Oamenii de stiinta nu stiu motivul exact pentru existenta somnului si le este greu sa explice diversitatea obliceiurilor de somn la diferite specii de animale: de ce leii au nevoie de 15 ore de somn pe noapte, iar girafele doar de 5?
Ne pierdem o treime din viata dormind, ceea ce ii determina pe unii oameni de stiinta sa considere somnul „cea mai mare greseala a naturii”. Un alt punct de vedere este faptul ca „starea de veghe inutila este o greseala si mai mare”.
Pe langa rolul pe care il are pentru sistemul nervos, somnul poate fi privit ca un mecanism de adaptare. Eptesicus fuscus, marele liliac maro, isi petrece 20 de ore dormind, iar in cele 4 ramase vaneaza insecte. Daca ar sta treaz mai mult timp ar avea de suferit din cauza energiei pe care ar consuma-o si din cauza expunerii la pradatori.
Se stie ca somnul se modifica odata cu varsta, de la perioadele lungi si profunde adiacente varstei copilariei la perioadele mai superficiale, mai des intrerupte, reprezentate de 5-6 ore de somn la adulti. Oamenii de stiinta au avut dezbateri dese referitor la acest aspect incercand sa concluzioneze daca adultii sunt privati de somn sau este un mecanism de adaptare la activitatea pe care o au.
E clar ca pentru oameni rolul cel mai important al somnului este legat de odihnirea sistemului nervos, dar nu se putea gasi oare o metoda mai eficienta pentru realizarea ei?
Am vazut nu demult un documentar despre acest subiect, iar parerea mea este ca, somnul nu este o gresala a naturii. Creierul uman este, organul care consuma cea mai mare parte a energiei.Iar daca omul nu ar dormii, creierul nu ar putea face fata reprogramari organismului pt a doua zi.La subiectul in cauza din documentar sa observat ca, din lipsa de somn a inceput sa intre in cateva stari. Oboseala normala, accentuata si stare de confuzie, delir.Auzul este si el in stare de veghe in timpul somnului pt a transmite creierului informatii in caz de zgomote suspecte( adica pt a alerta) dar,la starea de oboseala accentuata a subiectului nu sa mai raspuns la zgomotul suspect((alerta) ce in conditii normale iar fi fost fatal. Deci, rezulta ca, somnul face parte din constuctia umana. Fara somn am fi tocmai buni de nimic 🙂
Tocmai aia e ideea, ca se putea face o forma de regenerare a energiei mult mai eficienta fata de somn, sa nu se consume atata timp pentru regenerare 🙂
Pai atunci toata constructia umana este o gresala 🙂 Poate pt o alta forma de regenerare a energiei ar fi fost nevoie de o alta forma a constructiei. Sau poate avem capacitatea de regenerare a energiei, fara sa mai pierdem timpul cu somnul dar nu stim sa o folosim. Pana una alta mai dormim din cand in cand 🙂
Nu e toata constructia gresita, ai fi uimita sa vezi cat de „perfecta” e, iar ca sa intelegi iti dau 2 exemple aleatorii: dupa ce mananci, fluxul sanguin prin vasele mezenterice (care iriga intestinele) creste foarte mult pentru a putea „capta” nutrientii obtinuti din digestie (din cauza asta ne prinde moleseala dupa masa, scade fluxul catre creier).
Un alt exemplu e obtinerea energiei din glucoza. In cazul efortului fizic intens, cand fibra musculara nu primeste suficient oxigen pentru lucrul mecanic efectuat, dintr-o molecula de glucoza se obtin doar 2 molecule de ATP (moneda energetica a organismului), dar in cazul repausului, cand oxigenarea este proportionala cu efortul fizic, dintr-o molecula de glucoza se obtin 38 de molecule de ATP…
Laurentiu, eu inteleg ce spui.Atunci totul suna cam ca o reclamatie la adresa naturi. Cum ca, ar fi vinovata pt ca ne pune sa dormim :)In organismul uman toate reactiile chimice urmeaza un proces bine organizat. Atunci ce poti contesta?