti la eveniment au aflat ca institutia le pregateste o serie de proiecte. (cum umbla vorba prin popor…”dormi studente linistit, statul vegheaza pentru tine” :))
Unul dintre proiectele de lege ii implica pe cei care au terminat facultatea si nu reusesc sa isi ia rezidentiatul. Ei vor putea lucra sub indrumare, insa fara drept de libera practica. „Pentru a reda demnitatea bine meritata profesiei de medic”, a fost initiata o reforma a salarizarii in anul 2007, salariul unui medic rezident majorandu-se chiar cu 40% ,exceptand bonurile de masa. Ministrul a mai adaugat ca „suntem in faza in care am pregatit un proiect in care medicii sa fie platiti dupa competenta”. Ma intreb… oare cum se va evalua obiectiv competenta asta? Putem sa credem ca asa ceva ar functiona in Romania zilelor noastre? Introducerea rezidentiatului pe post ar fi conform ministrului o metoda prin care s-ar garata siguranta unui loc de munca. Evident, in final s-a accentuat faptul ca reforma este un proces complex, care poate fi realizat doar progresiv: „Daca am avea 17 miliarde de euro, atat cat ar fi necesar sa investim in sistemul sanitar romanesc, ne-ar trebui 36 de ani pentru ca acesti bani sa fie cheltuiti si sa isi produca efectul, pentru ca dumneavoastra, viitorii medici sa lucrati intr-un sistem care nu se deosebeste cu nimic fata de ce este mai bun pe plan international.” ….Mda… deci dupa ce ca nu sunt bani, nu exista aparatura, nu avem nici oamenii competenti care ar putea folosi eventualele resurse materiale. …si nu in ultimul rand…nu avem nici timp. Incurajator de-a dreptul….
Ma intreb …a cata oara se fac astfel de anunturi? Oare cei din anii anteriori nu si-au dat seama de fenomenul „somerii cu diploma”? Oare nimeni nu s-a mai gandit pana acum la proiecte din astea fabuloase?…Nu ne ramane decat sa mai speram ca poate totusi medicina inseamna mai mult de atat … „mai mult decat carti, examene si diplome” , asa cum a spus secretarul de stat Raed Arafat, prezent si el la eveniment.