Spermatozoizi Creati In Laborator Din Celule Stem

Japonezii au reusit sa obtina pentru prima data spermatozoizi pornind de la celule stem facand un pas important in rezolvarea problemelor de fertilitate masculina.

Spermatozoizii au fost cultivati din celule testiculare de soarece iar apoi s-a folosit fertilizare in vitro pentru a obtine 12 pui fertili, care au reusit sa se reproduca ulterior. Principalii beneficiari ai noi tehnologii ar putea fi baietii care trebuie sa urmeze tratament chimioterapic pentru cancer testicular.

Producerea spermatozoizilor in testicule este unul dintre cele mai complexe fenomene din organism, iar reproducerea etapelor in laborator nu a mai fost reusita pana acum.

Studiul a fost prezentat in revista Nature si ofera speranta baietilor care, spre deosebire de barbatii maturi sexual, nu isi pot conserva sperma prin criotehnologie. Pentru a putea beneficia de spermatozoizi proprii mai tarziu, inainte de inceperea chimio sau radioterapiei care distruge celulele germinale, trebuie sa se faca biopsii testiculare prin care sa se obtina tesut pentru crioprezervare.

5 raspunsuri

 1. nu am inteles exact – e vorba de celule stem? ca in articol se vorbeste de celule din tesutul testicular.

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  E vorba de celule stem precursoare ale spermatozoizilor localizate la nivel testicular.

  • Se poate folosi acest proces și in cazul celor care sau născut cu testiculele necoborate la mastere și au proble de fertilitate ?
   Aștept răspuns și cum sa procedam sa fim beneficiarii acestei proceduri !
   Mulțumesc ,
   Gabi

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Gabriel, e doar la nivel de cercetare, inca nu s-a introdus in practica medicala.

 3. Ca și in cazul lui Gabriel, ma aflu și eu cu aceeași problema !
  Ma întreb totuși dacă știți unde va sa autorizat aceasta procedura in cazul persoanelor cu pb de infertilitate masculină ?
  Aștept răspuns !

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.