Speranta de Viata in Functie de Tara

Romania se afla pe locul 73 cu speranta de viata de 72,5 ani.

Daca tot am inceput sa invat rusa, am facut o prima analiza a tarii in functie de principalele boli/afectiuni cauzatoare de moarte comparat cu Romania. Rusia e pe locul 114 cu speranta de viata de 65,5 ani.

Principalele diferente: ROM vs RUS

Gripa si pneumonia sunt pe locul 6 in Romania, si doar pe 12 in Rusia (3 mondial).

HIV/Sida ocupa locul 37 in Romania si 22 in Rusia (4 mondial).

Bolile pulmonare – locul 7 in Romania, 13 in Rusia (5 mondial). Aici stam prost din cauza TBC-ului (boala saraciei si a mizeriei…).

Accidentele cu masina sunt pe 13 in Romania si pe 8 in Rusia (10 mondial), probabil din cauza drumurilor de la noi care nu permit viteza… tot raul spre bine.

Boala Parkinson locul 3 in Romania, 14 in Rusia (13 mondial).

Suicidul pe locul 12 in Romania, 5 in Rusia (14 mondial).

Boli de ficat, 4 in Romania, 11 in Rusia (16 mondial). Cancer de ficat, 17 in Romania, 27 in Rusia (20 mondial). Alcoolul e pe locul 30 si in Romania si in Rusia cu toate ca rusii sunt recunoscuti ca mari bautori de vodka… probabil se subestimeaza tuica de la noi.

Violenta e pe locul 32 la noi si pe 7 la ei (22 mondial). Cu siguranta n-o sa merg singur in Rusia 😀

Otravirile sunt pe 26 la noi, iar in Rusia pe 4 (29 mondial). Tine oare tot de violenta?

Cancer cervical, 19 la noi, 37 la ei (40 mondial). Nu prea e in concordanta cu situatia de la HIV/Sida.

Sursa datelor este World Life Expectancy. Pentru a face comparatie intre tari: click pe o tara din lista (din dreapta), iar din noua pagina click pe o alta tara (pentru comparatie).

2 raspunsuri

  1. Se pare ca noi suntem un popor care nu ne dam inapoi de bauturi (tuica, palinca, vin, …. si altele) si suntem cu slanina in dinti. Prin ardeal (parca stiam eu) circula o idee ca daca nu slanina in casa / nu manaci asa ceva, stai prost cu sanatatea !
    Mai avem multe de schimbat in mentalitate !

  2. Majoritatea mortilor prin alcoolism, in Rusia, sint trecute ca fiind otraviri, ceea ce da un procent de otraviri de cinci ori mai mare ca in restul lumii.
    Cea mai importanta corelare e cea dintre speranta de viata la barbati vs femei (in tarile civilizate, ne-violente, ne-alcoolice, diferentza e de cinci ani in favoarea femeilor, in Rusia, de zece. Barbatii mor in Rusia cu zece ani mai devreme ca femeile, din cauza alcoolismului.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.