Soparlele Si Pasarile Au Gene Pentru Par

Pana acum s-a crezut ca parul a aparut pentru prima data la mamifere. Parul, considerat factor de izolatie si protectie, este unul dintre atuurile mamiferelor. Un nou studiu, condus de Leopold Eckhart si publicat in ultima editie a Proceedings of the National Academy of Sciences, sustine ca originile parului dateaza de acum 300 de milioane de ani.

Comparand genomul uman cu cel al gainilor si al unor soparle s-a descoperit ca genomul soparlei Green anole contine 6 gene pentru keratina, proteina din care este format parul la mamifere. Se presupune ca 2 dintre gene jucau rol in cresterea unghiilor, iar restul de 4 erau implicate in cresterea solzilor, dar nu se cunoaste rolul genei pentru keratina gasita in genomul gainilor.

Descoperirea sugereaza ca pasarile, reptilele, mamiferele, chiar si dinozaurii, au avut un stramos comun care avea unghiile formate din keratina prezenta astazi in parul mamiferelor. Se presupune ca rolul initial al keratinei a fost in formarea unghiilor, apoi a solzilor si acum a parului prezent pe corpul mamiferelor.

Mersi, Madalin, pentru link.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.